«Fotball på avtaler er den beste måten å erstatte individuell briljans»

KOMMENTAR: Etter å ha sett de tre første kampene i 2020 er sportsleder Espen Iversen klar på hvor Vikings utfordring ligger.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er tidlig, stallen er ikke helt satt og de mørkeblå har ikke kjørt toppet lag. I grove trekk har det sett OK ut. Viking vil fram og de vil fram fort. Det er gjenkjennelighet i spillestilen.

Likevel er det noen momenter i den som må klaffe bedre, eller endres på, om det skal gå så fort fram som de vil. Spesielt ett framstår som svært tydelig.

LES OGSÅ: Fra blodfan til spiller i Viking

I håndball kalles det ankomst. Det lille sekundet hvor beslutningene skal tas i møtet med motstanders forsvar – etablert eller i ubalanse. I denne fasen var Viking helt eksepsjonelt gode i 2018 og 2019. Nøkkelen var ofte Zlatko Tripic. At Viking brukte færrest pasninger av alle på motstanders tredjedel henger direkte sammen med spisskompetansen til Tripic.

Kapteinen nølte ikke et sekund. Spesielt da han fikk ballen høyt i banen kastet han ser rett inn i motstanderne. Tankemåten ligger støpt i ryggraden. Selv ikke da Viking ledet hadde han for vane å roe ned og trille ball om han så muligheten for å utfordre én mot én.

Resultatet ble straffer, frispark, røde kort, gule kort mål, og sjanser. Det var en svært viktig faktor til at Viking klarte å bryte ned dype motstandere.

Mot lag som står høyt vil en automatisk ha mer tid og flere valg. Som mot LASK i La Manga. Det er i større grad snakk om rene overganger med rom enn en ankomstsituasjon med flere forsvarere foran. Brudd høyt i banen, mot lavereliggende lag, begrenser mulighetene mye mer.

LES OGSÅ: Sebulonsen med sitt første Viking-mål

Et godt bilde på forskjellen så man mot Arendal (4-5-1) søndag. Zymer Bytyqi kjørte overstegsfinter til det kjedsommelige da han fikk ballen. Tripic hadde kastet seg inn i de samme i situasjonene. Resultatet søndag var at bevegelsene rundt Zymer døde og Viking ble balltrillende – akkurat slik Arendal ønsket. Viking ble statiske.

Når Tripic gjorde som han gjorde i Viking fikk det også i klartekst to konkrete følger for resten av de offensive spillerne. Avgjørelsen for hva som skulle skje videre i angrepet ble tatt FOR dem av kapteinen. Det var bare å følge naturlig på. Samtidig ble rommet mye større for alle andre. Tripic dro fort på seg to spillere.

Jeg tror ikke dette vil ordne seg naturlig fordi Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha blir skadefrie og kommer på banen. Her må nok Viking endre mer i mønsteret enn vi har sett til nå. De må øve inn trekk for å sikre at en av suksessfaktorene fra de to siste årene lever videre – uten den naturlige spisskompetansen til Tripic.

Veton har lignende kvaliteter, men ikke like ekstreme. Det er først og fremst presspillet hans som er en enorm styrke. Ikke like mye beslutningsdyktighet i ankomstfasen. Som midtspiss vil han heller ikke få ballen like ofte. Den vil naturlig havne oftere ut på kantene hvor rommet finnes.

«Yanni» er samtidig en ving som mye mer naturlig går utover i banen for å søke innlegg. En helt annen type.
Hvordan kan du da presse fram de nødvendige scoringene og sjansene uten spisskompetansen til Tripic (og Thorstvedt)?

LES OGSÅ: Fjorårets Viking-spiss har signert for rival

For meg står enda bedre presspill, og enda mer offensive backer, som en naturlig offensiv løsning med den stallen Viking har nå.

Skal Viking bli mer effektive i press er en smalere variant av 4-3-3 en av løsningene Bjarne Berntsen selv har skissert. Gjerne med tre midtspisser som Høiland, Berisha og Østensen, eller en skjev variant med to spisser og en ving. Det vil samtidig kreve backer som bomber opp og ned på sidene for å skape overtall og flere ankomstmuligheter. Ikke helt ulikt et helrødt lag fra Merseyside.

Det er alltid vanskelig å se i glasskulen, men jeg tror Viking er naive om de antar at motstanderne ikke vil legge seg dypere i år. Det vil fort være smart uten boksåpner Tripic.  

Så håper jeg de mørkeblå raskt automatiserer en plan for hvordan de skal få til denne delen av spillet videre.

Fotball på avtaler er nemlig den beste måten å erstatte individuell briljans.

Det blir meget spennende å se trekkene og utviklingene av «nye» Viking i de neste kampene.

LES OGSÅ: Derfor blir Tommy Høiland i Viking