Lokalfotball

Nå ber ordførerne om breddeåpning

På vegne av ordførerne på Nord-Jæren har Kari Nessa Nordtun (Ap) sendt en henstilling til regjeringen om å åpne opp utendørs breddeidrett.

Stavanger — I kjølvannet av at flere klubber valgte å åpne for trening med fullkontakt i lokalfotballen gikk Kari Nessa Nordtun ut i Aftenbladet og ga beskjed om at hun forventet at gjeldende anbefalinger ble holdt.

Kommunen truet på sin side klubbene både med inndragelser av treningstid og «sivilrettslig forfølgelse» ved brudd på anbefalingene om trening med fullkontakt.

Mandag kunne RA fortelle at Stavanger kommune som baneeiere vurderer å bruke både interne ressurser og vektere for å få klarhet i om dette overholdes.

Onsdag sendte Kari Nessa Nordtun ut et brev, med kopi til Idrettsrådet som først ba om en samlet reaksjon, hvor det bes om at både regjering og helsemyndigheter tar en ny vurdering rundt gjeldende anbefaling om å overholde meteren for voksne over 20 år.

– I hvor stor grad tror dere fire ordførere fra regionen her kan påvirke?

– Vi velger å tro at regjeringen lytter på argumenter fra Kommune-Norge og idretten. Det vil vise seg. Men jeg forstår også at de står i en krevende vurdering, sier Stavanger-ordfører Nessa Nordtun til RA.

Hun mener det uansett er viktig å peke på konsekvensene anbefalingen har fått og får.

– Derfor ber vi dem om en ny vurdering.

– Hva tenker du om at Stavanger kommune nå vurderer å benytte vektere for å kontrollere at meteren overholdes på banene?

– Det er en administrativ avgjørelse som er tatt av kommunedirektøren i henhold til sin delegerte fullmakt fra kommunestyret. Jeg er orientert. Det er viktig at vi har oversikt over hvordan reglene følges og at man kan gi råd og anbefalinger deretter, sier Kari Nessa Nordtun – og fortsetter:

– Vi satser på at dette ikke blir nødvendig, men det er naturlig at en følger med på det. Det er også gjort med kollektiv transport, kjøpesentre og lignende.

Mange argumenter

I brevet ramses det opp flere argumenter for at åpning er på høy tid å etterkomme.

Blant de viktigste er kommunikasjon om smittevernregler der en ikke treffer gjennom skole og andre offentlige instanser. Med et stort innslag av spillere med fremmedkulturell bakgrunn bør idretten her gi en mulighet og ikke være en trussel.

«Majoriteten av dem som rammes av dagens anbefalinger er mellom 20–30 år, aldersgruppen hvor vi ser at smitten er størst – selv om den altså ikke oppstår gjennom idrettsaktivitet. Når mange klubber har satt all aktivitet på pause for unge voksne, mister vi effekt i denne kommunikasjonskanalen. Vi opplever også at klubbene er veldig flinke å trene og opprettholde fokus for utøverne på å vaske hender, holde avstand og andre smitteregler gjennom sine trenere og ledere. Dette har vært til stor hjelp i hverdagen for våre kommuner», skriver ordførerne i brevet.

I forhold til mobilitet mener ordførerne at for eksempel fotballspilling vil bidra til å spre folk litt mer i en tid hvor det er fint vær, åpne puber og innbydende parker. De viser også til Danmark og foreslår en ordning med 50 deltakere på kamper i breddefotballen som et aktuelt grep,

Videre peker de på at NFF og øvrige idrettsgrener har utmerkede smittesporingssystemer på plass som kan hjelpe ved utbrudd.

Psykisk aspekt

Den psykiske helsen trekkes også fram;

«Fotball og annen idrett er anerkjent som en av de beste arenaer for integrering, inkludering og å motvirke utenforskap. Under pandemien har aldersgruppen 20–30 år blitt rammet hardt. Tilflyttede studenter har slitt med å finne arenaer hvor de kan treffe jevngamle med samme interesser, mens andre i den stadig voksende gruppen som ikke er i verken utdanning eller i arbeid, har idretten som kanskje eneste arena for å finne mestring og fellesskap. Vi er bekymret for psykisk helse i denne gruppen, og selv om langt fra alle spiller fotball eller driver med idrett, er det et betydelig antall som gjør det.»

De som ikke spiller selv pekes også på.

«I tillegg er det mange eldre, ensomme mennesker som opplever fellesskap gjennom sitt lokale idrettslag. Enten som frivillige, eller for å ha «en drøs» med andre mennesker i lokalsamfunnet på kamper. Vi trenger å beholde disse arenaene for slike.»

Kari Nessa Nordtun, Tom Henning Slethei, Stanley Wirak og Jarle Bø peker også på at man mangler konkret smittevernmessig argumentasjon for å opprettholde avstandskravet.

«Vi ber derfor både regjering og helsemyndigheter ta en ny vurdering på nødvendigheten av anbefalingene – og ber om at det vurderes åpning for både trening og kampavvikling for denne gruppen så fort mulig er.»

---








Mer fra Dagsavisen