Viking

Viking AS med største pluss på årevis

Viking Fotball AS kan til tross for pandemi banke i bordet et årsresultat som sannsynligvis sender klubben rett tilbake i grønn sone hos NFF.

Stavanger — Da innkallingen til generalforsamling i driftsselskapet Viking Fotball AS gikk ut fredag viste den en bunnlinje med 8.326.314 kroner i overskudd.

– Det er utrolig gledelig å se at vi har kommet gjennom et utfordrende 2020 på en så god måte. Dette bygger en god plattform for driften videre. Økonomien i norske klubber variere som kjent derfor var det ekstra viktig med noe å bygge på, sier direktør Eirik Bjørnø til RA.

Selskapet gikk i 2019 med et minus på en million kroner tross cupfinale.

Salg sentralt

Spillersalg er selvsagt sentralt i det gode resultatet. Totalt var inntektene på 24,1 millioner – i hovedsak fra salgene av Kristian Thorstvedt, Zlatko Tripic og Adrian Pereira. Selv om de to første salgene mer eller mindre var i boks innen utgangen av 2019 ble de bokførte i 2020.

– Er det ikke slik at dette overskuddet nesten utelukkende er forankret i spillersalg og statlige kompensasjonsordninger?

– Da glemmer du det viktigste. Det var at sesongkortholderne og samarbeidspartnerne våre var ekstremt lojale i 2020, sier Bjørnø.

Etter det RA kjenner til ga salget av Adrian Pereira omtrent ti millioner kroner rett inn i kassen. De to andre salgene var budsjettert inn. Dermed er det handelen med PAOK som i prinsippet ga Viking det saftige overskuddet.

Ordinær drift svakere

Den ordinære driften i Viking Fotball AS er naturlig nok langt svakere. 2020-resultatet viser en reduksjon på 14,3 millioner kroner i driftsinntekter fra sponsoravtaler og billettinntekter fra publikum. Dette kan i stor grad tilskrives restriksjonene koronaviruset har gitt. Viking var ikke langt ifra å gå rundt igjen driftsmessig i 2019.

– Pandemien påvirket, som styret skriver i sin årsberetning, driften kraftig. Det er en vanskelig situasjon.

Han erkjenner at spillersalg blir en vesentlig post på 2021-budsjettet. Dette skal vedtas på generalforsamlingen 12. mars.

– I moderne fotball må salg ses på som en ordinær del av driften. Derfor etterstreber vi også å få opp spillere gjennom akademiet som blir salgbare, sier Bjørnø.

Det er verdt å merke seg at Viking kun solgte spillere for 800.000 i 2019. Dette tallet vil endre seg fra år til år.

– Hva er sjansene for nok et pluss i 2021?

– Det er naturligvis usikkert grunnet pandemien. Dette plusset gir et godt utgangspunkt, men vi er avhengige av tilskuere, sesongkortholdere og at samarbeidspartnere igjen står last og bras med oss nok et år. Vi er også avhengig av salg for å klare det, erkjenner Bjørnø.

Det som uansett er sikkert er at disse tallene gjør noe med Vikings status hos NFFs økonomiske målesystem. Viking datt fra grønt til gult i fjor.

– Vi går nok tilbake til grønn sone nå. Det ser veldig lovende ut i forhold til det.

I forhold til styret er det få endringer fra det sittende AS styret. Eneste endring er at Stig H. Christiansen foreslås som ny leder.








Mer fra Dagsavisen