Sport

Disse 74 cupheltene har endret Viking-historien

I løpet av de neste ukene kan Viking sikre seg tre NM-titler. Det handler om alt annet enn tilfeldigheter. Dette er historien om en klubb som er snudd totalt på hodet i løpet av noen få år.

Følg RA Sporten på Facebook!

I flere år fikk Viking mye kritikk. Klubben var lukket, de var arrogante overfor de mindre klubbene og samarbeidet mellom topp og bredde var ikke godt nok. På toppen av det var økonomien skakkjørt og få talenter kom opp.

I løpet av de neste tre ukene skal både A-lag, G16-lag og J16 år ut i cupfinaler. G16 og G19 har allerede vunnet sine nasjonale sluttspill.

Det vitner om en klubb som er samlet og snudd på hodet i løpet av ganske få år.

I forhold til utvikling av spillere er de nærmest blitt et mønsterbruk – blant annet med et akademi som i år var 0,2 prosentpoeng fra å bli kåret til landets beste. At de ikke nådde opp handlet egentlig om at Bjarne Berntsen deler sin tid mellom sportssjef og hovedtrener.

Resultatet av oppturen er en unik sportslig situasjon. Det bekrefter fotballstatistiker Kåre Torgrimsen.

– Det har aldri skjedd at Viking har tre lag i cupfinaler samtidig tidligere. Du hadde 1979. Da vant klubben en trippel (serie og cup A-lag -samt cupgull junior), men dette har aldri skjedd før i Viking, sier Torgrimsen til RA - og minner også om at det ikke var G16 finaler den gangen.

LES OGSÅ: Valgte sølibatet før cupfinalen

Peker på alle andre

Daglig leder Eirik W. Henningsen er både rørt og ikke helt lite stolt over det hamskiftet Viking har vært gjennom i tiden etter at han kom inn i 2015. Kontrastene fra kaoset han kom til er vanvittig.

Samtidig er han den første til å snakke ned sin egen rolle. Henningsen peker på gode folk i de rette rollene som nøkkelen.

Han ser samtidig at samarbeidet i klubben er bedre enn på lenge. Folk snakker sammen og utveksler erfaringer.

Bredde og topp i FK og AS samarbeider hvor det er naturlig. Forholdet mellom delene er kanskje bedre enn noensinne etter at klubben ble splittet opp.

På toppen framstår både omdømmet og forholdet til de mindre klubbene i regionen – som Viking er helt avhengig av – mye bedre.

– Lennart Ims i Riska ga meg et ekstremt godt råd da han sa at «Viking må snu hjertet utover». Det har jeg tatt med meg hver dag, sier Henningsen.

At klubben er blitt mer samlet internt sett mener han SR-Bank faktisk skal ha noe av æren for. Ved å bidra til å åpne arenaen i Jåttåvågen for langt flere lag er samholdet og følelsen av å være en del av noe blitt en helt annen i Viking.

LES OGSÅ: Berntsen kan blir årets trener

Stolt og glad

– Hva tenker du om tre lag i cupfinalene samme sesong?

– Jeg blir stolt og glad på Vikings vegne. Så tror jeg vi har kommet en lang vei i å bygge en kultur for å gjøre hverandre gode. Vi er mye mer rause og inkluderende, sier Henningsen.

Han peker også på at det egentlig ikke er Viking som er i tre cupfinaler. Det er regionen. Lagene består av spillere fra alle de små klubbene.

– Hvor mange cuptitler står Viking igjen med etter 8. desember?

– Tre, kommer det kontant fra en smilende Henningsen.

At Viking i det hele tatt er kommet til muligheten er uansett imponerende nok.

– Det viser hva som er mulig med de rette folkene og rett kultur.

Glad Berntsen

En som også gleder seg enormt over den ekstraordinære suksesshistorien på tvers i klubben er Bjarne Berntsen.

Etter han kom inn som trener i 2017 har han, med et solid team i ryggen, fått gang på klubbens lokomotiv i en rakettfart de færreste trodde var mulig.

– Tre lag i cupfinaler samtidig er veldig bra. Vålerenga har det også. Bare litt synd at vi ikke klarte fire. G19 var nære, men RBK ble for gode. Samtidig er fire lag i semifinale eksepsjonelt bra, sier Berntsen til RA.

Selv om det er verdt å glede seg over skapt historie er han også kjapp med å peke på et sentralt punkt:

– De tre viktigste kampene gjenstår.

– Hva forteller tre lag i finalene deg?

– At det drives enormt bra utviklingsarbeid i Viking.

Berntsen er også enig at Viking er mye bedre limt sammen.

– Jeg føler vi er mer samlet som klubb enn på lang tid. Det er ingen diskusjon om organisering, klare rollefordelinger, godt arbeidet på tvers – og respekt for hverandre. Jeg føler vi er inne på et rett spor. Vi får igjen for systematisk jobbing med talent i Viking og regionen over tid nå, sier Berntsen.

Jentene langt bedre inkludert

Denne sesongen spilles ikke alle de seks norske cupfinalene over samme helg. Det hele er splittet opp med de fire aldersbestemte finalene samt kvinnefinalen denne helgen . Herrenes finale går 8. desember på Ullevaal.

Først ut fra Viking er J16-laget til Odd Egil Flokketveit. Laget møter Strindheim klokken 13.00 i Telenor Arena fredag.

– Jeg tror ikke helt det har gått opp for oss hva vi har fått til som klubb ennå. Alle lagene har vært så opptatt av å komme til sine egne finaler, sier jentenes hovedtrener til RA – og fortsetter:

– Så tror jeg kanskje jentene merket det litt etter at guttene ble finaleklare litt før dem. De skulle vise at de ikke var dårligere.

Flokketveit forteller også om en klubb som er mye mer samlet enn før. Alle jentene hans var til stede for å heie på da A-laget sikret finaleplassen. De føler seg også stadig mer inkluderte i en klubb som tidligere kanskje ikke tok kvinnefotballen helt på alvor før.

At Viking laget en semifinaledag for G16 og J16, med Øyvind Jacobsen som speaker, var noe som ble satt stor pris på. De følte også de ble tatt på alvor.

– Vi trener samtidig som guttene her i det daglige. De bruker treningsbanen. Vi får faktisk boltre oss her inne i byens storstue, sier Flokketveit – og kikker ut over SR-Bank Arena.

Han er ikke i tvil om at det har skjedd noe i Viking.

– Klubben har fått øynene opp for jentefotballen.

Flokketveit peker på at nivået også har blitt langt høyere på relativt kort tid. Han fikk mange kommentarer om det etter semifinalen.

– Jentene har hatt 200 økter i år og 50 kamper. Dette er en enormt sterkt sammensveiset gjeng. Jeg har aldri sett et slikt samarbeid før.

– Hvordan er mulighetene til å slå Strindheim i finalen?

– Alle gleder seg til å prestere. Gjør de hva de gjør på trening tror jeg sjansen for cupgull er stor.

– Dette er fantastisk

Treneren for det tredje cupfinaleklare laget i Viking, Manu Hervás, er utvilsomt mannen med den mest forskjellige bakgrunnen fra de andre.

Spanjolen med ansvaret for G16 har blant annet spilt for klubber som Atlético Madrid, Lanzarote, Getafe og Admira Wacker. Han er ekstremt imponert av det han har funnet i Viking ut fra spillerutvikling.

– Tre lag i cupfinalene samme år er helt fantastisk! Det viser hvordan klubben jobber. Når du også vet hvor nære vi var med juniorlaget viser det at jobben som gjøres er veldig god.

Hervas mener at det nå ikke bør hviles på laurbærene.

– Slike ting som dette må vi kjempe for hvert år. Det er kultur her, slår han fast.

Hervas og G16-laget møter Vålerenga til sin finale fredag klokken 16 i Telenor Arena.

– For å maksimere sjansene våre skal vi trene inne i Randaberg Arena de neste ukene. Slik kan spillerne bli vant med å spille innendørs. Så er det et veldig godt lag vi møter i VIF. Vi har hatt tre kamper mot dem før i år.

Hervás kan glede seg både over en klubb og et G16-lag hvor ting ser bra ut.

– Dette er en godt samspilt gjeng. Vi har ingen skader og har allerede vunnet serien. Det er få unnskyldninger å finne, sier Hervas.

Dersom det går som han, og de fleste andre håper på, kan Viking stå igjen som cupmestere 2019.

Trippelt cupmestere faktisk!

Mer fra Dagsavisen