Fotball

Får ikke belyse Qatar-standpunkt

NFF Rogaland har besluttet at Norsk Supporterallianse ikke får delta på formøtet før helgens fotballting.

Stavanger — NSA og Boikott Qatar Rogaland har bedt om å få delta på torsdagens formøte i NFF Rogaland, før det digitale fotballtinget til helgen. Forespørselen ble avslått, opplyser NFF Rogalands daglige leder Erik Løland til RA.

– Hva tenker du om at dere ikke får komme på formøtet?

– Først og fremst er jeg ikke overrasket. Vi har full forståelse for at dette er et møte kretsen ønsker å ha med klubbene. Nå hadde de muligheten til å la motparten få komme inn og presentere sin side. De har ingenting å tape, da de fleste klubbene har allerede bestemt seg. Vi føler at NFF og NFF Rogaland ikke lar vår stemme bli hørt. De hadde en siste sjanse nå til å la oss komme inn, men valgte å ikke gjøre det. Det synes vi er skuffende, sier Vikinghordenes leder Roar Åkerlund til RA.

Åkerlund har vært engasjert i Qatar-diskusjonene, og er talsperson for boikottgrupperingen i Rogaland.

– Hvorfor vil dere på formøtet til NFF Rogaland?

– Det er for å belyse vår side av saken. Vi vet jo hva kretsen kommer med. De har lojalt stilt seg bak eget forbund, og bruker alle virkemidler til å fortelle hvorfor boikott ikke er riktig virkemiddel. De følger opp NFFs sleipe måte, og vinklinger, som ikke nødvendigvis stemmer. Det omhandler blant annet økonomi. Det er ikke hold i beregningene forbundet gjør. De gjør er «worst case». Mange lurer på hvilke penger som forsvinner. De skjønner ikke hvilke penger som kommer på løpende bånd. Det framstilles nesten fra NFF som at det ikke blir penger til at barn kan spille fotball i Norge om det blir boikott, sier Åkerlund.

Roar Åkerlund

Redegjort for begge sider

Ifølge NFF Rogaland er det redegjort for begge sider av Qatar-saken. Torsdagens møte skal ikke være for dette temaet, ifølge Løland i kretsen.

– Tradisjonelt sett er dette brukt som er faglig/sosialt møte og middag dagen i forveien av forbundstinget, skriver Løland i en e-post til RA.

– Kretsen opplyser at det er en oppsummering og sosial begivenhet. Tror du det stemmer?

– Det er mye mulig, for de fleste har allerede bestemt seg hva de skal stemme på. Vi ønsker bare å få en anledning til å presentere vårt syn, sier Åkerlund.

– Hva håper du skjer nå?

– Jeg håper ingenting. Det er kommet så langt at vi ønsker å takke for klubbene som har hørt på oss. Alle klubbene vi har vært i kontakt med har vært positive, selv om de har vært uenige, det er bare én klubb som la på da vi ringte rundt. Det er egentlig kretsen vi savner en invitasjon fra, sier han.

– NFF har presentert utvalgets argumenter for og mot. Mener du begge sider av saken er belyst?

– Ja, det er konklusjonen vi er uenige om. Det kan jo også diskuteres hva konklusjonen egentlig er. Vi tolker konklusjonen i utvalgets rapport som om at boikott ikke er riktig virkemiddel nå, noe vi er uenige i. Forbundet framstiller det som om boikott ikke er riktig virkemiddel i det hele tatt. Dersom ingenting endrer seg i verken Qatar eller Fifa gjennom dialog, vil altså eneste pressmiddel forbundet mener er riktig være enda mer dialog. Vi mener at grensen for hva fotballen skal akseptere er passert, sier Åkerlund.

Utenforstående inn?

De norske supporterne er ikke medlemmer av den norske fotballen på ordinært vis. Dermed har de ikke en naturlig plass ved bordet når avgjørelser skal tas i de demokratiske organene til idretten, som er medlemsstyrt.

– Er det rett at utenforstående organisasjoner, som fotballsupporterne er i fotballdemokratiet, skal få komme til i fotballens offisielle forum?

– Ja, for fotballsupportere er en viktig del av den norske fotballfamilien. Fotballdemokratiet, hvor en klubb som spiller kompisfotball i 7. divisjon har stemmerett på lik linje med de største klubbene, er unikt i fotballverden. Utenforstående skal ha muligheten til å påvirke. Fotballsupporterne har NSA, som er gitt møte- og talerett på tinget. Vi har ikke stemmerett.

Det norske fotballdemokratiet er bygget opp med én stemme til hver klubb. De som tilhører toppfotballen har mulighet for to delegater med stemmerett.

Mer fra Dagsavisen