Sandnes Ulf

Åtte på utgående avtaler – vil overtale Ekeland

Tross det stygge tapet for FFK mandag er Sandnes Ulf i en utmerket posisjon for fortsettelsen i OBOS-ligaen. Det kan skje med nye avtaler for nøkkelspillere som Jostein Ekeland (24) eller med endringer i stallen halvveis.

Sandnes — Åtte av de som er kontraktert til A-stallen har utgående kontrakter . På toppen av det er ikke forbrukstaket nådd – så man har handlefrihet til å gjøre noen krumspring når sommervinduet åpner uansett om noen forsvinner.

– Så er Maxwell Effiom ferdig og forlater oss i sommer. Så i praksis er det sju spillere, sier daglig leder Tom Rune Espedal til RA.

Selvsagt vil vi prøve på å forlenge med Jostein Ekeland. Vi har nå signalisert både til ham og agenten at vi ønsker en dialog. Vi vil gjerne vise hva vi kan tilby.

—  Tom Rune Espedal

Han erkjenner kontraktssituasjonene nå er sentrale tema i samtalene bak veggene på Østerhus Arena.

– Noen av spillerne kunne vi signert forlengelser med umiddelbart om det lå til rette for det. Andre må det diskuteres mer rundt. Per nå har vi ikke startet forhandlinger med noen av de på utgående kontrakter, men det diskuteres. Mye handler om spilletid og utvikling, men vi ser med positive øyne på å forlenge med flere.

Vil gjøre Ekeland-framstøt nå

Ut ifra all logikk er det nærliggende å anta at Sandnes Ulf selvsagt ønsker å forlenge med både kaptein Jostein Ekeland (24), vingbacken Sander Finjord Ringberg (22) og en Torbjørn Lysaker Heggem (23) som har imponert i midtforsvaret. Samtlige spillere er i en alder som gjør dem attraktive for andre klubber.

Det er også talentet Artan Memedov (17), men han har samtidig vært med rundt A-stallen i to-tre år allerede- og kanskje ikke helt tatt stegene som var ventet.

Når det kommer til Ekeland er han nok den mest salgbare i klubben. Før sesongen ble det avvist bud både fra HamKam og FK Haugesund i millionklassen. Viking har også signalisert at de selvsagt følger svært godt med sin tidligere spiller. Egentlig ønsket aldri de mørkeblå at han skulle forlate Jåttåvågen i utgangspunktet. Hva Viking lander på avhenger både av egen spillerlogistikk og utviklingen hans. Skal man få spilletid hos serielederen krever det høy kvalitet.

Jostein Ekeland

Ekeland la selv ikke skjul på at han var skuffet over nei da frierne fra Eliteserien kom på banen i forrige overgangsvindu. Han har som mål å spille på høyest mulig nivå.

Likevel er Espedal klar på at de nå vil gjøre et framstøt for å sikre seg kapteinens tjenester også i fortsettelsen.

– Selvsagt vil vi prøve. Vi har nå signalisert både til ham og agenten at vi ønsker en dialog. Vi vil gjerne vise hva vi kan tilby, sier Espedal.

– Hva skjer dersom han sier blankt nei og går for retten til å forhandle fritt med andre med seks måneder igjen av avtalen? Vil dere da selge umiddelbart – eller takke nei og la ham bli bosmanspiller for å jage opprykk?

– Vi sa nei sist og gjorde vurderingen. Da var den at vi aller først vil lykkes som klubb. Det var tøft for Jostein å få den beskjeden, men han har taklet det utmerket. Vi ønsker ham. Både på kort og lang sikt.

– Er det til syvende og sist tabellposisjonen i sommer som avgjør om dere vil cashe ut penger for ham da i stedet for at han skal gå gratis?

– Det spiller inn. Som mange faktorer selvsagt gjør.

Selv om Sandnes Ulf har åtte mann på utgående avtaler er det på ingen måte unaturlig. Klubben har flere lengre avtaler i spill og har også begynt prosessen med å sikre spillere som er unge og lokale for å kunne bygge mer identitet.

– Totalt sett er vi godt fornøyde med både balanse og tropp nå. Så må disse prosessene nå i gang med tanke på fortsettelsen, sier den mangeårige Ulf-sjefen.

Følger tidligere profiler tett

Når RA spør om muligheten for sommerhandler erkjenner han at den er til stede.

– Vi er et par spillere kort av det som er grensen økonomisk nå. Vi holder kontinuerlig overblikk over lokale og regionale spillere. Også de som er utenfor regionen.

Trener Bjarne Berntsen har tidligere erkjent overfor RA at han liker Sogndals Axel Kryger godt.

– Vi prøver å holde oss orientert på alle lokale spillere. Både på kontraktssituasjon og prestasjoner. Sogndal kom over oss på tabellen. Han har prestert. Da er det ikke noe du avviser om en mulighet skulle dukke opp, sa treneren til RA i vinter.

Den gamle Ulf-kapteinens kontrakt går nå ut etter sesongen og han har alt kjøpt hus i Sandnes igjen. Dermed er det vanskelig å ikke legge to og to sammen. At han blir enig med gamleklubben om en avtale som løper fra neste år nå i sommer er ikke utenkelig. Da har man gode forhandlingskort for å hente ham tilbake umiddelbart.

– Så er det en tidligere Ulf-spiller i Stabæk også som ikke spiller. Det finnes alternativer, bemerker Espedal.

Kaloyan Kostadinov, som var et stortalent i Ulf før han ble kjøpt, er selvsagt et tema selv om han har kontrakt også neste år.

I denne typen spillere vet klubben hva de får dersom overganger skulle bli aktuelle.

Sommervinduet er usikkert. Folk må kunne gå rett inn og da er den typen spillere selvsagt å foretrekke. Det stikker ikke Espedal under en stol.

– Så har vi en god situasjon nå. Vi må også være forsiktige og bruke sunn fornuft. De rette valgene må treffes, men det er ofte tryggere å hente spillere du kjenner i august. Det ville vært en tjenesteforsømmelse om vi ikke hadde en skyggeliste, sier Espedal.

Samtidig skal også klubben fortsette å levere på banen. Den kanskje tøffeste oppgaven i år står for tur nå – nemlig Brann i Bergen 16. mai. Da må man definitivt konkurrere med en klubb med et litt annet budsjett.

– Vi ligger nok på en tredel av Brann. Vi skulle gjerne hatt enda mer, men man kan få til mye med de rammene vi har, smiler Espedal.

---

FAKTA

Kontraktssituasjonen i Ulf-stallen:

Aslak Falch ut 2023

Sander Lønning ut 2024

Kristoffer Hay ut 2023

Torbjørn Heggem ut 2022

Ståle Stålinho Sæthre ut 2022

Espen Berger ut 2023

Alexander Stølås ut 2023

Anders Hiim ut 2023

Fredrik Pålerud ut 2022

Lars Erik Sødal (lån Viking ut 2022)

Artan Memedov ut 2022

Daniel Braut 2024

Christian Landu Landu ut 2022

Ingvald Halgunset ut 2023

Horneus Tadesse ut 2023

Gullbrandur Øregaard ut 2023

Sander Ringberg ut 2022

Maxwell Effiom ut 2022

Tommy Høiland ut 2023

Jostein Ekeland ut 2022

Martin Ramsland ut 2023

Jonas Brune Aune ut 2024

---






Mer fra Dagsavisen