Sport

Endelig er han tilbake i godt gammelt slag

Ikke på fem år hadde Yann-Erik de Lanlay (28) scoret for Viking. Da den satt fire minutter på overtid mot Godset, etter 90 minutter med storspill, var det mange som gledet seg ekstra på den skadeutsatte vingens vegne.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Etter at Vaulen-karen kom hjem fra RBK i vinter har det vært ganske så mye motbakke – blant annet med to strekkskader. Det har tatt tid å komme i form igjen.

Nå virker han likevel å være tilbake i godt gammelt slag. Bjarne Berntsen har fått klassespilleren han ønsket seg hjem. Mot Strømsgodset søndag var han i aller høyeste grad den gode gamle «Yanni».

– Jeg var aldri i tvil om ham – og helt sikker på at vi skulle få ham tilbake i godt gammelt slag. Han er en klassespiller. Så har vi vært tålmodige med ham og ikke pushet for hardt på veien. Der har vårt medisinske apparat gjort en god jobb, sier Vikings trener Bjarne Berntsen til RA.

De Lanlay, som sto over forrige runde av personlige årsaker han ikke vil si noe om, gjorde sin klart beste kamp etter returen fra RBK. Scoring, assist, gode kombinasjoner og strålende defensiv jobbing var beholdningen.

LES OGSÅ: Slik var Viking-Strømsgodset

Har sett tendensene

Også kaptein Viljar Vevatne gledet seg på lagkameratens vegne.

– Han var steingod i dag. Alle unte ham en slik kamp. Så har vi sett tendensene på trening i uken som var. Ingen var nok overrasket, sier Vevatne.

Akkurat da Viking behøvde det som mest steg nemlig de Lanlay fram. Dypt inne i overtiden spilte han vegg med Tommy Høiland og scoret sitt første for Viking etter returen fra RBK i vinter da han satte 2–2.

– Det er alltid spesielt å score for Viking, men ekstra spesielt når du henter opp motstanderen på denne måten. Samtidig viste jeg faktisk ikke hvor lenge det var spilt, sier de Lanlay til RA.

At Viking klarte å presse fram en utligning sier mye om moralen i laget for søndag var de mørkeblå ille ute. Med bare et kvarter igjen lå de under 2–0. Ingenting tydet på at de skulle få noe med seg fra oppgjøret.

Selv om de ikke fikk forlenget seiersrekken til seks strake sørget de Lanlays mål for at de nå har spilt åtte kamper uten å tape. Da får det heller være at klubbrekorde for antall strake seirer røk.

– Slik det ble er ett poeng bra. Vi viste at vi nekter å tape. Det skal vi ta med oss, sier de Lanlay.

– Det har vært en lang vei tilbake til denne formen for deg. Har du noen gang tvilt på deg selv?

– Nei.

– Har du tvilt på kroppen da?

– Jeg føler jeg har fått oppbakkingen jeg behøvde og har følt meg ganske bra etter at jeg begynte å spille kamper igjen. Jeg er ganske fornøyd med egen innsats.

Søndag var han kanskje vel så mye synlig defensivt som offensivt. Blant annet med tre-fire sugende returløp hindret han det som kunne blitt mål mot. Kombinasjonene med Sondre Bjørshol satt også stadig bedre. Vikings høyrekant er virkelig på gang.

– Se på Mané og se på Salah. De jobber også «rauå» av seg. Moderne kantspillere må gjøre det, sier de Lanlay.

Vraket Høiland

Selv om Viking berget et poeng søndag var det langt på nær alt som fungerte. Trener Bjarne Berntsen roser laget for første omgang. Etter hvilen kom de skjevt ut med to i sekken. Viljen til å komme tilbake hyller han selvsagt – og med god grunn.

– Du valgte å starte med Even Østensen i stedet for Tommy Høiland som scoret sist. Hvorfor?

– Fysikken og farten til Østensen. Det så også ut som et klokt valg før pause, sier Berntsen.

Han fikk blant annet seg spissen komme millimeter fra mål med en heading som traff Godset-keeper Viljar Myhre i pannen.

Kunne fått rødt kort

På tampen av oppgjøret ble det naturlig nok ekstremt mye bølgende spill og masse overganger.

Viking var heldige som ikke fikk nok et mål mot seg. Og de var heldige som ikke fikk Viljar Vevatne utvist for å ta Moses Mawa på vei gjennom.

– Klart rødt kort og straffe, sa Godset-trener Henrik Pedersen.

Vevatne medgir at han nok hadde et poeng.

– Hadde Mawa gått i bakken kunne nok det blitt utfallet, men han holdt seg på beina, sier Vikings-kaptein.

Han ble for øvrig svært avgjørende også offensivt da han startet opphentingen med en nydelig heading i krysset etter corner fra Yann-Erik de Lanlay.

– Jeg gleder meg til å se den i reprise. Jeg følte jeg var veldig høyt oppe og ikke bare 20 centimeter, sier han glisende.

– Er det bra med en pause nå, eller skulle dere malt på videre?

– Du vil helst fortsette når du er i flyten, men nå kan vi kanskje samle overskudd og bli enda bedre, avslutter Vevatne.

Kampfakta og Vikingbørsen:
Viking – Strømsgodset 2–2 (0–0)
SR-Bank Arena, 200 tilskuere.
Mål: 0–1 Lars-Jørgen Salvesen (53), 0–2 Johan Hove (74), 1–2 Viljar Vevatne (76), 2–2 Yann-Erik de Lanlay (90).
Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.
Gult kort: Tommy Høiland, Viking, Moses Mawa, Kristoffer Tokstad, Ari Leifsson, Strømsgodset.
Viking (4-3-3): Iven Austbø 7 – Sondre Bjørshol 6 (Sebastian Sebulonsen fra 85.), Henrik Heggheim 6 (Rolf Daniel Vikstøl fra 65.), Axel Óskar Andrésson 5, Viljar Vevatne 5 – Ylldren Ibrahimaj 5, Joe Bell 7, Fredrik Torsteinbø 6 – Yann-Erik de Lanlay 8, Even Østensen 6 (Tommy Høiland fra 73.), Zymer Bytyqi 5.
Strømsgodset (4-3-3): Viljar Myhra – Niklas Gunnarsson, Ari Leifsson, Duplexe Tchamba, Nicholas Mickelson – Johan Hove, Jack Ipalibo, Mikkel Maigaard – Kristoffer Tokstad, Lars-Jørgen Salvesen, Moses Mawa (Marcus Mølvadgaard fra 89.).

Mer fra Dagsavisen