Sport

Eventyrlig golfboom redder en rekke arbeidsplasser

Golf er definitivt den store koronavinneren i idretten. Over 450 nye medlemmer lokalt, og en aktivitetsboom av episke proporsjoner, sørger for at både Stavanger GK, Sola GK og Sandnes GK kommer seg greit gjennom krisen.

Følg RA Sporten på Facebook!

De lokale golfklubbene har etter hvert blitt store arbeidsplasser i idretten. Legger man på trenere, greenkeepere, butikkansatte, administrasjon og restaurantansatte er tallene som sysselsettes betydelige. Ved Stavanger golfklubb livnærer rundt 20 mennesker seg. Da pandemien slo inn var frykten stor for at mange av disse kunne være i fare.

I stedet opplever golf-Norge en vekst og aktivitetsboom en sjeldent har sett før.

Tall fra Norsk Golf viser at fram til 15. mai ble det booket 367.705 runder på norske golfbaner. Tallet er mer enn en tredobling av aktiviteten i 2018 – og 116 prosent høyere enn fjoråret.

Det er fantastiske nyheter for klubber som har opplevd jevn nedgang i aktivitet og medlemmer siden 2009.

Mye tyder på at Stavanger GK er banen i Norge som har hatt aller mest spill så langt i år totalt sett. Kapasiteten er nå så godt som sprengt og nå som klubben har bikket 1680 medlemmer, hvor veldig mange er svært aktive, vurderes det nå å innføre ventelister for medlemskap. Disse forsvant egentlig i 2014.

– Nå kan vi slå fast at det er boom. Før helgen var det kommet 152 nye medlemmer til etter at pandemien slo til og nå sitter jeg med fire nye her som skal registreres. Det som er ekstra gledelig at mange er i kategorien unge voksne i slutten av 20-årene. Det er svært gledelig og gir mye håp for framtiden, sier markedssjef Kim Sem-Henriksen ved Stavanger GK til RA.

I tillegg til det har 20 av medlemmer endret sine medlemskap fra passive til aktive. Mange av dem som bor i Dubai, Spania eller Brasil er nå hjemme. Et hovedmedlemskap i klubben koster 8600 kroner i året. For de unge voksne er prisen noen tusenlapper lavere, mens juniorene betaler 2900 årlig. Regner du en konservativ snittpris per medlem på 6000 kroner kommer du over millionen i ekstra inntekter hos Stavanger GK.

– Sånn det ser ut nå tror jeg det vil jevne seg flatt ut for oss med det vi taper i markedsinntekter på grunn av pandemien, sier Sem-Henriksen.

Han peker på at lite aktivitet i restaurant, avlyste konfirmasjoner, teambuilding som ikke kan avholdes og stengte simulatorer også er et betydelig inntektsbortfall.

– Jeg tør ikke friskmelde oss helt, men dette blir betydelig lettere enn vi så for oss. De første tallene vi så på var blytunge. Vi er fortsatt avhengig av en god sensommer, men hvem skulle trodd dette da vi permitterte de fleste i mars?

LES OGSÅ: Viking-talentet: – Hell i uhell

Aktivitetsboom

Sola golfklubb har over 2000 medlemmer fordel på sine baner på Solastranden, Forus og 6-hullsbanen på Forus. De har landets største golfanlegg. Også her er smilene tilbake.

– 160 nye medlemmer siden krisen slo inn! I fjor fikk vi 300 nye totalt. Nå har vi 200 nye siden årsskiftet. Vi tror tallet fra i fjor blir slått, sier daglig leder André Mortensen.

Økonomien i dette er også her det som redder sesongen. Et hovedmedlemskap her koster 9700 kroner.

– Det som likevel er den virkelig store boomen er aktiviteten. Folk som i fjor spilte tre runder har kanskje spilt 30 allerede i år.

Mortensen mener det blir enklere å komme seg ut praktisk sett med hjemmekontor for mange. Tidsklemmen reduseres åpenbart uten behovet for å sitte i kø til og fra jobb. Dessuten kan golfen utøves så godt som normalt innenfor de normale reglene i spillet.

Klubben har gått fra 78 prosent aktive medlemmer i fjor til 85 prosent nå. Mortensen forteller at det i april i fjor ble spilt totalt 4500 runder golf. I år var tallet 8600. Tendensen er den samme i mai.

– Så er det for tidlig å si om vi tar inn det tapte i løpet av året. Heldigvis ble mange av sponsoravtalene underskrevet i fjor høst og fakturert i januar hos oss. Denne sesongen er nok i boks økonomisk, men vi er mer usikre på neste år. Husk også at vi tapte mye inntekter når Norge var stengt helt ned. Ingen slo baller på rangen da, sier Mortensen.

Han sover godt om natten akkurat nå, men klubben har også søkt om en del av krisepakken fra regjeringen for noe av de tapte inntektene.

LES OGSÅ: Tror på boom for lokalfotballen

Kan legge opp penger

Også på Bærheim spilles det golf som aldri før. Sandnes Golfklubb har 150 nye medlemmer og det spilles tre ganger så mange runder golf som i fjor. De dyreste medlemskapene på Bærheim koster 1130 kroner måneden. Ådne Stensland i Golf Management, som drifter banen, er klar på at klubben nok faktisk kan legge seg opp penger i år. – Både i Norge og i verden går ting i trender. Nå har det vært motstrøms i noen år men har mange nye kommet til. Det som er ekstra gledelig nå er at folk som har spilt før også kommer tilbake til sporten. Både korona og eldre unger spiller nok inn, sier han.  Stensland, som har hatt golf som yrke i over 30 år, har sett alle opp og nedturene på nært hold.

– Og selv om det går bra nå er det ingen grunn til å ta av.

Tidligere har selskapet hans ofte skutt overskudd inn i anlegg og nye investeringer. Etter beintøffe år fra 2016 til 2018, med permitteringer og oppsigelser, kan han nå slå fast at de vil tjene penger i år.

– Denne gangen skal vi være litt smartere og legge oss opp en buffer.

PS. Artikkelforfatteren er selv medlem av Stavanger Golfklubb

Mer fra Dagsavisen