Fotball

Veton inn i varmen på landslaget

Vikings spydspiss tatt ut i Ståle Solbakkens landslagstropp til de særdeles viktige kvalik-kampene mot Tyrkia og Montenegro.

Stavanger — Vikings kaptein og storscorer Veton Berisha er tatt ut i landslagssjef Ståle Solbakkens tropp til de meget viktige kampene som venter. Dermed ble Viking-spissen foretrukket foran blant andre Tromsøs Thomas Lehne Olsen og Moldes Ohi, mens Bodø/Glimts Erik Botheim ble henvist til U21-landslaget. Berisha fikk beskjeden like etter Vikings treningsøkt tirsdag.

– Det er selvfølgelig utrolig kjekt og kult. Det betyr jo også at jeg har gjort noe riktig, og vi som lag har gjort noe. Det er bra for Viking, sier Berisha til RA.

En av de få jeg kanskje vil be om å løpe mindre.

—  Landslagssjef Ståle Solbakken om Veton Berisha

I serien står han med 13 mål, fem mer enn Zlatko Tripic som er Vikings nummer to på toppscorerlisten.

Lettere i større ligaer

Forrige gang Veton Berisha ble tatt ut til landslaget var da «nødlandslaget» ble samlet. Den gangen var han den eneste spilleren fra Eliteserien som ble tatt ut. Grunnen var enkel, han hadde hatt koronasykdom og var dermed å regne som immun. Det gjorde at han kastet seg rundt og dro til Østerrike for å spille med flagget på brystet.

Han tror ikke den kampen er av noen betydning, men er tydelig på at spill i Eliteserien gjør veien vanskeligere.

– Ja, det tror jeg. Det er lettere i utenlandske og større ligaer. Eliteserien står ikke så sterkt opp mot de store ligaene. Hadde jeg prestert det samme i en annen liga ville det vært enklere å komme med på landslaget. Slik bør det være, sier Berisha.

En av Berishas fremste egenskaper som spiss er det enorme trykket han legger på motstanderens forsvarsledd.

– Berisha har vært med på å prege Eliteserien. Berishas lederegenskaper og intensitet var avgjørende. Han er nesten for aggressiv og initiativrik, og er en av de få jeg kanskje vil be om å løpe mindre, sa Solbakken om uttaket av Berisha.

Selv er Berisha spent på rollen han får, om det i det hele tatt blir spilletid når Norge møter Tyrkia og Montenegro.

– Jeg vet ikke kampbildet trenerne ser for seg, men en av mine store styrker er jo å løpe og presse. Det kan ha betydning, men det er ikke sagt at man får spille selv om jeg er en del av den store troppen, sier spissen.

Han bruker normalt sett to dager på å restituere seg mellom kampene i Eliteserien. Nå mister han en vanlig treningsuke uten kamper. Det er ikke noe Berisha frykter.

– Jeg tror det skal gå veldig fint. Landskampene spilles på gress, og det er annerledes med kunstgress. Det pleier å være mye hardere, sier Vikings landslagsspiller.

Stavanger-guttene Kristian Thorstvedt og Birger Meling er selvskrevne på A-landslaget, og blir naturligvis også med mot Tyrkia og Montenegro. Kampene spilles 8. oktober (Tyrkia borte) og 11. oktober (Montenegro hjemme).

Heggheim og Sebulonsen på U21

Formspiller Erik Botheim (Bodø/Glimt) blir ikke med A-landslaget den kommende samlingen, men spiller for U21 i EM-kvalifiseringskampene mot Kroatia og Estland i oktober.

Det ble klart da U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud tok ut troppen tirsdag.

Bodø/Glimt-spilleren ble tatt ut til A-landslaget til forrige samling, men ble flyttet ned til U21-laget til kampen mot Østerrike.

Berisha blir ikke alene på landslagssamlinger i oktober fra Viking. Høyrebacken Sebastian Sebulonsen er tatt ut til U21-landslagstroppen. Der skal også tidligere Viking-spiller Henrik Heggheim være med. Ungguttene møter Kroatia og Estland.

U21-landslagstroppen:

Keepere: Kristoffer Klaesson, Oliver Petersen, Sander Tandvik.

Utespillere: Jesper Daland, Colin Rösler, Ole Martin Kolskogen, Henrik Heggheim, Sebastian Sebulonsen, Robin Dahl Østrøm, Fredrik Oppegård, Halldor Stenevik, Sivert Mannsverk, Johan Hove, Kristoffer Askildsen, Joshua Kitolano, Håkon Evjen, Osame Sahraoui, Martin Palumbo, Tobias Christensen, Jørgen Strand Larsen, Noah Holm, Emil Konradsen Ceide, Erik Botheim.

A-landslagstroppen:

Keepere: Per Kristian Bråtveit (Nimes), Ørjan Håskjold Nyland (Bournemouth), Sten Grytebust (Vejle).

Utespillere: Kristoffer Vassbakk Ajer (Brentford), Fredrik Bjørkan (Bodø/Glimt), Ruben Gabrielsen (Toulouse), Stian Gregersen (Bordeaux), Marius Lode (Bodø/Glimt), Andreas Hanche Olsen (Gent), Marcus Holmgren Pedersen (Feyenoord), Birger Meling (Rennes), Julian Ryerson (Union Berlin), Steffan Strandberg (Salernitana), Fredrik Aursnes (Feyenoord), Patrick Berg (Bodø/Glimt), Mats Møller Dæhli (Nürnberg), Dennis Johnsen (Unione Venezia), Aron Dønnum (Standard Liège), Mohamed Elyounoussi (Southampton), Jens Petter Hauge (Eintracht Frankfurt), Mathias Normann (Rostov), Morten Thorsby (Sampdoria), Martin Ødegaard (Arsenal), Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund), Joshua King (Watford), Kristian Thorstvedt (Genk), Veton Berisha (Viking).



Mer fra Dagsavisen