«En helt ny mental tøffhet i Sandnes Ulf»

KOMMENTAR: Egentlig har det meste gått mot Sandnes Ulf i 2020. Helt fram til alvoret på banen startet. Sesongstarten bærer bud om en tydelig utvikling – og ikke bare i spillestil.

Følg RA Sporten på Facebook!

I årene etter nedrykket fra øverste divisjon har Sandnes Ulf blitt til noe av et nestenlag på nivå to i norsk fotball. Så skulle løftet komme i år. Ny stadion, ny trener og en haug nye spillere. Det skulle bli entusiasme, identitet skulle skapes og klubben skulle endelig få en bærekraftig økonomi i ryggen.

Å levere varene med ny trener og nye spillere er ikke gitt. Entusiasme og økonomi var det som i utgangspunktet var bankers med nye Østerhus Arena i bunn.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf med sterk borteseier over Sogndal

Så kom koronaviruset. Før ble stadionåpningen, som så mange hadde gledet seg til, revet bort og erstattet med en selsom affære mot Viking foran 200. Nå måtte også laget jakte opprykk uten en ny entusiasme og trøkk på tribunene.

Det hadde vært lett å la seg knekke. Spesielt om du legger til de grufulle resultatene i oppkjøringen og skadelisten. Ikke en eneste gang vant de lyseblå.

At det har snudd så formidabelt, omtrent på direkten ved seriestart, vitner i min bok om to ting:

Laget har en trener med klokkertro på egen spillestil og egne evner i Steffen Lando. Gjennomføringskraften er skyhøy. Da smitter det over på spillerne. Det som så hjelpeløst ut i treningskampene ser nå ut som noe helt annet.

LES OGSÅ: Norsk fotballs største kjøpmann

Borteoppgjøret mot Sogndal var et perfekt eksempel. Laget hadde tatt enda noen steg fra de tre første seriekampene. Det var en ro, ærgjerrighet og struktur over det som skjedde. Det gir bud om at Sandnes Ulf faktisk kan henge seg på i kampen om et direkte opprykk.

At det snudde vitner også om en helt ny mental tøffhet i Sandnes Ulf. I en setting hvor selv garderobene ble oversvømt etter åpningskampen (!) hadde det vært lett å begynne med å synes litt synd på seg selv – med all uflaks, virus og skader i mente. I stedet for å lure på om det er forbannelse ved Ormaskogen har spillerne kjørt på.

De neste fire kampene vil nok bli veldig avgjørende for om Ulf kan henge seg på helt i toppen og kjempe om et direkte opprykk.

LES OGSÅ: Vil gjøre ØsterHus Arena til et fort

Ull/Kisa og Strømmen er lag de helst må sikre seg seks poeng mot. Så står skikkelige toppdueller mot Ranheim og Tromsø for tur. Kan de dra med seg ni poeng ut av disse fire kampene tror jeg veien ligger åpen for Steffen Landros menn.

For med så gode lag som Tromsø, Ranheim og Lillestrøm i divisjonen samtidig vil nok det bety at disse vil ta poeng fra hverandre også. Her gjelder det å kjempe for hvert eneste poeng og trø til i hver eneste duell framover. Det vil handle om det engelskmennene kaller «grinding». Får spillerne dette i bunn blir de svært vanskelige å slå.

Da ligger veien mot Eliteserien åpen for outsideren Sandnes Ulf.

LES OGSÅ: Møkklei treningskamper