Sandnes Ulf

Derfor er Sandnes Ulf-spilleren også trener

Ståle Stålinho Sæthre er mest kjent som midtstopper i Sandnes Ulf, men har også en trenerkarriere gående parallelt.

Sandnes — Tiden med fotballproffer som lever late dager er definitivt over. For 29-åringen Ståle Stålinho Sæthre har det heller aldri vært en realitet. Ved siden av å spille i OBOS-ligaen for Sandnes Ulf er bergenseren med som trener for Sandnes Ulf 2 i lokalfotballens indrefilet – 3. divisjon. Der spiller rekruttene, som også spiller G19.

Under hovedtrener Sebastian Nilsens ledelse får Sæthre ansvaret for flere av øktene, og forteller at han suger til seg det han kan få av kunnskap om treneryrket.

Grunnen til at 29-åringen trives med dobbeltrollen hos de lyseblå er enkel: Sæthre har latt seg inspirere av trenerne han har hatt gjennom mange år i toppfotballen.

På listen over trenere han har hatt finner man navn som nåværende Ulf-trener Bjarne Berntsen, Lars Bohinen og Steffen Landro. Ut fra alle trenerne er det inspirasjon å hente, ifølge midtstopperen.

– Det er derfor jeg vil bli trener selv. Jeg er så enormt inspirert av de trenerne jeg har, og har hatt. Det er slik at jeg vil ta ut tingene jeg liker best fra de forskjellige trenerne. Mange av dem er flinke på utrolig mye. Jeg er også heldig som får jobben med Sebastian Nilsen på rekruttlaget. Jeg lærer mye av ham, sier Sæthre.

Tankene om å bli trener kom først da han gikk på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Gjennom tiden der, hvor han også spilte for blant andre Stabæk, vokste det fram et ønske hos fotballspilleren. Først og fremst ville han bli fotballspiller, men plan B var en trenerkarriere. Med tiden har spillerkarrieren i større grad blitt for å forberede seg til trenergjerningen.

B-lisens som 20-åring

Helt siden han var 18 år har han hatt lag selv. Det begynte i Oslo-området da han gikk på NTG, og etter han var ferdig med videregående ble det tatt ett steg videre.

– Jeg tok B-lisens i 2013, og da var jeg akkurat blitt 20 år, sier Sæthre.

Siden den gang har han ledet lag fra gutter 7, helt opp til å være kampleder i 3. divisjon. Innimellom der har han også satt opp akademier i Førde og Fyllingsdalen.

Ståle Stålinho Sæthre

Den første gangen han var kampleder i 3. divisjon ble litt tilfeldig. Det var en kamp mellom Fyllingsdalen 2, der han var en av trenerne i klubben, og FK Haugesunds toerlag.

– Da var jeg 21 år, og trenerne for laget var syke. Jeg var kvalifisert gjennom B-lisensen, og fikk sjansen, sier bergenseren.

Stålinhos stil

Trenere er ofte forbundet med en viss spillestil, og gjerne en formasjon. Selv ser Sæthre på seg som en trener under skolering, men han har mange tanker.

– De tydeligste tankene jeg har er at det skal gå fort, være fysisk og ha et taktisk preg. Jeg er tilhenger av ballbesittelse, men ikke for enhver pris, sier han.

– Hvor langt når du som trener?

– Jeg skal bli topptrener. Det kreves mye ydmykhet for å ta til seg all læringen som behøves, men den store drømmen er å være manager på høyest mulig nivå, sier Sæthre.

Ståle Stålinho Sæthre

Arsenal-kompis og støtte fra Ulf

En han har sett ta steget oppover i hierarkiet er Arsenals assistenttrener Carlos Cuesta. Fra 2015 til 2016 var Sæthre i Lysekloster, hvor han både var spiller og trener. Der fikk han med spanjolen, som da var i Atletico Madrids akademi, på fotballskole. Noen år senere jobber Cuesta som Mikel Artetas assistent på Emirates Stadium.

Veien opp og fram kan være preget av tilfeldigheter, men Sæthre ønsker definitivt å gi det et forsøk.

En av dem som støtter ham på veien er Ulf-sjef Tom Rune Espedal. Den daglige lederen forteller at Sæthre var rask med å gi beskjed om ønsket med å være trener da klubben hentet ham i 2020.

– Helt siden han kom har han vært trener for Velde-akademiet, og Sandnes Ulf 2. Han har sagt han har ambisjoner, og lærer hele tiden. Ståle er ivrig, og kan fort få en framtid som trener, sier Espedal – og legger til:

– Han bruker en del timer på stadion, og det synes vi er kjekt.

Før Sæthre kan satse videre på veien mot toppen som trener skal han spille noen kamper på banen. Allerede mandag kommer Fredrikstad til Øster Hus Arena, og Sandnes Ulf tar tilbake tabelltoppen i OBOS-ligaen dersom de tar poeng.

Kampen starter klokken 18.00 og kan følges direkte hos RA.

Nyeste fra Dagsavisen.no: