Sport

Disse tre grupperingene er interesserte i å kjøpe Viking

Cupfeberen og suksessen på banen vekker ikke bare folket i Stavanger. Den har også nå vekket investeringslysten til flere internasjonale aktører – og vil sette fart i en Viking-aksje solgt for en krone i flere år.

Følg RA Sporten på Facebook!

RA meldte allerede 26. august at det var utenlandsk interesse for Viking – og at denne blant annet kom fra India hvor daglig leder Eirik Henningsen har mange kontakter.

Nå er det også på det rene at de indiske forretningsmennene ikke er alene om å ha en reell interesse for å kjøpe en stor post med aksjer i klubbens AS.

LES OGSÅ: Utenlandsk interesse for å kjøpe Viking

Bekrefter tre forskjellige grupperinger

RA vet at også et sportskonsortium, med base nord i Europa, er på banen. Dette er en gruppering med erfaring og kompetanse på investeringer som denne.

På toppen av det tok også amerikanske interessenter kontakt med klubben for å sjekke opp mulighetene for å bli investorer.

At dette skjer nå er selvsagt ikke tilfeldig. Potensielle investorer ser nå åpenbare grunnet for at de mørkeblå faktisk kan være et meget godt investeringsobjekt – som kan generere avkastning.

– Ja, jeg kan bekrefte at det er tre ulike grupperinger på banen, sier styreleder Stig H. Christiansen i klubbens AS til RA.

Han peker samtidig på at det fortsatt ikke er blitt konkret. I konkret legger Christiansen at AS-styret har et klart forslag de kan gå til aksjonærene med slik at de kan ta stilling til dette.

Christiansen erkjenner også at interessen for å eie i Viking virker å være sterkt økende.

– Jeg har et avslappet forhold til dette, men det har spredd seg at vi har jobbet med nye potensielle investorer. Så kommer folk på banen.

– Når kan det skje noe konkret da?

– Basert på det jeg får beskjed om kan de skje når som helst at noen legger noe på bordet vi faktisk må ta stilling til. Så vil det igjen utlyse en prosess som vil inneholde generalforsamling. Dette vil neppe kunne være en prosess som kan avsluttes før jul. Nå er vi på en forpost med seriøs interesse, sier Christiansen.

Positivt mottatt

– Hvordan har folk mottatt nyheten om at Viking kan få utenlandske eiere?

– Personlig har jeg opplevd den som gjennomgående positiv. Jeg er sikkert ikke like aktiv i alle kanaler som deg, men mange er nysgjerrige. Positivt nysgjerrige. Så debatteres dette – og med noen få unntak er det faktisk ikke en negativ debatt. Dette er ikke noe som rokker ved klubbens positive omdømme. Derfor kan også styret og Eirik Henningsen snakke relativt åpent om det.

Samtidig er Christiansen ekstremt opptatt av nok en gang å formidle at det ikke er snakk om å selge Viking. Det handler utelukkende om et driftsselskap som er til for klubben.

– Viking som klubb er ikke til salgs. FK kan heller ikke selges. Dette er snakk om en investering. Et kapitalbidrag til et AS. Så må vi ha klarhet i hvor mye de vil inn med, til hvilken kurs, hvilke planer de har for å komme videre og hvilke krav de har, sier Christiansen – og forklarer videre:

– Så vil dette gi en posisjon i et AS som er et fellesskap av investorer. Vi forholder oss til dualmodellen i Norge hvor medlemmene tar avgjørelsene. Ingenting rokker ved det.

LES OGSÅ: Utenlandsk eierskap fortsatt aktuelt tross ferdig emisjon

Klubbverdien i kraftig økning

– Du peker på aksjekursen til AS. Den må være på vei rett opp nå?

– Det kan du godt si at den er. Vi er et AS, men ikke børsnotert. Derfor omsettes ikke aksjen løpende til markedspris. Dette er et privat selskap. Så finnes det private AS med en viss omsetning av aksjer. Da får du en pekepinn på verdi. Slik er det ikke her, sier Christiansen.

Klubben har i de siste emisjonene satt aksjeverdien til en krone. Den kursen er bestemt av aksjonærene. Nå er neppe en krone et tema.

– Du spør om aksjen er på vei opp i verdi raskt og det er nok helt riktig sett i lys av sportslig suksess, bedre omdømme og cupfinale. En eventuelt aksjekurs er en av mange interessante ting styret må ta stilling til framover. Tallet har vi ikke, sier AS-lederen.

Han ser også hvilke potensiell kjempegulrot som kan ligge i bunn ved europacupspill. Skulle Viking slå FKH i cupfinalen 8. desember vil de være klare for kvalifisering til Europaligaen.

Sarpsborg 08 var med der i fjor og økte sine inntekter med 60 millioner kroner. Den summen kan bli enda høyere i en klubb som Viking.

– I teorien kan en deltakelse være så innbringende at du kan stikke ned i SR-Bank med en sjekk for å kvitte deg med klubbens gjeld på direkten?

– Tanken har selvsagt streifet oss, men vi har ikke brukt mange sekunder på den. Vi er jordnære, men det er selvsagt lov å drømme. Så ser de som er interesserte i å kjøpe aksjer i Viking også dette. Det er en kubb med lang og fantastisk historie. Et etablert merkenavn som sikkert kunne vært spilt opp på en enda kulere måte internasjonalt.

Christiansen peker også på at de har rigget seg bedre driftsmessig som en viktig grunn til at de er langt mer interessante for investorer.

– Dette er en klubb hvor det er gjort en solid jobb i mange år med Eirik Henningsen i spissen. Eventuelle investorer vil komme til et ryddig hus. Så ser de også at vi med begrensede midler har fått fram et veldig godt lag. Dette tikker mange bokser samtidig for et interessant forretningsmessig case. Legger du på Europa-muligheten blir det veldig interessant.

Åpen for å betale utbytte

Skulle Viking få jackpoten er han likevel klar i talen. Viking skal ikke gjøre feilene mange andre har gjort. Sarpsborg er for eksempel på vei ned igjen.

– I så fall skal vi forvalte midlene veldig smart.

Viking er en av få klubber i Norge som faktisk har betalt utbytte til sine aksjonærer. Dette skjedde da tribunene var fulle like etter at stadion var klar.

Christiansen og hans styre er ikke fremmed for tanken på at de som gir muligheter også skal kunne få gevinst. Der tidligere styrer har sagt at det ikke har så mye for seg å vurdere akkurat det er dagens AS-leder klar i talen.

– Det hadde vært veldig fint å kunne gi noe tilbake til aksjonærene.

Selv er han på valg neste år, men tydelig på at han trives med rollen fortsatt.

– Jeg er på valg og lytter selvsagt åpent til hva aksjonærene ønsker. Samtidig er det ikke slik at jeg selv har lyst til å hoppe av.

LES OGSÅ: Dette skjøt de største eierne inn i Viking

Mer fra Dagsavisen