Sport

Dette er hovedgrunnene til at han har holdt ut 14 sesonger i Oilers

Dennis Sveum (33) klarte noe kun én annen har gjort i klubbhistorien til Oilers mot Narvik torsdag. En av hovedgrunnene vil nok overraske mange.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

500 kamper i grunnserien. Milepælen Oilers-kapteinen passerte da Narvik ble slått 6–2 torsdag er kort og godt monumental. Ikke mange spillere i norsk hockey har nådd det tallet for samme klubb. I Oilers er det kun legenden Christian Dahl-Andersen som har flere kamper med sine 535.

– 500 seriekamper! Tenk det! Faktisk var jeg selv ikke klar over at jeg nådde tallet mot Narvik, sier Sveum til RA.

Backen, som kom til Oilers fra Lillehammer som ung gutt i 2007, hadde ikke sett for seg eventyret han skulle være med på da han dro over fjellet.

Det begynner å bli lenge siden det første lagbildet hvor Dennis Sveum figurerte i Oilers-drakt. Sveum er nummer åtte fra venstre i midterste rekke. Foto: Roy Storvik

Sveum er ikke bare en historisk skikkelse i Oilers. Han er det også i norsk hockey.

Premieskapet er smekkfullt. Ingen har vunnet mer i historien til Oilers – og ingen lag har dominert og vunnet mer i moderne tidsalder enn hva Oilers har gjort over en lang periode.

LES OGSÅ: 40 sting og et par stålplater stanser ikke Sveum

Offer

Dersom Sveum spiller resten av seriekampene i år vil han stå med 536 kamper når grunnserien er ferdig. Da vil han også trone alene på toppen av adelskalenderen over seriekamper.

– Det ville vært gøy å ta rekorden til «CDA». Jeg får håpe jeg unngår skader. Det ville vært på høy tid å ha en sesong helt uten. Jeg mistet ikke mye i fjor, men skaden jeg fikk var helt jævlig, sier Sveum.

Han fikk knust overkjeven og deler av ansiktet etter å ha «spist puck». Resultatet var flere operasjoner, 40 sting og et par stålplater. Den første tiden, før kirurgene hadde fått rettet opp det verste, ba Sveum noen ganger om at bilder ble tatt fra en annen vinkel. Han skjemtes over eget oppsyn.

Slike offer er selvsagt en av hovedgrunnene til at Sveum fortsatt henger med. Det er snart ikke en del av kroppen igjen som ikke har hatt brudd eller har vært gjenstand for kirurgenes kniver. Sveum har, bokstavelig talt, gitt av seg selv for klubben han elsker.

Assistenttrener Juha Kaunismäki spilte selv enormt mange kamper og er nummer seks på klubbens adelskalender.

– Vi spilte sammen i mange år. Nå er jeg trener. Det har vært en utrolig reise. Sveum er kroneksempelet på hvordan du skal ta vare på kroppen, sier Kaunismäki til RA.

Selv om Sveum har vært mye skadet har han i høyeste grad gjort jobben for å henge med.

– Han er en gjennomført atlet. Det er hemmeligheten om du vil ha en så lang og god karriere. Så er han et eksempel for de andre. Han er leder og kaptein. Mot Narvik sist var han også veldig god – spesielt defensivt, sier «Kaunis».

– Det handler om å legge ned innsatsen hver dag. Jobben kun de i garderoben ser. Man må ta vare på kroppen og vise at man vil være her, sier Sveum selv.

LES OGSÅ: "Rocky" sto fram da Oilers behøvde det som mest

Som en ny klubb

Sveum beskriver selv årene i Oilers som en utrolig reise fra tøffe år i Siddishallen til gullæra. Humper på veien har det vært, men slik må det være når andre også vil ha «byttå».

– Syv NM-gull på 14 sesonger. Så burde det vært 8 etter forrige sesong. Den statistikken er hvassere enn hva man normalt våger å håpe på i løpet av en karriere.

Han peker også på restart som en hovedgrunn for at han har holdt ut så lenge – og ikke for eksempel prøvd noen sesonger ute.

– Nytenningen vi fikk med DNB Arena er en ekstremt viktig faktor. Mange av de rutinerte spillerne fikk på sett og vis en ny start på karrien med skiftet. Det var en syk atmosfære i Siddishallen, men enda mer i DNB Arena. Det tror jeg er en nøkkel til at mange av oss spilte så lenge.

Kjører på videre

Når Sveum tar på seg drakten med «C» lørdag for kamp nummer 501 er han tilbake hvor det startet. I Kristins Hall mot moderklubben Lillehammer. Selvtilliten er en helt annen enn før 6–2 mot Narvik sist.

– Vi spilte ganske solid. Selv om de kom opp til 3–2 så beholdt vi roen. Det skal vi ta med oss mot Lillehammer. Mye av nøkkelen blir tålmodighet. Vi må ikke presse ting fram, men la dem gjøre feilene. Det er den måten vi må få tilbake flyten, sier Sveum.

Juha Kaunismäki er også trygg på at tre nye poeng er realistisk – for Oilers som reiste rett videre til ny bortekamp.

– Vi tapte for dem i treningskamp før sesongen og vi tapte for dem hjemme. Nå skal vi vinne, sier Kaunismäki.

Fakta:
Adelskalender seriekamper Oilers:
1. Christian Dahl-Andersen 535
2. Dennis Sveum 500
3. Henrik Holm 411
4. Henrik Solberg 386
5. Peter Lorentzen 386
6. Juha Kaunismäki 373
7. Snorre Hallem 363
8. Lars-Peder Nagel 348
9. Daniel Bøen Rokseth 306
10. Martin Strandfeldt 294

Adelskalender kamper totalt Oilers:
1. CDA 731
2. Sveum 668
3. Holm 551
4. Solberg 549
5. Lorentzen 524

Mer fra Dagsavisen