Sport

Dette sier Oilers-Higson om veien videre

Pål Higson bekrefter interesse for norsk landslagsback, men våger ikke gjøre noe som helst på spillermarkedet før Oilers vet mer om det økonomiske bildet videre. Samtidig priser han seg lykkelig over en spesifikk faktor i koronakrisen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Sportsdirektøren til Oilers er en av tre-fire ansatte i klubben som fortsatt er i aktivitet. Det dreier seg om de mest sentrale funksjonene som drift, økonomi og daglig ledelse. Samtlige av disse er også delvis permitterte.

Det handler om nedstengningsjobb. Om å ha kontroll på skuten og sørge for at alle er friske og raske. Det siste virker alle å være. Higson har ikke fått rapporter om sykdom i Oilers. Foreløpig jobbes det fint lite med veien videre.

– Vi ønsker å følge opp alle vi har ansatt best mulig i forhold til situasjonen, sier Higson til RA.

Han peker på at Oilers nå akkurat skulle vært ferdig med kvartfinalene. I så måte er ikke tidsaspektet på å skru neste års stall sammen presserende, med det som skulle vært en måned igjen av sesongen.

– Det er sånn satt ingen krise. Ikke et snev en gang. Krisen er situasjonen som råder.

Higson er klar på at Oilers skal være klare når alt forhåpentlig er tilbake til normalen. Alt som kan gjøres for å få hjulene i gang når det starter opp gjøres.

Så er det én klar faktor som beroliger ham.

– Vi har en ganske god stamme av spiller klar allerede. Sånn sett er situasjonen god, slår han fast.

Higson peker på at Jonas Wang Wikstøl, Simen Talge og Mathias Trettenes er de norske uten kontrakt. Så har kaptein Kristian Forsberg gitt beskjed om at han er ferdig.

– Hvor mange spillere behøver dere egentlig å få på plass for å ha en slagkraftig stall neste sesong?

– Det er noen løse tråder. Enkelte norske og noen importer. Om det blir én eller fem avhenger av markedet. I utgangspunktet behøver vi ikke mange endringer i stallen. Noen importer er naturlig.

LES OGSÅ: Kan dreie seg om 30 millioner for norsk hockey

Helt dødt i markedet

Higson peker på at markedet nå er helt dødt over hele linjen. Spillersigneringer som offentliggjøres rundt omkring i Europa er gjort før krisen satt inn. Samtidig løses spillere som ikke skal være med videre fra avtalene uten at noen henter dem. Slik tror han det vil være en stund.

De to store spørsmålene for fortsettelsen er hvordan det økonomiske bildet vil se ut og hvordan markedet vil utvikle seg. Det blir mange hypoteser og spekulasjoner.

– Hvordan rammeverkene vil se ut avhenger av hjelp fra regjering og hvordan det ser ut i marked og næringsliv totalt sett. Vi må krysse fingrene for at det ordner seg best mulig både for Oilers og i samfunnsøkonomien. Kanskje har vi bedre perspektiv over påske.

– Hvordan spiller dette inn for en klubb som eier egen arena, har et høyt utgiftsnivå – og som er avhengig av en ekstern drift av denne som kulturinstitusjon?

– Det er et interessant spørsmål å se hvordan dette spiller inn. Vi har en bygning som skal betales og kostnader som påløper. Det jeg kan si om hockeymarkedet generelt er at det selvsagt vil bli like påvirket som alle andre steder. Det økonomiske ståstedet på Europa kontra USA vet vi ikke. Ønsket om å flytte på seg kan bli høyere. Det kan også bli lavere. Vi kan drodle om teori til vi blir gamle. Det eneste vi vet er at det vil påvirke, sier Higson ettertenksomt.

Det er også derfor han er så glad for at de har en solid stamme, med mange norske og lokale, på plass. Det blir viktig.

Spillerne kan fritt bytte klubber som permitterte, men Higson tror vi vil se lite av det i Norge.

– Men kan noen være tapt til sivile jobber om dette varer?

– Det kan bli et reelt scenario. Jeg tror vi kan se det. Varer dette vil næringene som er oppe og går tiltrekke seg arbeidskraft. Det er naturlig om folk vil søke jobb andre steder.

LES OGSÅ: To lagkamerater av tidligere Oilers-spiller er koronasmittet

Lukter på gigantback

I Get-ligaen er man enige om å sitte i ro. SHL-klubbene er enige om det samme, men det er OK å signere spillere med utgåtte kontrakter. Store ligaer som NHL er regulert og her vil ingen bort om det kan unngås.

– Det er ingen aktivitet i det norske markedet. Stefan Espeland har signert for Berlin, men det var nok gjort for en tid siden. Det kommer noen drypp, men alle er i samme situasjon. Ingen vet hvordan bildet vil se ut. Det handler om overlevelse.

– Kan dette være muligheten deres for å beholde superbacken Nolan Zajac?

– Han har ikke signert for andre og så lenge han ikke har det er det en sjanse. Men det er litt som i filmen «Dum og dummere», sier Higson – og ler godt.

At Zajac blir med videre er omtrent så usannsynlig som det kan bli etter årets sesong. Han er for god.

– Hva med en mann som Spartas Kristian Østby, med utgått avtale og et ønske om nye utfordringer?

– Gode norske spillere er alltid interessante. Uansett situasjon. Her må vi ha et lengre perspektiv, sier Higson.

Selv om han bekrefter at den 24-årige landslagsbacken på 201 cm er på blokken er han også klar på at det ikke vil skje noe konkret nå.

– Men har dere snakket med ham allerede før krisen satt inn?

– Nøkkelelementet for oss er en solid norsk stamme, men jeg ønsker ikke å kommentere om vi har pratet med enkeltspillere.

I forhold til konkurransesituasjonen i Get-ligaen er også framtiden usikker. Storhamar har allerede signalisert at de har store problemer. VIF skal samtidig inn i Nye Jordal og får helt andre forutsetninger.

Likevel tror ikke Higson at maktbalansen vil endre seg radikalt etter korona. Sportsdirektøren peker på at Storhamar kan få refundert noe av tapene av regjeringen og at VIF går inn i ny arena med det som i flere år virker å ha vært en anstrengt økonomi.

– Det vil nok hjelpe mange til å komme seg over kneiken, selv om det ikke tar hele tapet. Så er det selvsagt et godt spørsmål hvordan det vil spille inn i helheten. Det er naturlig å vente at VIF blir en tittelutfordrer igjen.

Higson peker på at det fort blir slik at hockeyen «må ganges med 0,7». Hvordan børsen ser ut etter krisen vil selvsagt spille direkte inn på hva Oilers og andre har å rutte med.

– Så kan det bli enda tøffere for dere med en fortsatt oljedrevet økonomi her i distriktet?

– Vi må fikse både Saudi-Arabia og korona. Akkurat der har vi en betydelig utfordring, erkjenner han.

Mer fra Dagsavisen