Sport

Dette sier ekspertene om den kommende Oilers-sesongen

Det er to måneder igjen til Oilers-sesongen er i gang. Det er spesielt en posisjon Oilers-trener Todd Bjorkstrand får bredere muligheter.

Følg RA Sporten på Facebook!

64 dager før seriestart er spillermarkedet der det normalt sett er i mai. Oilers har varslet at de skal hente to utlendinger før sesongåpningen mot Storhamar. Vi har spurt ekspertene hva Oilers bør hente.

3. oktober droppes pucken i CC Amfi, og Oilers møter Storhamar til første seriekamp.

LES OGSÅ: Forlenget avtale

Hockeyekspert i TV2, Jonas Bariås, mener Oilers’ sportsdirektør Pål Haukali Higson har en vanskelig jobb foran 2020/21-sesongen.

– Det blir blytungt å erstatte Mathias Trettenes, Kristian Forsberg og Nolan Zajac. Det er ikke en lett jobb Higson har der. Selvfølgelig spiller det inn at to av dem er norske. Oilers er flinke å finne importer, men det er sjeldent de treffer like bra som i Zajacs tilfelle. De har en god historikk med å finne gode backer, sier Bariås til RA.

LES OGSÅ: Gladmeldinger til Oilers-spillerne

Med utlendingskvote på seks spillere har Oilers vært tydelige på at de ønsker å beholde en åpen plass til serien er i gang.

Per nå har klubben Dan Kissel, David Morley og Brady Brassart under kontrakt. Higson har tidligere uttalt at de ser seg om etter en back og en forward.

Erstatte landslagsspillere

Det å erstatte to norske landslagsspillere er ikke bare enkelt, i tillegg til backen Zajac som ble lagets poengkonge med 58 poeng på 44 kamper.

Like bak ham kom Dan Kissel med 57 poeng og Mathias Trettenes med 56.

– Med all respekt for kollektivet Oilers, det var førsterekken med Kissel, Trettenes og David Morley som gjorde dem umulige å møte. Zajac spilte også inn. Det er førsterekken som blir det interessante. Det blir spennende å se hvem de finner til å spille mellom Kissel og Morley. Det er ikke lett å erstatte Mathias Trettenes, det er store sko å fylle uansett hvilken CV erstatteren har. Det hjelper ikke bare med AHL-kamper, forventningene blir skyhøye, sier Bariås.

LES OGSÅ: Lars-Peder Nagel prøver seg som oppfinner

TV2s Bjørn Erevik tror tapet av kapteinen spiller inn.

– Skal Stavanger bare hente en forward vil tapet av Forsberg merkes. Han er en solid undertallsspiller som alltid er på jobb. Et hvilket som helst lag vil merke tapet av en slik spiller, sier Erevik til RA.

LES OGSÅ: Tidligere Oilers-spiller må vente på NHL-avklaring

Bredere

Bakover på banen er det Zajac, Tine Klofutar og Jørgen Kvål som har forlatt klubben. De to sistnevnte var på utlån gjennom deler av forrige sesong.

Med Kristian Østby og en ny utlending på backplass tror Erevik det vil gi Oilers-trener Todd Bjorkstrand flere valgmuligheter.

– Treffer dem på Zajac-erstatteren vil de bli bredere bakover. De blir litt tynnere framover, men det kommer litt an på hvem som kommer inn også. De var sterkere enn de andre forrige sesong. Selv om de eventuelt svekkes vil laget være bra, sier Erevik.

Oilers vant seriemesterskapet forrige sesong. Det skjedde allerede i februar, med over en måned igjen før sluttspillet skulle startet.

Hockey etter korona

Koronaviruset gjorde at sluttspillet ble avlyst. Pandemien kan også få andre konsekvenser for ligaen. Det har tidligere kriser vist for norske klubber.

– Tror du koronaviruset påvirker nivået på norsk ishockey?

– Det blir spennende å se. Det påvirker alle ligaer. Vi så i finanskrisen i 2008 at det førte til bedre spillere, siden det ikke var nok jobber rundt omkring. Et eksempel på det er René Corbet som signerte for Frisk Asker i 2009. Det er vanskelig å vite hvordan økonomien blir i klubbene. Det var mange som kom fryktelig godt igjen fra kompensasjonsordningen. Jeg tror klubbene er såpass usikre at de holder litt på bremsen, så nivået vil nok ikke heves fra forrige sesong. Forhåpentlig er det klubber som har lært enda mer, slik at de treffer bedre på importene. Det vet man aldri før sesongen er i gang. Jeg tror ikke det blir noe dårligere, sier Bariås.

LES OGSÅ: Sjekk hvem som leder Oilers-spillerne på isen

Han peker også på at den allerede reduserte utlendingskvoten kan føre til mer konkurranse om de norske spillerne. Han tror det kan øke verdien på ishockeyspillere med norsk pass.

Erevik er mer i tvil på hvordan nivået i ligaen er blitt påvirket av situasjonen som har utspilt seg siden mars.

– Jeg er usikker på hvordan det har påvirket nivået totalt sett. Nå får lagene lengre tid på å forberede seg, sier Erevik.

LES OGSÅ: Bli bedre kjent med den nye landslagsbacken til Oilers

Mer fra Dagsavisen