Sport

Én dag i livet til e-sportsutøveren Steffen «SLY» Amundsen

Er e-sport toppidrett? Hvordan trener egentlig en e-sportsutøver? Spiller de ikke bare på datamaskinen?

Bilde 1 av 8
Følg RA Sporten på Facebook!

Disse spørsmålene dukker stadig opp når det diskuteres om den nye sporten som har tatt verden med storm. I Norge har mange av toppklubbene i forskjellige idretter også begynt å satse på e-sport.

Vi fulgte Steffen Amundsen (18), eller «SLY» som han kalles i e-sportens verden, gjennom en vanlig dag.

«SLY» er elev på St. Svithuns toppidrettslinje, og har flyttet til Stavanger i sommer for å bli en del av satsingen til Oilers. Som de unge hockeyspillerne har også Amundsen fått plass på toppidrettslinjen.

Da tvinger det første spørsmålet seg fram. Er e-sport en toppidrett?

– E-sport er toppidrett siden vi jobber som alle andre i ulike sporter, og prøver å ta det til neste nivå hele tiden. I Oilers jobber vi med å luke bort energidrikk og slike ting. Vi ønsker ikke å havne i kategorien «gamere». E-sport er den nye sporten for framtiden, sier «SLY».

Den dagen vi fulgte ham var en spesielt travel dag. I tillegg til skolearbeidet var det også to kamper på kvelden. Den første av dem var mot Apeks, som er det ubestridte topplaget i norsk e-sport. Senere på kvelden, rundt klokken 21.00, var Celestial motstander. Lagnavnene er ukjente for mange, det er ikke stedsnavn som i annen sport. Her kan spillere fra hele verden være på lag, samtidig som de befinner seg på forskjellige steder.

– Vi springer, egentlig mest for å våkne. Vi har en oppvarming i spillet, men det er viktig å vekke kroppen fysisk. Kroppen må i gang. Det er derfor vi løper og hopper før vi går i gang.

LES OGSÅ: Ønsker å sette Stavanger i førersetet for e-sport

7.30

Foto: Privat

En ny dag er på gang for Steffen. Han bor sammen med en av sine lagkamerater, som han også går på skole med. Livet er stort sett på skolen eller i DNB Arena.

Det er kampdag, og «SLY» har lagt frokosten til DNB Arena. Det er likevel ikke en vane.

– Jeg spiser som regel ikke før lunsjen på skolen, jeg er ikke en morgenperson.

LES OGSÅ: E-sportstilbud på toppidrettslinjen

08.20

Foto: Privat

Skoleklokkene ringer, og Steffen må være klar. Livet er travelt. Det er ikke kun prestasjoner på skolebenken som betyr noe, selv om han er nødt å prestere der også. Han satser på å bli så god som mulig i e-sport, noe som også krever tid. Toppidrettslinjen er det som tidligere het allmenn, men med idrett som stort valgfag.

– Jeg har to programfag, toppidrettsfag, gym og vanlige allmennfag. Programfagene mine er sosiologi og entreprenørskap.

Det er deilig at vi har få timer på skolen, og en time til e-sport. Da har jeg litt fritimer, som gir meg muligheten å øve til prøver.

Det er nesten som om vi har to jobber. Det er skole første del av dagen, så er det CS i andre del. Øvingen kommer inn i smutthull, sier han.

En e-sportsutøver som tar sosiologi er ikke helt tilfeldig. Etter karrieren med e-sport vurderer han en karriere i et yrke hvor det kommer godt med, om det ikke blir jobb innenfor e-sporten.

– Det er mange forskjellige jobber innenfor e-sport. Det er alt fra kommentatorer til folk som analyserer spillet. Jeg er ikke så bekymret for hva som skjer etterpå, jeg håper bare å nå høyt nok til å få mulighetene etterpå. Jeg har en reserveplan med skolen. Jeg har litt lyst å bli politi, erkjenner Amundsen.

– Cyberpoliti da, eller?

– Ja, du kan si det sånn, sier 18-åringen.

LES OGSÅ: Offensiv satsing fra Oilers

15.00

Foto: Kristoffer Knutsen

Skoledagen er over, og Steffen blir «SLY» fullt og helt.

– Hva er det som fikk deg fra Bergen til DNB Arena?

– Jeg var egentlig fotballgutt, men begynte å spille CS. Etter hvert fikk jeg en forespørsel fra Oilers. Da fikk jeg en ettårskontrakt, med lønn, og det er jo det alle prøver på.

Fotballbakgrunnen gjør at fysisk trening er kjent for ham. Da han ankom arenaen etter skolen var det over seks timer til kampstart. Tiden ble brukt godt.

– Fra jeg kom til hallen har jeg bare brukt tid på å varme opp. Jeg har prøvd å finne flyten igjen etter høstferien, sier han.

– Hvordan varmer du opp til kamp?

– Vi lar folk ha sine egne ritualer. For meg handler det om å få i meg nok vann, jogge og høre på musikk.

For treningen har laget egen fysisk trener, som hjelper spillerne å være best mulig forberedt. Spillerne er avhengige av konsentrasjon. Det er nødvendig for å prestere over to kamper, som kan vare i fire timer totalt.

Foto: Kristoffe rKnutsen

Et øyeblikk med hvor ikke oppmerksomheten er i spillet kan føre til at kampen blir tapt. Det blir også trent mye i spillet, som heter CS:GO. Counter-Strike, bedre kjent som CS, er et strategisk skytespill hvor man ser våpenet til sin egen karakter. På fagspråket kalles det førstepersonsskytespill.

– Hvor mange timer bruker du foran datamaskinen? 

– Det blir mye, det føles som at det er alt jeg gjør. Den fysiske treningen gjør at jeg klarer å holde meg konsentrert gjennom en lang dag, sier «SLY».

LES OGSÅ: Ny satsing fra Viking

17.00

Foto: Kristoffer Knutsen

Det nærmer seg kveldens første kamp, og laget trenger energi. Det er ikke frossenpizza og energidrikk på menyen.

– Det er samme mat som ishockeyspillerne i Oilers. Det er mye pasta og spagetti på oss. Det er deilig å komme til hallen og få mat. Da slipper vi å tenke så mye på det.

– Det blir tungt i dag. Vi skal spille i totalt fire timer, med full konsentrasjon. Skal vi prestere bra i begge kampene bør vi ha noe til å holde øynene oppe. Det hadde egentlig vært bedre å fordele kampene på to dager, sier Amundsen.

LES KOMMENTAR: E-sport kan skape arbeidsplasser

18.30

Foto: Kristoffer Knutsen

Flere sponsorer var samlet i Sportsbaren til DNB Arena for å se kampen. Der var også en representant fra Einherjar, som er breddeklubben i e-sportsmiljøet. Han forklarte reglene og spillets prinsipper til sponsorene som var samlet. I etasjen under var spillerne samlet til kamp.

Kampene deles inn i to forskjellige kart, altså baner, som det spilles første laget til 16 seiere på. Ved uavgjort etter 30 runder går det til overtid, som er et kjent fenomen i en ishall. Da spilles det fire nye runder fram til et lag har vunnet. En kamp består av to kart, hvor lagene velger ett hver.

Det første oppgjøret var mot Apeks. Det endte med tap på begge kartene, og dermed sluttresultatet 0–2.

– Første kampen gikk vel egentlig ikke som forventet. Vi satset jo på seier, men det gikk ikke helt vår vei, sier «SLY», før han legger til:

– Vi var mer uheldige. På første kartet hadde vi mulighet å vinne. Da vi tapte det ble egentlig kampen avgjort.

Oilers er ikke en kasteball i Telialigaen. Laget ligger på en solid andreplass, bak Apeks. Mot Celestial slo Oilers tilbake.

– Den andre kampen gikk som forventet, da vant vi 2–0.

23.00

Foto: Kristoffer Knutsen

Det ble en sen kveld i DNB Arena, med to kamper for Oilers Esport. For Steffen har det vært en dag med skole, og over mange timer i kampboblen.

Hjemme i leiligheten legger han seg i sengen, men det er ikke rett inn i drømmeverden. Han tar opp telefonen.

– Jeg spolte gjennom kampen, og ville egentlig se på det jeg gjorde bra selv.

Han vet at kampen blir analysert dagen etterpå, men først er det skole.

– Dagen etter kampen møtes vi med trenerne for å gå gjennom kampen. Vi må ta ut ting fra kampen som var bra og dårlig, det er viktig for oss, sier han.

LES OGSÅ: Dette er Vikings e-spillere

Mer fra Dagsavisen