Lokalfotball

Mener Vidar må opp nå

Vidar-trener Bjørnar Holmvik er tydelig på at Vidar bør opp igjen til 2. divisjon snarest. Daglig leder Gaute Johannessen er ikke like kategorisk.

Det helrøde fra Lassa hadde i en årrekke en ganske ubestridt posisjon som nummer to-klubb i Stavanger – og til dels i storbyområdet.

Med spissing av seriesystemet, framveksten til Sandnes Ulf – og konkurranse fra hardtsatsende bydelsklubber – har bildet endret på den posisjonen over tid. Legger du til en hverdag hvor naboen Stavanger Oilers spiser en enorm del av regionens sponsorkake er det lett å se at verden og forutsetninger definitivt er endret fra tiden som et stabilt lag på nivå tre og to.

Trener Bjørnar Holmvik legger ikke skjul på at han gjerne ser at Vidar tar tilbake posisjonen. Det handler om attraktivitet. På tross av at flere av bærebjelkene fra laget som ble nummer åtte i 3. divisjon i fjor er borte, smeller han til med følgende ved inngangen av 2022:

– Det er i år vi må opp! Klubben tåler ikke flere år som i fjor, sier Holmvik til RA.

Trenere, som fortsatt ikke formelt har signert ny avtale, peker samtidig på at det ikke er i hans natur å være defensiv.

– Jeg hadde sikkert sagt det samme om vi var i 2. divisjon også. Vi spiller fotball for å vinne hver kamp.

Ikke helt enig

Daglig leder Gaute Johannessen er ikke like klar i talen på at det er kniven på strupen i forhold til å rykke opp igjen i 2. divisjon nå.

– Jeg hører at Bjørnar sier det, men vi er ikke nødvendigvis helt der. Vi har et budsjett å forholde oss til også. Vidar er ikke noen klubb som kan gå «all in» økonomisk i jakten på et opprykk. Vi må være på det jevne og produsere spillere. Prioritet nummer én må være sunn økonomi. Vidars filosofi er samtidig å være gode på å få maks ut av det som er gratis. Som fysikk.

Den tidligere A-treneren, og mangeårige daglige lederen, ser at saken har to sider. Å skru sammen et budsjett på rundt tre millioner kroner er ikke lett. Det å hevde seg mot lag i 2. divisjon, som kanskje har 30 millioner å rutte med, er enda verre.

Jeg hører Bjørnar sier det, men vi er ikke nødvendigvis helt der.

—  Gaute Johannessen

På samme tid mener han også det har skjedd noe som gjør det vanskeligere enn før å produsere egne spillere. Johannessen, som også trener juniorene i klubben, mener å registrere at stadig flere av de unge spillerne i byen nå er akademikere.

– Før var det mange som ville bli rørleggere og snekkere. Nå trekkes de i stor grad ut av Stavanger og mot studiemiljøene i Bergen og Oslo. Vi har også mistet mange til USA. I løpet av de årene jeg har trent juniorene nå ville fort 12–15 av disse kunne blitt A-lagsspillere. Omtrent ingen er igjen i byen av disse.

Det betyr samtidig at Vidar må tilby noen minimums proffkontrakter på nivå fire. Kort og godt for å kunne ha et slagkraftig lag der i en spisset divisjon hvor man må ofre mye for å henge med.

Må ha spiss

Selv om treneren gjerne vil satse mot 2. divisjon er det dermed ikke sagt at han kan diske opp med masse penger for å få tak i de rette spillerne. Mer bredde må klubben likevel ha. Det er både daglig leder og trener enige i. Det ble for tynt i 2021.

– Vår bane i fjor var at altfor mange bare var 80 prosent på grunn av skader. Så kom det koronakarantener på toppen. Det var lite folk på treninger. Ingen kontinuitet, sier Holmvik.

Han mener klubben skapte mer enn nok sjanser i kampene og at de var spillemessig gode nok til å kunne gå opp.

– Vi scoret nok svakest av alle på «projected goals-statistikken». Med mer kontinuitet blir det mer flyt. Også foran mål.

Holmvik mener de har mange spillere som kan bidra med mål nå, men én mann må erstattes. Toppscorer Vuk Fajfric er ferdig og drar hjem til Oslo.

– Vi må helt klart ha inn en spiss. Jeg er også i dialog med en aktuell spiller. Det sier seg selv at det er viktig å treffe på rette spillere, men på den annen side er totalpakken også viktig.

Holmvik peker også på at de må han in en midtstopper til. I tillegg håper han at noen av de unge tar nye steg og trekker fram Frode Hansens 16-årige sønn Jakob Segadal Hansen som et stort midtbanetalent. Vidar starter oppkjøringen 17. januar.

– Vi har likevel beholdt en stamme vi er fornøyd med og bygget videre på kulturen vi vil skape. Så skal vi ta den videre et hakk i år, sier Holmvik.

---

FAKTA

Spillere ut Vidar fra 2021: Vuk Fajfric (reiser hjem til Oslo), Mustafa Omarkheil (ny klubb ikke bestemt), Espen Ellingsen, Gøran Hellerud.

Inn i 2022: Maxmillian Hæstad (Madla), Jacob Jørgensen (Madla), Chris Mannes (tilbake fra militæret i april og ventet å spille for Vidar).

---






Mer fra Dagsavisen