Sport

Dette spiller Viking om i avslutningen

De siste tre kampene i serien avgjør hvor stor del av en pott på snaue 188 millioner kroner Viking får. Utslagene kan bli større enn det så ut som bare for kort tid siden.

Bilde 1 av 3
Følg RA Sporten på Facebook!

Da Eliteserien og Norsk Toppfotball inngikk en ny medieavtale med Discovery i 2017 var varigheten ut 2022-sesongen. Avtalen, som nå er ute på anbud for 2023 og videre, har en tredelt fordelingsnøkkel på den totale summen.

Disse tre parameterne er forhold til utvikling, resultater og det kommersielle.

Mediepotten

Resultatpotten

Endelig tabellplassering er den delen av potten som gir størst utslag normalt.

De mørkeblå ligger nå på en litt «kjedelig» 7. plass på tabellen, men fire strake seirer har gitt gode muligheter for å øke utbetalingen vesentlig ut ifra bedret tabellplassering. Ikke minst ligger det fortsatt en liten sjanse for europacup – med potensielt store tilhørende inntekter. Ettersom cupen er avlyst vil denne nemlig fort 4. plass gi kvalifisering til Europaliga.

Forskjellen på 7.-plassen Viking nå har, og 4. plass, er på nesten to millioner kroner i kontanter.

– Vi budsjetterte med 8–10. plass så nå ligger vi an til å gå i budsjettmessig pluss på dette punktet i regnskapet. Samtidig var ikke dette et budsjettert tall, ikke et sportslig mål, sier økonomisjef Markus Grass i Viking til RA.

Økonomisjef Markus Grass i Viking. Foto: Kristoffer Knutsen

Han legger til at klubben har siktet mot utbetaling litt i overkant av 14,5 millioner fra den tredelte mediepotten.

Om de ikke skulle klare å klatre så høyt er det likevel er nok av økonomiske incentiver i spill for Viking i de siste rundene. Å ta igjen Odd på 6. plass vil alene kunne gi tett på en halv million kroner ekstra. 5.-plassen, som Kristiansund nå har, gir nesten en million.

Skulle Stabæk eller FKH spise opp forspranget, som med målforskjell i realiteten er åtte poeng på Viking,  i avslutningen vil utslaget være en halv million mindre.

Alt dette er penger som kan for eksempel gå rett inn på bunnlinjen i forhold til hvordan Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen kan forme sitt lag neste år.

LES OGSÅ: Varsler endringer etter Brann-kampen

Utviklingspotten

Når det kommer til utviklingsdelen – som er direkte koblet mot akademiet og den såkalte akademiklassifiseringsmodellen – fordeles en fast sum på 58,2 millioner årlig mellom klubbene.

Viking har nå fire stjerner av fem mulige på rangeringen av akademiet. Kun VIF har fem. Viking hadde også fått fem dersom ikke Bjarne Berntsen både har vært sportssjef og trener. Modellens regeltekst krever en egen sportssjef i full stilling. Alle andre kriterier er oppfylt i Viking.

– Det er vanskelig å si hvor mye det koster oss nøyaktig, men jeg tipper tallet er et sted mellom 300.000 og 500.000, opplyser Grass.

Kommersiell del

Den siste delen av pengefordelingen går på den kommersielle biten. Ting som spiller inn er ting som tilskuersnitt, medieomtale, hvor mange kan klubben kommunisere digitalt med (rekkevidde) og ting som antall likerklikk på Facebook. Tilskuersnitt betyr mest.

– Det er enda usikkert hvordan dette skal fordeles i år på grunn av korona og omstendighetene. Beregningsgrunnlaget inn i pytten fryses. Det kommer vi bra ut av med et godt år i fjor. Vi hadde mange tilskuere på stadion og var attraktive i nyhetsbildet med cupfinale. Så er det finjusteringer som fortsatt ikke er landet her, sier Grass.

Kommersiell pott er bygget opp på en fordeling over tre år. I fjor fikk Viking 1,3 millioner på denne biten.

Eurobonus

Viking får i år også en ekstra utbetaling fra mediepotten på to millioner kroner ettersom de havnet i kvalifiseringen til europaleague. Det ble med én kamp.

– Om vi hadde kommet oss til gruppespillet måtte vi betalt tilbake disse pengene siden gevinsten ved å klare det er så stor. De pengene utbetales slik du skal kunne forberede deg best mulig. For oss var dette en hovedgrunn til at vi kunne ha to treningsleirer i vinter og møte mange utenlandske lag, sier Grass.

Han peker også på at dette historisk sett har hjulpet norske lag i tett kampprogram. Blant annet har det gitt flere lag muligheten for å benytte charterfly i stedet for rutefly.

LES OGSÅ KOMMENTAR: "Hva skal til for å få Bjarne til å bli?"

Mer fra Dagsavisen