«Drar proppen fullstendig ut av optimismen»

KOMMENTAR: Det kokte rundt Viking på en måte det ikke har gjort på tiår. Så ble entusiasmen snudd til sinne på sekunder da nyheten om at Zlatko Tripic er på vei ut for fire millioner sprakk.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er ikke det at Tripic er på vei ut som gjør at SoMe og kommentarfelt nærmest koker over. Folk flest skjønner at Tripic er for god for Eliteserien og at han har et ønske om et nytt eventyr. De unner ham det.

Det er åpenbart opplysningene til Aftenbladet om en pris rundt fire millioner kroner som får sikringene til å gå.

Dersom det medfører riktighet fører det med seg en tsunami av spørsmål. Disse bør Viking svare godt på. Hvis ikke vil svak kommunikasjon gi store omdømmeproblemer.

LES OGSÅ: Tripic på vei bort fra Viking

Folk var ganske leie av å føle seg lurt av Viking i ganske mange år. Den følelsen har definitivt slått inn igjen på direkten hos mange av sesongkortkjøperne nå. Så høyt elsket er Tripic av fansen.

Det som nå har kommet gir grunn til å tro at Viking-ledelsen ikke helt selv skjønner signaleffekten. Den er nemlig enorm.

De pekte nylig selv på at de endelig er kommet et sted hvor klubben igjen kan selge når de føler det er rett. Føler de virkelig at dette er helt rett?

I Norge er det ulovlig å ha utkjøpsklausuler med pris fastsatt i avtaleverket – slik det er de fleste andre steder i Europa. Viking har i stedet gjort en såkalt «gentlemensagreement» med Tripic og agent Jim Solbakken. Eirik Henningsen erkjenner også åpent at de har lovet ham å ikke stå i veien om et attraktivt og lukrativt tilbud skulle komme. Det til tross for at han i sommer skrev en ny treårig avtale.

Dette har nok vært helt sentralt både for å få Tripic til klubben og for å få ham til å forlenge. Kapteinen kunne nemlig fått langt mer i lønn andre steder – også i Norge. Viking er også kjent for å være veldig ærlige som klubb. Det er prisverdig, men stiller dem også lagelig til for å bli utnyttet av mer kyniske aktører.

LES OGSÅ: Kun den medisinske testen gjenstår for Berisha

Selv om man ikke har lov til å ha utkjøpsklausuler skriftlig er det selvsagt mulig å ta en diskusjon muntlig på omtrent hvor landet bør ligge for en akseptabel kompensasjon for klubben ved en eventuell overgang. Om Viking ikke har gjort dette har de seg selv å takke.

Dersom han selges for fire millioner bør Viking i langt større detalj forklare hvorfor. I dette tilfellet nytter det absolutt ikke «å holde ting internt» dersom folk skal skjønne sammenhengene.

Det er også mange andre ubesvarte spørsmål som presser seg fram nå.

Hvor lenge har Viking vært klar over denne interessen? I hvor stor grad følte Viking at de måtte betale mer enn de ønsket for Veton Berisha på grunn av det? Hva slags rolle har agent Jim Solbakken hatt i dette? Har Viking prøvd å beholde sin store stjerne ved å legge en bonus på bordet? Skal han erstattes, eller føler de dette alt er gjort?

For Zlatko Tripic framstår dette nok helt sikkert rett. Ryktene sier at klubben som er på banen er Göztepe. Laget kommer fra millionbyen Izmir som ligger nydelig plassert ved Egeerhavets bredd. Det er byen med mest vestlig innflytelse kulturelt sett. Fotballklubben er i ferd med å løfte sin satsing ved å bygge et nytt stadion med 25.000 plasser.

Om ryktene om klubb er riktige vil fort Tripic få en hovedrolle i en liga som faktisk er undervurdert av mange. Super Lig holder nemlig meget høy kvalitet.

Han kan nok også vente seg et klekkelig signeringsbeløp på flere millioner og en langt høyere lønn enn i Viking. Det er penger i tyrkisk fotball. Fem millioner i årslønn er langt fra urealistisk. Da skjønner man at dette er attraktivt.

LES OGSÅ: Tripic åpner dørene

For Viking er dette sportslig sett en kjempesmell om det blir realitet. Tripic er nærmest uerstattelig.

Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay er knallgode spillere, men er ikke i besittelse av lederegenskapene og kynismen til Tripic. Han har vært den største impaktspilleren i Viking på lang tid. Sjelden har man sett noen som kunne endre kampbilder så mye på egen hånd her i byen.

Jeg skrev selv for to dager siden at Viking framsto vesentlig styrket og at de fort kunne blande seg inn helt oppe i toppen slik troppen nå var.

Den virkeligheten er kraftig endret om kapteinen selges. Så god og viktig er han.

LES OGSÅ: En økning Viking ikke har sett på ti år