Lokalfotball

Kronene vil bli vel anvendt

KOMMENTAR: Overskuddet i Stavanger-fotballen på 18,2 millioner gir grunn til å stille spørsmål om krisepakkene fra regjeringen er for gode. Samtidig forteller de også mye om hvor veldrevne klubbene her er.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Stavanger — Da pandemien satt inn i mars 2020 ble idretten stengt ned. Regjeringen tok tilskuddsgrep i verdensklasse. 2,1 milliarder kroner ble betalt ut til idrett og frivillige organisasjoner ut året.

Der vi garantert vil få massekonkurser mange steder i europeisk fotball og idrett ellers, klarer idretten seg stort sett strålende rent økonomisk her i Norge. Ingen tvinges til det som ofte er smitterisikabel og kostbar aktivitet for å overleve, slik det er i veldig mange land.

Det kollektive fotballoverskuddet er på 18,2 millioner i Stavanger kommune. Tar du med Sandnes, Sola og Randaberg er tallene enda høyere. Klubbene her i regionen er både heldige og dyktige.

Om det var Randaberg, Riska eller Madla så ble det reagert direkte.

—  Espen Iversen

Heldige fordi medlemmene er såpass velstående at de stort sett betaler årsavgifter og treningsavgifter til tross for lav aktivitet. Heldige fordi næringslivet blitt mindre rammet enn ventet. Sponsorene har ikke flyktet verken i bredde eller topp.

Dyktige er klubbene fordi de både har klart å drive ansvarlig smittevern og ansvarlig økonomisk på samme tid.

Da krisen satt inn var de fleste lynraske med å ta de nødvendige grepene mot kostnadsbildene. Det var ikke bare hos de store profesjonelle klubbene som Viking og Ulf det ble handlet. Om det var Randaberg, Riska eller Madla så ble det reagert direkte.

Det handlet heller ikke bare om å kutte kost eller søke det offentlige. Klubbene begynte også arbeidet med å søke om hjelp på alt som rører seg av private tilskudd, fond, stiftelser og kommunale ytelser.

Resultatet er en lokalfotball som knapt har stått sterkere økonomisk enn det som nå forhåpentligvis er på veien ut av pandemien.

Det Raja og regjeringen kan være ganske trygge på er at overskuddskronene vil bli brukt svært godt uansett.

—  Espen Iversen

Så må man selvsagt kikke på om regjeringens tilskudd er litt for rause.

Nå får man søke om 70 eller 50 prosent kompensasjon for tapte inntekter om arrangement eller aktivitet er helt avlyst eller utsatt – avhengig av når det er utsatt til eller skulle avholdes.

Kanskje skulle dette tallet vært lavere, samtidig vil ikke overskuddene hos breddeklubbene på noen som helst måte kunne betales ut i utbytte til rike eiere.

Det Raja og regjeringen kan være ganske trygge på er at overskuddskronene vil bli brukt svært godt uansett.

For når pandemien er over skal aktiviteten opp igjen – og alle medlemmene henger neppe med fortsatt.

Da må det tas grep.