Sport

Flere forventer at Sandvik trekker seg på aksjonærmøte

Viking mister sponsorer og fansen er i harnisk etter at Bjarne Berntsen fikk fyken. Nå forventer flere av de største eierne i Viking at styreleder Thor Steinar Sandvik trekker seg på et møte i dag.

Følg RA Sporten på Facebook!

Rabalderet innad i Viking raser videre etter at det torsdag ble kjent at Bjarne Berntsen har fått sparken. Fansen aksjonerte lørdag og etter det RA erfarer har de mørkeblås markedsavdeling har fått enkelte oppsigelser på sponsoravtaler i kjølvannet av det som har skjedd.

Dette er selvsagt en situasjon klubben vanskelig kan leve med slik den nå står og det kan fort komme ytterligere utvikling i dag.

RA får opplyst at Sandvik i ettermiddag har invitert flere av de større eierne til et møte hvor han skal oppklare.
Trond Jacobsen i Westco forventer at det fort kan bli et litt annet utfall.

– Jeg er i alle fall der at hvis Bjarne Berntsen åpner døren på gløtt for å fortsette med ny styreleder klarer vi neppe å få til noe annet. Viking er ikke et vanlig AS. Det er en fotballklubb. Det er følelser. Bjarne har gjort en jobb som gjør at hele byen har tatt Viking til sitt bryst, sier Jacobsen til RA.

– Bør Sandvik trekke seg?

– Hvis det er med på å få Bjarne inn i en rolle som sportslig leder – uten at vi mister sponsorer og fans – så er det en billig pris å betale.

Han forteller videre at aksjonærene ikke har lagt noen konkret plan før de vet lutt mer.

– Så får vi snakke sammen og enes om en lur løsning og vei videre.

Vikings største aksjonær Ole Rugland er klar på at han ikke vil forholde seg til det som står i avisene og vil gjerne høre hva som kommer på det aktuelle møtet før han flagger noe som helst.

– Vi trenger bedre informasjon og det lovet styreleder meg da vi snakket torsdag kveld, sier Rugland.

Tveteraas klar i talen

Ove Tveteraas, som er nest største eier, har fra da én krevd at Berntsen må fortsette. Han er fortsatt klar i talen etter helgens utvikling.

– Halve byen har jo spilt inn at Sandvik bør trekke seg. Det er det logiske utfallet av dette. Det er tross alt et demokrati.

Styret kommuniserte ut at sparkingen av Berntsen var enstemmig. Tveteraas mener også det er naturlig med et helt nytt styre nå.

– Det spilles inn fra mange hold. Det er det byen forventer. Veldig mange kommentarer har gått på at hele styret må gå. Ser du på historikken i næringslivet er også det helt vanlig at styret går med styreleder etter vesentlige hendelser.

Sandvik vil ikke si om han går av

Vikings styreleder var på stadion lørdag og fikk med seg det som kom. Han beskriver trykket på egen person siden torsdag som «helt jævlig».

– Jeg var selvsagt litt forberedt på det som kom lørdag. Så føyde det seg bare inn i rekken fra nå til torsdag. Når det er sagt fikk jeg en fin melding fra Hordene i går som rettet opp. De beklaget seg i fine ord, sier Sandvik til RA.

– Du skal ha et møte med de størst aksjonærene senere i dag. Flere forventer at du trekker deg der. Kommer du til å gjøre det?

– Nei. Det kan jeg ikke si noe om nå. Innholdet i dette møtet må de først få vite om selv.

– Hva tenker du på at sponsorer også har sagt opp avtaler her i kjølvannet?

– Det har ikke kommet for mine ører – så jeg kan ikke svare på det. Vi hadde et oppsummerende møte i går. Jeg vet ikke hvem og hvor alvorlig det er, sier han.

Supporter-aksjonærene sinte

Aksjonærgrupperingen Vikings Venner AS sitter ikke på mange aksjer nå etter forrige emisjon, men de er fansens stemme innad i aksjonærmiljøet.

Oddvar Skjæveland, som representerer grupperingen, er også klar.

– Vi står definitivt på Bjarne Berntsen side her. Da vi fikk vite om dette torsdag var sjokk og vantro reaksjonen. Vi trodde ikke dette var et tema og at det var en selvfølge at han skulle fortsette.

Skjæveland forteller om en frustrert gruppering som lurer på hva som egentlig har foregått i kulissene. Mangelen på informasjon har vært stor. Det mener han åpner for altfor mye resonnering og spekulasjoner.

– Det er fryktelig vanskelig å si hva som bør være veien videre her, men vi er uenige. Å få styret til å gå tilbake på dette virker vanskelig, men vi håper på et eller annet vis å få Berntsen tilbake. Det er også urovekkende å vite at de største aksjonærene heller ikke var kjent med dette.

Skjæveland liker ikke alle utskiftingene i Viking det siste året. Han er bekymret for kontinuiteten i klubben som helhet.

– Eirik Henningsen er ute, Stig H. Christiansen trakk seg ut og nå kan Berntsen forsvinne. Det er grunn til å være bekymret. Det var disse som snudde Viking.

Grupperingen har bedt om et møte med styret.

Skjæveland peker også på at de ikke har grunn til å trekke kompetansen til klubbens to nye trenere i tvil, men at de synes en helhet med Berntsen på plass er mye tryggere.

– Så er det tull at stillingen som sportssjef må ha så langt perspektiv. Bjarne har også hatt den i tre år allerede.

Storaksjonær Ove Tveteraas oppsummerer det hele slik:

– Vi har en krystallklar målsetting her. Den er at Bjarne Berntsen skal inn som sportssjef i Viking de neste tre årene, sier Tveteraas.

Mer fra Dagsavisen