Lokalfotball

Stavanger-fotballen gikk 18,2 millioner i pluss

Trodde du det ville bli blodrøde tall for lokalfotballen under pandemien? De eneste minusregnskapene finner du faktisk her på Humpen på Buøy.

Stavanger — – Vi har betalt ut lønn som vanlig i 2020. Så har vi også gjort noen investeringer på barnefotball. Blant annet har vi satt kontingenten til kun 150 kroner.

Ordene tilhører styreleder Kjetil Knutsen i fotballgruppen til Buøy. Den gamle målsniken kan fortelle om et minus som foreløpig er på 384.400 kroner. Tallet kan pyntes noe på dersom idrettslaget overfører midler fra de statlige tilskuddsordningene. Da vil minuset kun være på rundt 100.000 kroner, men det kan godt være at klubbens utsatte årsmøte bestemmer å la underskuddet stå.

Klubben som holder til rett overfor inngangen til Rosenberg Worley verft hadde kun inntekter på 92.000 kroner i 2020. Året før var disse på 600.000. Utgiftene er samtidig reduserte uten mye aktivitet, men ikke nok.

– Det blir et lite underskudd for fotballgruppen uansett. Tapet kommer fordi vi ikke stanset lønnen, sier Knutsen.

Midjord, Brodd IL

Paradokset

Situasjonen til Buøy står i sterk kontrast til de andre klubbene i Stavanger kommune. Bunnlinjene er i millionklassen hos mange av de mest medlemsrike klubbene. Drar du bort Vikings aksjeselskap, som solgte spillere til et gigantpluss på over åtte millioner, finner du fortsatt at breddeklubbene samlet er over ti millioner i pluss.

Selv om det kanskje høres umusikalsk ut med store overskudd under en pandemi, med veldig redusert aktivitet, har fenomenet selvsagt en forklaring. Man må se bak tallene.

Dette handler nødvendigvis ikke bare om at tilskuddspakkene fra Abid Raja og co. muligens har ligget litt for høyt.

Da Norge stengte ned i mars 2020 gikk alarmen for alvor hos fotballklubbene. Kostnadene ble kuttet til beinet på direkten. Ingen visste helt hva som kom av hjelp og alt handlet om å beskytte seg mot likviditetskriser, tapt egenkapital – og det som verre er.

Vi kjenner på dette og er enstemmige på at disse pengene skal tilbake til medlemmene.

—  Mastra ILs styreleder for fotball, Eirik Hodnefjell, om overskuddet

Resultatet ble permitteringer over en lav sko av administrativt ansatte og trenere. Samtidig gikk klubbene grundig til verks med å søke om tilskudd alle steder det var mulig. Stiftelser, fond og gaver var til stor hjelp.

Da pakkene begynte å treffe bedre på annet forsøk fra regjeringen ble 70 prosent av inntektsbortfallet dekket inn. Ettersom fotballen aldri begynte å rulle under 2. divisjon ble kostnader automatisk spart inn i stor stil, samtidig som både medlemmer og sponsorer som oftest har betalt.

For mindre fotballklubber er det nemlig ikke spillerlønningene som tar mest plass i budsjettene. Det er kostnader til utstyr, reiseutgifter, dommerutgifter, deltakelse på turneringer – og kostnadene ved å arrangere disse.

Midjord, Brodd IL

Kjenner på det

Styreleder Eirik Hodnefjell i fotballgruppen til Mastra IL innrømmer at det nok høres umusikalsk å presentere et solid overskudd midt i en pandemi. Han har kviet seg litt for å gå ut med tallene.

På grunn av omstendighetene har fristen for å holde årsmøte blitt skjøvet til juni for fotballen. Når Mastra skal holde årsmøte i mai får medlemmene vite at klubben er 200.000 i pluss. Årsberetning og tall godkjennes i disse dager. Det er i hovedsak reduserte stevneutgifter som bikker Mastra over i pluss.

– Vi kjenner på dette og er enstemmige på at disse pengene skal tilbake til medlemmene, sier Hodnefjell.

Beskjeden hans til kultur- og idrettsminister Abid Raja og regjeringen er ganske klar – dersom de begynner å lure på om pakkene har vært for gode.

– Dette vil de få mangegangen igjen på i form av økt aktivitet for barn og unge. Samfunnsbidraget til klubbene etter korona vil veie opp for det som eventuelt er utbetalt for mye, mener Mastra-lederen.

SIF har på mange måter vært Stavangers svar på Brann økonomisk.

—  SIFs daglige leder, Rune Ingvar Hauge

Hodnefjell er ikke alene om å ganske enkelt kunne forklare plussene.

– Økte tilskudd på målrettede ting. Blant annet mot jentefotball. Mye av dette av dette iverksettes i 2021, sier Joachim Radlgruber i POL når han skal forklare regnskapspluss.

At en klubb som Tjensvoll går 670.000 i pluss er heller ikke hverdagskost.

– Vi har hatt en daglig leder som har vært langtidssykmeldt. Mye av overskuddet ligger der. Det har vært et spesielt år, sier økonomiansvarlig og styremedlem Ronny Mæland.

På Siffen kan daglig leder Rune Ingvar Hauge endelig slå fast at økonomien er i orden etter år med nedbetaling på gammel moro. Midt i pandemien.

– SIF har på mange måter vært Stavangers svar på Brann økonomisk. Det har vært mye rot her, men de siste årene har det snudd. Nå er det solid økonomi her.

Bergenseren Hauge kan glede seg over nesten en kvart million på bunnlinjen. Men enda viktigere er det at klubben har vokst under korona.

– Fra 400 aktive til 500! Ikke spør hvordan vi har fått det til. Vi har ikke gjort annet enn de andre klubbene.


Mye lavere kostnader

Når Vidar skal ha årsmøte i april vil også medlemmene få servert et saftig pluss. Rundt 1,3 millioner. Det var både budsjettert og på tide etter noen år hvor A-lagets kostbare deltakelse i 2. divisjon har satt sine spor. I 2019 gikk de ned. Det gjorde også kostnadene rundt A-laget. Klubben måtte rette på den økonomiske trenden og har klart det. I pandemien.

– Et tøft år idrettsmessig, men et bra år økonomisk, sier styreleder Stein Haben.

Lassa, Vidar FK

Klubben leverer pluss til tross for at de droppet å permittere ansatte. God timing på fakturering av kontingent før Norge stengte i fjor, lojale sponsorer og generelt lavere utgifter trekkes fram.

Tilbake på Buøy og Humpen sitter Kjetil Knutsen med den eneste underskuddet i Stavanger-fotballen.

Det lever han likevel greit med. Selv om aristokraten i blått og hvitt har slitt med medlemstallene i noen år, mens naboen Hundvåg har vokst, mener Knutsen at det er god plass til begge. Hundvåg er i ferd med å få sprengt kapasitet. Da kan det dryppe mer på den litt mer breddeorienterte nærmiljøklubben Buøy. Her er det ikke så mye banepress og Knutsen er klar på at de på ingen måte er i ferd med å dø stille ut.

– Vi har to seniorlag nå. Og seks-sju barnelag. Vi mistet mye av ungdomsavdelingen da ungdomsskolen ble flyttet til Hundvåg. Nå har vi fått løftet det litt. Barnelagene er fulltallige.

Så er selvsagt håpet at satsingen på A-laget, med Daniel Berntsen og Martin Haaland som trenere, skal skyte den farten det ikke fikk da pandemien startet.

– De to er fortsatt her og laget er enda bedre nå, sier Knutsen.

Så gjenstår det å se NÅR lokalfotballen igjen kan snakke om poeng i stedet for penger.





---

Fakta

Klubbene med kun seniorlag, og inaktive klubber, er ikke med i oversikten. Det omfatter KFUM, Paradis, Ledaalkameratene, Siddis SK, Sørmarkå FK og Fogn. Finnøy og Vassøy har ikke kvalitetssikrede tall ennå, og årsmøtene avholdes på et senere tidspunkt.

---





Mer fra Dagsavisen