«Dette har faktisk ikke skjedd på 45 år»

KOMMENTAR: Viking har fått mye kritikk i år, men på ett punkt er de sabla gode – og historiske.

Følg RA Sporten på Facebook!

Ikke siden gulltiden har Viking stilt en bakre femmer hvor samtlige er siddiser. Det har faktisk ikke skjedd på 45 år!

4. mai 1975 stilte Viking med Erik Johannessen, Anbjørn Ekeland, Inge Valen, Henning Aamodt og Sigbjørn Slinning bakerst. Med et lite forbehold mener Kurt Torgrimsen, som fører statistikk for Viking, at dette er siste gang fem mann fra Stavanger kommune har spilt samtidig helt bakerst i serien.

Med til historien hører det også til at 3-0-tapet for Godset den gang var klubbens største på syv (!) år.

LES OGSÅ: – Vi har vært i en slags gjørme

Viking ekstreme dedikasjon til å tenke kortreist nå er uansett bemerkelsesverdig.

Arild Østbø, Fredrik Torsteinbø, Viljar Vevatne, Henrik Heggheim og Adrian Pereira startet, da nullen ble holdt for kun andre gang i serien i år, mot FKH lørdag. Fire av spillerne er alet opp i Viking og en kommer fra Vidar. Alle er fra Stavanger.

I den andre kampen hvor nullen har blitt holdt (Sandefjord) startet de samme fire i forsvar. Eneste forskjell var at Iven Austbø fra Randaberg sto i mål.

Det er nesten eksepsjonelt bra at klubben har fått til noe slik i bosman-æraen. Det forteller egentlig alt om hvor godt det blir jobbet med spillerutvikling i Viking – og enda mer om hvor villige og bestemte Bjarne Berntsen og co. er på å ale opp lokale spillere.

Da klubben lå nede med brukket rykk økonomisk for tre-fire år siden ble det gjort et styrevedtak på at 50 prosent av spillerne skulle være regionale. Så skulle de resterende fordeles på 30 prosent nasjonale og 20 prosent internasjonale. Et vedtak gjort i nøden, men også fordi akademiet til Viking fungerte godt.

LES OGSÅ: Slik jobber Vikings mentaltrener for å snu den leie trenden

Det er ikke mange år siden vi i mediene måtte ta regelmessige opptellinger på om Viking hadde nok egenutviklede spillere i stallen til å komme innenfor UEFA-kravene på området. Nå kan det regnestykket glemmes.

I dagens A-stall er 18 av 24 spillere lokale – 20 av 26 om du regner med utlånte Tord Salte og Herman Haugen. Det tallet er nesten uhørt bra. I enkelte treningskamper har sågar Viking hatt elleve mann fra sørfylket på banen samtidig. I seriekamp mener jeg tallet er ti.

At akademiet fungerer så bra er én ting. Mange kan ale opp talenter til et vist nivå. Det som skiller nå er at Viking får A-lagsspillere ut av svært mange av disse. Det er en meget vanskelig øvelse på øverste nivå.

I år har både Henrik Heggheim og Sondre Auklend vist at de er i ferd med å slå gjennom. I fjor gjorde Adrian Pereira det, mens Viljar Vevatne, Sondre Bjørshol, Even Østensen, Kristian Thorstvedt har tatt steget til å bli viktige navn via omveier de siste årene.

LES OGSÅ: Grusom Viking-statistikk: – Ikke slike rekorder vi jakter

For å ta det siste steget kreves det tillit fra hovedtrener. Jobben toppspillerutvikler Rune Repvik har gjort, med å lette overgangen for mange av disse, skal heller ikke på noen måte undervurderes. Den er formidabel.

Kan vi så komme dit at Viking utelukkende består av lokale navn – og hevder seg? Et norsk Athletic Bilbao?

Jeg tror du behøver noe krydder, men med Bjarne Berntsen ved roret er det faktisk ikke helt umulig at vi får se det før han etter planen går av etter 2021-sesongen.

LES OGSÅ: Dette sier ekspertene: – Har vært helt katastrofalt