Sport

Fikk avslag: – Blir merkbare økonomiske konsekvenser

Helsemyndighetene avviser Norges Fotballforbunds forslag om fire testkamper i norsk toppfotball med inntil 2500 tilskuere. Det vil slå hardt ut på bunnlinjen til Viking.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er Aftenposten som melder om avslaget. De har fått tilgang til et svarbrev fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det er besluttet at vedtak om åpning for arrangementer med over 500 personer ikke vil fattes før tidligst 1. september 2020, skriver avdelingsdirektør Bodil Blaker.

LES OGSÅ KOMMENTAR: «Dette har faktisk ikke skjedd på 45 år i Viking»

Kun 200

I øyeblikket tillates det av smittevernhensyn kun 200 tilskuere på kamper i toppfotballen. Norges Fotballforbund håpet på å bane vei for ytterligere åpning ved å gjennomføre testkamper der et betydelig høyere antall tilskuere slippes inn, men får nei.

Kampene i august der NFF ville teste opplegget med 2500 tilskuere var Rosenborg Kvinner mot Vålerenga, Start mot Vålerenga, Kongsvinger mot Lillestrøm og Brann mot Strømsgodet.

Selv om fotballforbundet blir avvist av Helsedepartementet, står det også i svaret at det forløpende vurderes muligheten for å kunne øke arrangementer fra 200 til inntil 500 personer.

– Veldig dumt

På tross av at Viking ikke var blant testklubbene spiller avslaget åpenbart inn også for de mørkeblå – som i etterkant hadde håpet å få slippe inn flere tilskuere.

Stavanger kommunes smittevernoverlege har også tidligere uttalt til RA at han nok synes det burde kunne vært mulig å slippe inn langt flere tilskuere på SR-Bank Arena med kapasiteten som er – gitt at smittereglene ble overholdt.

– Dette synes vi var dumt. Vi mener vi har jobbet fram gode planer for hvordan dette kan gjøres uten smitterisiko. Så får vi stole på at de har gode årsaker for avslaget. Så håper vi i det minste på en økning fra 200 til 500 så snart som mulig, sier daglig leder Eirik W. Henningsen til RA.

I utgangspunktet skulle det være stengt for dette ut august.

– Det er dialog om å få slippe inn 500 før den tid og det håper vi selvsagt på.

Det vil blant annet bety at felt O – Vikings syngende supportere – igjen kan ønskes velkommen. Denne grupperingen er sterkt ønsket på kamp av Viking. De ble blant annet tilbudt de 200 billettene til seriepremieren. Likevel takket de nei av solidaritetshensyn. De er rundt 400 sesongkortholdere og ønsker ikke å komme i en situasjon hvor de må velge internt.

– Vi har veldig lyst til å ønske felt O velkommen igjen nå. Det vil være mulig om vi får lov til å slippe inn 500, sier Henningsen.

Store konsekvenser

Det som uansett er sikkert er at Viking vil merke det svært godt økonomisk om det drøyer til etter 1. september med en mer betydelig økning i antall tilskuere. Da vil allerede 17 serierunder være unnagjort.

– Det vil bli merkbare økonomiske konsekvenser for Viking. Det er åpenbart. Så blir 70 prosent av tapte billettinntekter refundert via regjeringens støtteordninger. Det tallet vil basere seg på snittet fra i fjor.

– Dere hadde budsjettert med økte inntekter på publikum?

– Det stemmer. Det var snakk om en moderat økning, men det er åpenbart at vi blir skadelidende av dette, sier Henningsen.

Mer fra Dagsavisen