Lokalfotball

Sola har snart mistet et helt lag

De erfarne spillerne flyter ut av Sola FK. Øyvind Helle Meling (26), som har sitt første år som hovedtrener, får andre forutsetninger enn hva som var tilfellet hos klubben i 2021.

Sola — Ti spillere er borte fra 2021. Mange av dem kontinuitetsbærere hos et lag som i flere sesonger har snust litt i farvannet mellom 2. divisjon og 3. divisjon.

Helle Meling, som kom fra Stabæk før denne sesongen, erkjenner det åpenbare.

– Dette er et generasjonsskifte. Ikke ukontrollert, men større enn vi kanskje hadde ventet. Gjør treneren jobben, samtidig som spillerne gjør det på feltet, tror jeg vi skal lande på beina, sier han til RA.

At det ville komme markante skifter i spillerstallen var han klar over. Ganske raskt etter sesongslutt hadde han en prat med klubben. Prosessen rundt hans ansettelse var allerede i gang da.

– Jeg ble forespeilet at det kom til å bli et generasjonsskifte tidlig. Så hadde jeg en runde med spillerne selv også i desember. Da viste jeg egentlig om alle de som var i ferd med å gi seg utenom Steffen Bøifot.

Behøver tid

Det var Aftenbladet som først omtale at også Bøifot ville gi seg. Det var ifølge treneren ikke helt etter planen.

– Jeg pratet med ham før vi startet opp sist uke. Han var spent på prosjektet og ville prøve. Så skjønner jeg at det ikke lar seg gjøre. Tiden hans er fylt opp med masteroppgave og barn. Men hvis vi skal være helt ærlige ville nok dette kunnet bli en mye mykere landing om både Bøifot og Simen Berntsen tok en sesong til, sier Helle Meling.

Simen Berntsen, som nå har returnert til moderklubben Havdur, har vært klubbens målkonge de siste årene.

Simen Berntsen

Den unge treneren kjenner ganske godt til nivået som behøves ut ifra erfaringene fra å være kampleder fra Stabæk 2 i samme divisjon i fjor. Han kaller en spade for en spade nå.

– Slik det ser ut nå er det nok ett lite stykke opp. Litt fordi de unge må få tid til å sette det. Samtidig har vi ikke trent med kontakt på grunn av restriksjonene.

Dette er et generasjonsskifte. Ikke ukontrollert, men større enn vi kanskje hadde ventet.

—  Øyvind Helle Meling

Helle Meling er klar på at Sola bør være en klubb som ser mot 2. divisjon – uansett hvem som er trener. Han tror nok samtidig at det nok kan bli for tidlig allerede i år. 2023 er nok mer realistisk med bakgrunn i det store skiftet i garderoben.

– Jeg kommer til å bruke veldig lite tid på tabellplassering uansett. Jobben må gjøres i fotball. Så får du belønning deretter.

At noen av kontinuitetsbærerne blir mener han sikrer at det ikke blir helt krise.

– Jesper Holta, Runar Hansson og Markus Svela er gode nok og rutinerte nok til å bære dette i stor grad.

Påfyll på gang

Samtidig er det selvsagt sånn at når ti spillere forsvinner, deriblant mange med erfaring fra nivå to og tre, må en også ha påfyll. Du kan ikke bare flytte opp spillere fra juniorlaget.

Noe utenifra har allerede Sola fått. På årets to første treninger har de vært 21 spillere. Keeper Trym Ur fra Viking vil nok styrke klubben bakerst.

Kujtim Ismaili (EIK) vil nok også være en klar forsterkning.

– Så blir også Tobias Vik Åsbø (Vikings ungdomsavdeling og Madla i høst) Sola-spiller. Vi regner med at kontrakten signeres ganske snart.

Jakob Iversen fra Stord må utsette sitt prøvespill grunnet skade, mens Brynes Andreas Ardal viser seg fram nå.

Helle Meling peker også på at andre selvsagt kan forsvinne, men ut over Åsbø fra Viking behøves kun en spiller til før han er OK fornøyd.

For i Sola skal egenproduksjon og utvikling ligge i bunn. Ifølge treneren vil de ikke følge etter Sola og Vidar med proffkontrakter til noen av spillerne.

– Vi kan ikke varte opp med så lukrative ordninger som noen av konkurrentene.

26-åringen forteller at det er klær, klesvask, sko – og kanskje en FFO-jobb – man kan få i Sola.

Selvsagt ut over muligheten til å trene mye og godt for å bli bedre.

---

FAKTA

Spillere borte fra 2021 i Sola:

Steffen Bøifot (trapper ned)

Vetle Hellestø (studier Oslo)

Markus Bøe Sola (Viking)

Daniel Pollen (Staal)

Marius Halvorsen

Kingsley Ehigiator (flyttet til Oslo)

Johannes Hinna (Hinna)

Simen Berntsen (Havdur)

Michael Bekke (spillende trener i fjor)

Sander Bjørnå

Inn:

Kujtim Ismaili (EIK)

Jon Arvid Kjellsen (egen jr. stall)

Nicolai Miljeteig (egen jr. stall)

Erik Kringstad (egen jr. stall)

Trym Ur (Viking)

Tobias Vik Åsbø (Viking/Madla).


---


Nyeste fra Dagsavisen.no: