Lokalfotball

Derfor åpnes det for omkamp om Lassa

Vidar ønsker seg fortsatt sterkt kunstgress på hovedbanen på Lassa. Idrettssjef Arne Tennfjord svarer med å åpne døren direkte. En fersk leieavtale kan være nøkkelen for å få fart på prosessen.

Stavanger — Den gamle politiske posisjonen i Stavanger vedtok for noen år siden å legge om hovedbanen på Lassa fra gress til kunstgress. Dette var en del av en større plan for utviklingen av Lassa idrettspark. Samtidig var de nødvendige midlene ikke bevilget.

Så skiftet det politiske landskapet i byen og det hele ble satt ned på prioriteringslisten. Hos Vidar måtte de sette korken tilbake i champagneflaskene.

I november 2019 tilspisset det hele seg med en svært offentlig disputt mellom sportslig leder Gaute Meling i ungdomsavdelingen i Vidar og FNB-leder Frode Myrhol – som ønsket å bevare naturgress av flere grunner.

Da Norge stanset opp i pandemi noen måneder senere stanset også debatten rundt idrettsparken på Lassa.

Daglig leder Gaute Johannessen i Vidar er nå klar på at det er på høy tid å ta den opp igjen. Han mener Vidar fortsatt har et like stort behov både for å få lagt om hovedbanen til kunstgress og for å få bedre garderobefasiliteter.

– Dette handler først og fremst om bruk. Nå er det kun plass til A-lagene for damer og herrer på hovedbanen. Kunstgress er i spill 24 timer i døgnet 365 dager i året. Det vil også medføre at det blir flomlys der, sier Johannessen til RA.

Gaute Johannessen

Han peker på at klubben har 750 medlemmer fordelt på 55 lag. Disse har kun tre garderober. Faktisk må klubben bryte forbundets krav ved enkelte kamper. Det er mangler blant annet en dedikert dommergarderobe. Her må styrkerom brukes. Anlegget ved klubbhuset til Vidar er dessuten nedslitt og gammelt.

– Drømmen hadde vært å få inn et garderobeanlegg i forbindelse med en støpt tribune ved hovedbanen.

Johannessen erkjenner at tidsklemme og pandemi gjør at mange kommer ferdig skiftet til treninger nå. Verden har gradvis endret seg. Samtidig synes han det er dumt at garderobekulturen dør hen.

Klubbens mangeårige daglige leder trodde i 2019 at det hele var i mål og at de ønskede utbedringene ville komme i løpet av et par år. Så fikk mange seg en realitetssjekk rundt det politiske skiftet i byen.

– Slik er politikken. Samtidig er det vanskelig for oss som klubber å forholde oss til, sier han.

Støtte fra Idrettsrådet

Klubbene i Stavanger representeres av Idrettsrådet. Dette organet lager sine lister over hva kommune og politikere bør prioritere. Leder Arne Thorsen Eie forteller til RA at ingenting har endret seg hos dem. Idrettsrådet mener fortsatt at kunstgress på Lassa bør prioriteres høyt.

– Det har ikke vært noe forslag fra oss om å endre dette, sier Thoresen Eie.

Det er ikke sikkert at Frode Myrhol og co. har endret mening, men det som skjedde var i mot anbefalingene til både Idrettsrådet og administrasjonen i kommunen.

—  Arne Thorsen Eie

Han peker på at de forholder seg tungt til fakta i sine anbefalinger. Brukstiden for banene er hva Idrettsrådet mener bør veie tyngst. Alltid.

– Så ble det spilt ut at det skal beholdes noen gressbaner i distriktet. Det kan vi diskutere oss grønne om, men argumentet om utnyttelsesgrad gir seg selv, sier han, og fortsetter:

– Det er ikke sikkert at Frode Myrhol og co. har endret mening, men det som skjedde var imot anbefalingene til både Idrettsrådet og administrasjonen i kommunen.

Thoresen Eie peker samtidig på at timingen for Vidar nå bør være god for en omkamp. Han peker på at systemene nå er i ferd med å bli lagt om.

– Før var det en liste for små prosjekter og en for større. Det skal nå slås sammen. Man ønsker å tenke mer helhetlig og langsiktig. Dette kan lettere komme på agendaen igjen ved å se Lassa Idrettspark som en helhet.

Administrasjonen åpner døren

Dersom oppgraderinger på Lassa igjen skal på politikernes bord for behandling og finansiering er det normalt administrasjonen og idrettssjef Arne Tennfjord som må spille det inn som sak – dersom de ikke selv tar initiativet til det.

Tennfjord bekrefter overfor RA at kommunen nå har tanker om å gjøre det.

– Vi har en plan om å oppgradere disposisjonsplanen fra 2019 som ble laget av Norconsult. Den må justeres. Så er det ikke bare kunstgress på hovedbanen på Lassa som skulle realiseres. Det skulle også legges til rette for cricket, rugby og flere mindre kunstgressbaner på gressletten der. I ettertid har jeg sett at saken må legges ut på ny. Vi kan blant annet ikke bruke kostnadsoverslag fra 2019 når vi nærmer oss 2023. Prisene er helt andre, sier Tennfjord.

Vi må få Lassa på plass. Det er et lite tilfredstillende vedtak som ligger der nå.

—  Arne Tennfjord

Idrettssjefen peker på at Vidar også selv trykket litt på bremsene i prosessen på grunn av rigide forbundsregler.

– De spilte i 2. divisjon den gangen og hadde oppgitt at de hadde gressbane. Beskjeden til oss var at vi måtte vente med å legge om til de hadde spilt endringen inn til NFF foran ny sesong.

Tennfjord forteller også at cricket var en utfordring. Kommunen ønsket å bygge en bane ved Ynglingen, men at denne ikke holdt målene som kreves for kamper på elitenivå. Derfor ønsket ikke Stavanger Cricket Club dette.

Nå er det imidlertid på plass en ordning som kan være en slags nøkkel for hele Lassa-prosjektet.

– Nå har vi fått på plass en løsning hvor vi leier brukstid fra Sandnes kommune på den nye banen på Sviland. Denne kan benyttes til kamper. Så mener vi at det, sammen med en treningsbane slik det var tenkt i Stavanger, er en bærekraftig løsning.

Tennfjord peker også på at det er utfordringer med en omlegging til kunstgress på hovedbanen på Lassa. Grunnforholdene på sørsiden av banen er ikke gode. Det ligger fjell bare 10–15 centimeter under bakken på enkelte områder.

– Men nå har vi planer om å legge fram en ny sak til politikerne i UMU (utvalg for miljø og utbygging) og UKIS (utvalg for kultur, idrett samfunnsdialog) hvor de kan se på hele prosjektet på Lassa. Vi må ha en ny politisk vurdering og det må prioriteres.

Idrettssjefen erkjenner at dette har ligget i bakhodet hans. Det er på høy tid med en ny runde.

– Vi må få Lassa på plass. Det er et lite tilfredsstillende vedtak som ligger der nå.

Han hadde håpet å legge fram en ny sak i slutten av 2022, men innser at det kan bli starten på 2023. Mange mulighetsstudier må gjennomføres.

– For å tenke litt høyt og for egen maskin så ser jeg for meg at vi ikke skal lage en helt ny disposisjonsplan, men beskrive areal på en ny måte og kanskje prioritere litt nytt.

Tennfjord lover å ta kontakt med både Vidar og andre ganske raskt for å diskutere. Også Idrettsrådet. Finansiering må stå mer sentralt denne gangen. Både i form av eventuelle spillemidler og egne bidrag. Man må sikre at prosjektet ikke ramler fra hverandre på den biten.

– Så skal vi legge en plan. En ting er framdriftsplan, men vi må også ha penger. Vi har ikke diskutert om de kan bidra selv, men kommunen skal etter ti år overta en kunstgressflate som Vidar selv har rehabilitert. Kanskje kan vi få til noe her? Vi har en god dialog og jeg tror ikke det skal bli en vanskelig sak. Det som kan bli det er å få pengene til å realisere det. Så må Lassas ses helhetlig på som en idrettspark, sier Tennfjord.

Når det kommer til garderober ser han også behovet, men mener nordsiden er hvor disse bør ligge. Det kan også være at man kan se det opp mot løsninger som inkluderer de eksisterende garderobene i Ynglingehallen.

Arne Thorsen Eie fra Idrettsrådet peker på sin side på at garderober framstår som det minst presserende problemet. Han peker på at det i realiteten er ved kamper og i forbindelse med A-lag de brukes. Her har det alt skjedd en kulturendring.

Jacobsen: – Må vurderes

Øyvind Jacobsen (Ap) og politikerne i Stavanger er uansett instansen som må gi tommelen opp og bevilge penger til et slik prosjekt. Jacobsen, som er medlem i utvalg for kultur, idrett samfunnsdialog (UKIS), vil ikke komme med lovnader på forskudd. Om en bare snakker om banekapasitet peker han på at Vidar allerede disponerer tre baner pluss binger. Det er mer enn flere klubber av omtrent samme størrelse.

Likevel sier han følgende:

– Jeg mener det bør bli kunstgress på hovedbanen på Lassa. Så må det vurderes opp mot alle de andre prosjektene i idrettssektoren som må tas stilling til hvert år. Å bygge fra gress til kunstgress er mye dyrere enn å skifte dekke.

Jacobsen er klar over at Vidar har et stort ønske og han kan ikke se at kommunen har noe stort behov for en gressbane. Skulle for eksempel Viking ha et behov før en kamp finnes det fortsatt både på gamle stadion, ved den internasjonale skolen og i nabokommunene.

Frode Myrhols lille korstog mot kunstgress fra 2019 vil han heller ikke ta med i sine vurderinger.

– Hva Frode Myrhol personlig måtte mene om det kan vi ikke vektlegge her, avslutter han.




Mer fra Dagsavisen