Sport

Dette er terningkastene på Viking-spillerne etter halvspilt serie

Halve seriespillet er gjennomført for Viking. På tross av motgangen er en 19-åring den eneste som får toppkarakter når RA vurderer Viking-stallen.

Følg RA Sporten på Facebook!

For å vurdere de aktuelle spillerne tar vi med i betraktningen forventninger, forutsetninger, prestasjoner i kamp – og hvordan de har vist igjen på trening.

For å få karakter må spillerne ha vært på banen i seriespillet.

LES OGSÅ KOMMENTAR: "Ti råd for å snu motgangen i andre halvdel for Viking"

Slik vurderer vi stallen etter 15 serierunder (skala fra én til seks):

Keepere:

Iven Austbø 5
Var i nærheten av plettfri før skaden. Holdt det sammen høye nivået som i 2019. Da var han kanskje Eliteseriens beste keeper. Eneste grunn til at han ikke får toppscore her er egentlig en kollektiv grunn. Viking slapp inn altfor mange mål som lag innledningsvis. Har igjen unngått de store tabbene.

Arild Østbø 3
Har store offensive kvaliteter, men har gjort altfor mye rart i defensive biten av keeperjobben. Det gjelder spesielt mot de beste motstanderne. Har mangel på rekkevidde sammenlignet med Austbø – og det kommer litt for ofte til syne.

LES OGSÅ: Hyller Andresson etter første seier i Drammen siden 2007

Forsvar:

Fredrik Torsteinbø 4
Ut ifra forutsetningene har han klart seg OK i en uvant backposisjon. Klart best offensivt, men hodespillet hans har vært et defensivt pluss. Skaden til Bjørshol har gjort til at han har blitt bankers på laget, men det kan endre seg nå som han flyttes framover i banen.

Runar Hove 3
Fikk kun tre kamper før strekken satt som et skudd. I disse vaklet han og kom aldri opp på fjorårets nivå. Konkurransesituasjonen hans blir vanskeligere når han kommer tilbake fra skaden. Henrik Heggheim har fått sitt store gjennombrudd og Axel Oskar Andresson virker å være tilbake for fullt.

Axel Oskar Andresson 4
Har ikke hatt det lett på vei tilbake fra skaden – uten mulighet for å spille seg i form via 2-laget. Mot VIF og Molde var han helt tydelig ikke klar. Det endret seg radikalt mot Godset – og forteller mye om viljen og lederegenskapene. Iceland Air virker å være tilbake – mot de fleste odds.

Viljar Vevatne 4
Har klart seg OK, men har aldri kommet opp på nivået fra i fjor. Da fikk han en tå på alt. At det ikke har vært slik i år skyldes nok også kollektivet og det faktum at motstander angriper Viking på en helt annen måte uten Zlatko Tripic i spill.

Henrik Heggheim 6
19-åringen fått sitt store gjennombrudd i Eliteserien. Ble noe overraskende kastet inn i det mot Sandefjord og debuterte med en åtter (!) på RA børsen. 19-åringen ligner en ung Bjarne Berntsen i stilen med sin fart, ro og gode fotballhode. En moderne stopper. Var langt bak i køen i vinter, men er nå blant Vikings sikreste kort. At Viking har forlenget kontrakten hans to ganger i løpet av sesongen forteller det meste. Vikings neste storsalg?

Adrian Pereira 4
Har ikke klart å følge opp fjoråret helt. For ujevn i prestasjonene. Har variert fra å klokke inn den første 10-eren på spillerbørsen siden 2006 til bunnpunkt med 2. Det forteller mye. Strålende offensivt, men har gjort litt for mange feil defensivt. Har sett bedre ut den siste tiden.

Rolf Daniel Vikstøl 4
Veteranen har fått ufortjent lite spilletid. Har levert varene i kampene han har fått spille. Solid defensivt som alltid, men har også vist igjen offensivt.

Midtbane:

Kristoffer Løkberg 3
Har ikke vært den dominerende faktoren som i 2019, men det må trenerteamet til en viss grad ta på sin kappe. Har blitt mye brukt som indreløper. Det er ikke hans beste posisjon. Klart best i kampene han har fått ligge som anker. Mer av det, takk!

Joe Bell 4
Så tung og treg ut i slutten av oppkjøringen, men har spilt seg opp og tatt nivået i Eliteserien greit. Vært strålende i enkelte kamper, men ikke like hvass i andre. Kan kun spille anker. Det vil begrense litt i fortsettelsen.

Johnny Furdal 3
Kanskje litt skuffende ut ifra forventningene han selv skapte i vinter. Lider nok litt under at Viking ikke alltid dominerer kampene. Burde hatt to fysisk sterke og mer løpsvillige midtbanespillere rundt seg for å fungere maksimalt. Fotballhodet er uovertruffent. Furdal på gode dager er et geni.

Ylldren Ibrahimaj 3
Fjorårets assistkonge i Eliteserien har tidvis vært en skygge av seg selv i år. Ikke i nærheten av å være like mye involvert. Det kan ha mye med mindre rom og at Tripic er borte. Men hvor mye spiller motivasjon og kontraktssituasjon inn her?

Sondre Auklend 4
Har et ellevilt høyt offensivt maksnivå. Den i klubben som er best til å trekke på seg motspillere og åpne rom for andre. Har på samme tid milevis å gå fysisk og defensivt fortsatt. Likevel disker vi opp med en firer. Å spille såpass mye som 17-åring er sterkt.

Sebastian Sebulonsen 3
Var svært nære en startplass da den forsinkede Eliteserien ble sparket i gang. Dette blant annet etter to mål i stadionåpningen i Sandnes. Sluppet innpå i ti kamper, men kun startet én. Har noe ved seg, men ikke fått det tilstrekkelig ut offensivt i serien.

Harald Nilsen Tangen 3
Vinterens store overraskelse fikk aldri den nødvendige tilliten da alvoret startet. Med det gikk nok også mye av selvtilliten bort. Utlån neste?

Angrep:

Jefferson de Souza 3
Har fått én start i Eliteserien og to innhopp. Den tidligere Brodd-profilen har vist glimt av hva som bor i ham, men må nok vise enda mer i siste del av sesongen for å få ny avtale.

Zymer Bytyqi 4
Er som vanlig litt natt og dag i stilen. Uten selvtillit tidlig i sesongen var han direkte svak. Med selvtillit de siste ni kampene har han kanskje vært Vikings beste spiller. Klaffer sammen med Pereira og Berisha. La oss håpe han endelig er blitt voksen nå.

Veton Berisha 4
Jobber alltid som en galeislave. Derfor spiller sjeldent dårlige kamper. Slet veldig med produksjonen innledningsvis, men nå har det begynt å balle på seg. Berisha er nummer syv i poengligaen i serien med syv mål og tre assister. Det er ikke så ille for et lag i motgang.

Tommy Høiland 2
Har misbrukt to straffespark – hvor det ene var i kategorien direkte pinlig. Har også misbrukt mulighetene han har fått generelt sett. På 340 spilte minutter er fasiten null mål. Ble også vraket fra kamptroppen mot VIF – da Bjarne Berntsen bestemte seg for å ta et oppgjør med holdningene hans. Tidvis har han også virket noe uinteressert på trening. Eneste grunn til å spare ham for eneren er at konkurransesituasjonen ikke har vært reell på topp. Da kan man bli frustrert.

Even Østensen 4
Var meget god rett før sesongstart og i de fire kampene han fikk før skaden satte ham ut. Omstendighetene har igjen ødelagt muligheten for ham til å etablere seg i Eliteserien.

Yann-Erik de Lanlay 2
Har stort sett fått sesongen ødelagt av skade og det unnskylder noe. I det lille utvalget av kamper han faktisk har spilt har han ikke vært i nærheten av å ligne den spilleren han var. Dersom vingen ikke viser helt andre takter i siste del av sesongen framstår det som en bom å bruke så mye penger på på «Yanni» i form av lønn og signeringsbeløp. Så ærlige må vi faktisk være.

Mer fra Dagsavisen