Viking

Forstår stengt breddefotball – åpen for flere tilskuere i eliten

Smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune skjønner logikken bak at breddefotballen fortsatt holdes stengt – tross lav smitte. Samtidig mener han at Viking og Ulf kanskje kunne fått lov til å slippe inn flere tilskuere.

Bilde 1 av 2

Følg RA Sporten på Facebook!

Foreløpig har regjeringen, etter råd fra sentrale helsemyndigheter, vendt tommelen ned for organisert kamp og trening med kontakt for de over 19 år.

Dette har fått fotballen og støttespillerne til å se rødt – for å si det forsiktig.

De sliter med å se logikken i at man kan drikke pils på byen til 03.00, men ikke trene fotball. Samtidig er toppfotballen åpnet og barnefotballen har fått sin dato.

Runar Johannessen ser også de logiske bristene sett mot skjenking til langt på natt. Han peker på at bildet her er nyansert. Selv om utestedene gjør en god jobb med å tilrettelegge for smittevern, er han ikke alltid like fornøyd med hva gjestene finner på ut over kveldene.

– I et scenario hvor lokale tilpasninger var lov – kunne vi sluppet løs breddefotballen?

– Det er lite smitte i samfunnet. I det vanlige livet her i Stavanger er det omtrent ingen risiko for å få koronavirus. Det som kommer er noen drypp fra utlandet. Så er ikke alle er like gode til å gå i karantene, sier Johannessen.

Han peker på at slike ting kan være nok til å gi et lokalt utbrudd. Lite skal til for å sette en god lokal situasjon på spill.

Johannessen peker også på utlandet hvor en nå ser flere eksempler på regioner hvor det igjen må stenges ned fordi man har åpnet for fort.

– Se hvor fort det blusser opp. Jeg er redd for det her også.

LES OGSÅ: Fotballtopper med felles bønn til regjeringen: – Det er krise

Kan lett glippe

Han peker på at det er forsket på hvor lett det kan glippe. Det finnes ferske tall.

– Folkehelseinstituttet gjorde nylig noen utregninger mot dette. Det går kanskje tre-fire dager før man oppdager symptomer. Ytterligere et par-tre dager før smitte blir påvist. Da er man på en uke før sykdommen er oppdaget. Regelverkene tilpasses nok dette og legges til rette for at det kan gjøres smittesporing ved et utbrudd.

Johannessen mener at i fotballen vil dette arbeidet bli langt lettere i en setting med kun trening uten kontakt i en liten gruppe. Det blir straks vanskeligere om man spiller kamper mot andre med kontakt – gjerne utenbys.

– På en måte skjønner jeg hvorfor det holdes igjen, sier smittevernoverlegen.

Han erkjenner samtidig at dette er et veldig vanskelig spørsmål. Johannessen ser godt de logiske bristene. Han skjønner hvorfor fotballen peker på at du kan drikke øl til langt på natt på utesteder – og at disse har arrangementer med langt flere folk enn idretten får ha i praksis.

– For så vidt kunne jeg egentlig tenkt meg strengere regler når det kommer til skjenking. For eksempel i forhold til skjenketider.

Johannessen er langt fra sikker på at vi kan leve såpass fritt som vi gjør nå når høsten når influensasesongen kommer. Da vil det også bli vanskeligere å skille symptomene på hva som kan være korona og vanlig influensa. Han peker på at en neppe kunne sagt ja til å slippe unger med snue i barnehagen i et scenario med mer smitte.

– Dette er veldig vanskelige balanseganger.

LES OGSÅ: Breddefotballen fortviler - stiller klare krav til regjerningen

Er åpen

– Hva tenker du om at klubber som Viking og Sandnes Ulf, som har stadion med høy kapasitet og forutsetninger for å holde avstand, kun får slippe inn 200 tilskuere nå? Kunne de sluppet inn flere om det ble åpnet for lokale tilpassinger?

– Ja. Jeg er enig i at det nok kunne blitt sluppet inn flere folk på disse arenaene enn hva som gjøres nå. Da må det gjøres forsvarlig. Man må sørge for at det ikke blir ansamlinger utenfor, på vei inn og på toalettene. Kanskje kunne man fått det til ved å slippe folk inn i puljer. Inne på selve tribunen ser jeg ikke det store problemet med å slippe inn langt flere tilskuere enn nå om avstand holdes.

Smittevernoverlegen peker på Dyreparken i Kristiansand som et eksempel på hvordan man kunne gjort det med større folkemengder.

– Så er det en ting hva Viking kan få til på sin arena og kanskje veldig forskjellige forhold andre steder i landet.

Han peker også på det åpenbare – både i forhold til idrettsarrangement og skjenking; Kapasiteten til å følge opp at spillereglene overholdes.

– De må i stor grad være ansvarlige selv. Vi som jobber i kommunen har ikke anledning til å følge opp alt. Vi har rutiner, og får rapporter fra det som skjer på byen hver helg, men den aller viktigste jobben vår skal være smittesporingen.

LES OGSÅ: Kritisk kretsleder skjønner klubbenes frustrasjon

Mer fra Dagsavisen