Sandnes Ulf

Har gått gradene fra vaktmester til toppsjef

Øystein Elvestad (38) tar steget fra å være komersiell leder til å etterfølge Tom Rune Espedal som daglig leder i Sandnes Ulf. Dermed har han gått stort sett alle trinn i klubben.

Det var Sandnesposten som først meldte om at Elvestad var ansatt som ny Ulf-sjef fredag. Kort tid etterpå bekreftet styreleder Terje Hopen at valget hadde falt på Elvestad overfor RA.

– Øystein Elvestad var en vi diskuterte på direkten da Tom Rune ga seg. Vi ønsket en person med en mer kommersiell tilnærming. Som klubb ønsker vi å ha flere bein å stå på enn kun sportslige resultater. Elvestad har vist gjennom jobben i kommersiell avdeling at han fyller det kravet. Der har han bygget et av de beste sponsornettverkene i Norge, sier Terje Hopen til RA.

Ville ikke være kandidat

Egentlig ville ikke Elvestad være kandidat til å etterfølge Tom Rune Espedal. Da RA snakket med ham i starten av desember om muligheten for det var Elvestad tydelig på at det var trenerveien han ønsket å gå opp. Etter stor suksess med Lura og Sola var han veldig åpen på at det var en trenerjobb i toppfotballen som var det naturlige steget videre. Nå måtte han stå i det valget.

– Han sa det samme til meg på det tidspunktet og takket nei til å være en kandidat til jobben. Så kom han tilbake i slutten av desember. Da hadde han diskutert med familien og ville være en kandidat. På det tidspunktet hadde vi kommet et stykke på veien og beholdt kandidatene vi hadde. Helt på slutten sto det mellom Elvestad og en kandidat til, sier Hopen.

Klubbens nye daglige leder forklarer helomvendingen på følgende måte:

– Dette måtte modnes. Jeg hadde noen samtaler og Tom Rune Espedal har vært en enorm støtte. Han har hele tiden ment at dette kunne være veien å gå for meg. Så liker jeg utfordringer. Dette er en av de største. Nå storgleder jeg meg, sier Øystein Elvestad til RA.

Hatt nesten alle roller

Elvestad har nå stort sett hatt alle roller man kan ha i Sandnes Ulf utenom å være trener. Selv om han nå blir daglig leder vil ikke Terje Hopen skrive i stein at han aldri kan gå andre veien igjen i framtiden.

– Jeg har vært med i fotballen så lenge nå og sett at ledertalenter kan hoppe litt. Ting kan endre seg. Hos oss var han først spiller før han ble ansatt som vaktmester. Han var også speaker en periode før han kom tilbake som kommersiell leder. Nå er han toppsjef. Øystein Elvestad har definitivt gått alle trinnene.

Selv er Elvestad veldig komfortabel med det sportslige apparatet som er i klubben. Han er tydelig på at valget om å gå over til å bli daglig leder langt på vei også er et farvel til trenerdrømmen for ham.

– Hvor fornøyd er du med at dere igjen rekrutterte internt?

– Veldig fornøyd. Det er mange som har hatt suksess med å gå den veien. Brann og Rosenborg har nylig gått samme vei – uten at vi skal sammenligne oss. Så var det kjipt at ingen damer søkte på jobben, sier styreleder Hopen – før han konkluderer:

– Vi har fått en ny daglig leder som lever og puster lyseblått i Øystein Elvestad.

Elvestad forteller til RA at han ble enig med klubben onsdag. Dette er ferskt og derfor vil han ikke komme med de store programerklæringene på hva som vil endre seg med ham inn for Tom Rune Espedal. Han mener dessuten at Ulf er på rett vei både markedsmessig og med en langt mer lokal sportslig profil.

– Men det jeg kan garantere er at alle skal bli sett. Det er noe jeg har lært av å være trener. Fra de som vasker draktene til de som spiller. Alle skal føle eierskap til jobben og få ut den beste versjonen av seg selv, sier den nye daglige lederen.

Den kanskje største utfordringen blir å få folk på kampene. Klubben kan ikke forvente at det skjer av seg selv. Elvestad mener at de må fortsette, i full styrke, med å komme seg ut blant de unge i bydelene. De må skape identitet og helter.

Økonomien blir også en utfordring på kort sikt. Han vet at 2023 blir stramt.

– Vi må være best på det som er gratis. Det er ingen tvil om at det å styre innenfor budsjett blir en utfordring og meget viktig.

Der vil han også påvirke selv. Han har ingen planer om å ta hendene fra rattet på det kommersielle.

– Og jeg skal være meg selv videre også. Det blir hettegenser, folkelighet og mikrofonen i hånden på sponsortreffene, lover Elvestad.





Mer fra Dagsavisen