Lokalfotball

- Han er god nok til å spille i OBOS-ligaen

Vidar røk ut av cupen etter 2-0-tap for Start, men etterpå var det de rødes 19-årige keeper Sondre Svanes Strand (19) som var det store samtaleemnet.

Stavanger — Unggutten, som sto i mål for B-laget til Vidar i 4. divisjon før pandemien, har tatt enorme steg i tiden uten kamper. Lørdag frustrerte han heltidsproffene fra Kristiansand med noen vanvittige redninger.

Gultrøyenes trener Sindre Tjelmeland var dypt imponert etter kampen.

– Er han bare 19 år? Det han vartet opp med var veldig imponerende. Vi hadde sikkert 15 kvalifiserte målsjanser. Han hadde enormt mange kvalifiserte redninger, sier Tjelmeland til RA.

Vidars spillende trener Bjørnar Holmvik var også klar i talen.

– Sondre var helt fantastisk. Fra jeg begynte å jobbe med ham i 2020 til nå har han tatt noen vanvittige steg. Det er bare å se hvordan han håndterte å møte et nærmest toppet Start på her. Kald og rolig med ballen i beina og noen fantastiske redninger.

God nok for nivå to nå

– Taler det mot ham at han kun er 184 høy i forhold til å bli en skikkelig toppkeeper?

– Nei overhodet ikke! Han er god nok for OBOS-ligaen allerede og sannsynligvis klar for større utfordringer enn Vidar. Nivået hans er skyhøyt allerede nå. Jeg er utrolig imponert, sier den tidligere Eliteserie-profilen.

Unggutten selv var likevel bare middels fornøyd med å frustrere Start og kun slippe inn to mål.

– Førsteomgangen min var veldig god, men det ble mye tull etter pause. Jeg slet med en ankel og klarte ikke å spille ut, sier han til RA.

Vidars nye keeperhelt innrømmer at han har ambisjoner. En god skuddstopper har han alltid vært, men den siste tiden har han jobbet veldig med feltarbeidet. For å kompensere for at han er 184 mener han at han må være veldig god de tingene han kan være god på.

Mats Gramstad

– Jeg håper å nå langt. Samtidig er jeg nok et stykke bak. Start hadde en 03-modell i målet i dag. Men jeg må være tålmodig. Keeperes beste alder kommer ofte en del år fram i tid.

Når RA spør ham om kampen, og det taktiske, innrømmer han at han ikke er så sterk på det. Keeperen er rett og slett ikke så interessert i fotball. Han liker bare å spille selv.

– Det stemmer. Jeg så finalen i EM og finalen i Mesterligaen. Ut over det ser jeg ikke så mye fotball. Da er det bedre å slappe av, sier han glisende.

Akkurat det mener trener Holmvik føyer seg inn i rekken blant keepere.

– De har personlighet. Keepere er en egen rase. Sondre er også slik.

Fornøyd tross tap

Treneren var OK fornøyd med det Vidar viste mot Start og samtidig klar på at spillerne nok har fått merke det litt muskulært den siste uken etter halvannet år uten tellende kamper. Flere sentrale spillere hanglet litt i NM-duellen mot laget fra nivå to.

– Vi slet de første 20 minuttene da ble vi for dype. Så trodde nok de at det skulle gå litt av seg selv. Vi spilte vårt spill, men Start skal være bedre enn oss, sier Holmvik.

– Skulle vi fått noe mer ut av dette måtte vi nok fått det første målet. Da hadde det fort åpnet seg mer opp, sier keeper Sondre Svanes Strand.

Start-trener Sindre Tjelmeland roser motstanderen fra 3. divisjon.

– Vidar ga oss kamp her. Så var det kult å se at de spilte sitt eget spill. De skal ha all ære for dette. Vi jobbet med presspillet vårt i forkant for å tilpasse oss dem og måtte også justere i pausen, sier Start-treneren.

---

Fakta:

Fotball, 2. runde NM

Vidar-Start 0–2 (0–1)

Lassa, 500 tilskuere

Mål: 0–1 Eirik Schulze (12), 0–2 Adeleke Akinyemi (90)

Vidar (5–4–1): Sondre Svanes Strand – Gøran Hellerud (Martin Hummervoll i 2 min.), Øyvind Nilsen, Simen Aanonsen, Vegard Skjørestad, Daniel Vennesland – Mats Gramstad, Mustafa Omarkheil, Kjetil Rogne, Lukas Kristoffersen Emanuelsen (Bjørnar Holmvik i 18 min.)- Vuk Fajfric

Dommer: Ola Kellerhals, Vaulen

Gule kort: Lukas Emanuelsen, Mustafa Omarkheil, Kjetil Rogne og Bjørnar Holmvik, Vidar. Mohamed El Makrini og Henrik Robstad, Start.




---





Mer fra Dagsavisen