«Det er fort starten på noe enda større»

KOMMENTAR: Viking er klare for cupfinalen på Ullevaal. Klubben er tilbake i toppen av norsk fotball med et brak. Sportsleder Espen Iversen tror de er kommet dit for å bli.

Følg RA Sporten på Facebook!

I nesten 20 år var det å følge Viking en ørkenvandring i lovnader og ingen leveranser når det virkelig gjaldt. Det var skuffelse på skuffelse. Derfor blir også gleden så vanvittig stor når suksessen endelig kommer. Når cupfinalen er et faktum.

Etter 3-0 over Ranheim er det bare å booke hotell og fly.

Nå har «Bjarnes Babes» bevist at de håndterer press og store øyeblikk ved så mange anledninger at vi kan slå fast at det virkelig har snudd i Viking.

Det var ikke få som summet rundt også før kampen mot Ranheim;

«Nå kommer de til å svikte. Bare vent. En ting var å rykke opp i fjor. Nå handler det om cupfinale. Det er så typisk at de faller».

Med favorittstempelet klasket tykt på gjorde Viking det stikk motsatte. De kjørte fullstendig over Ranheim og sendte klubben til en meget etterlengtet cupfinale.

LES OGSÅ: Slik var Viking-Ranheim

Måten Kristian Thorstvedt kastet seg inn med dødsforakt i blikket på 1-0 scoringen forteller om en helt annen type vinnervilje, fandenivoldskhet og sult enn vi har sett på mange år.

Jeg tror heller ikke vi hadde følt det like sterkt om det ikke var en tung overvekt av lokale spillere. Det gjør også dette mange ganger så kjekt.

For meg handler ikke det som har skjedd med Viking de to siste årene bare om ny entusiasme, litt flaks og tilfeldigheter. Det er en fortelling om kvalitet i de fleste ledd. Endringen har kommet fra toppen, men den har også kommet som følge av nød og nødvendighet.

God ledelse, en spillestilen som sitter støpt, sultne spillere og mental styrke.

Summen av det hele er pur kvalitet. Dette er ikke tilfeldig. Viking er faktisk så gode. Du så tendensene allerede i fjor. Den offensive kapasiteten var skyhøy - også i Eliteserie-perspektiv. Så har Bjarne Berntsen og co. gradvis bygget opp det defensive.

LES OGSÅ: - Klubben måtte så langt ned at folk åpnet hjertene sine igjen

De mørkeblå er i ferd med å bli et topplag i norsk fotball igjen. Så høy er faktisk kvaliiteten på det laget viser uke ut og uke inn.

Man snakket ofte om at et nedrykk aldri er bra. For Vikings del tror jeg man egentlig kan slå fast at det var det.

2017 førte til en helt nødvendig rekalibrering av Viking. Både når det kommer til forbruk, selvbilde og mentalitet.

At klubben kan få fire lag i cupfinaler i år forteller meg at det heller ikke bare handler om et A-lag. Dette handler om en klubb og en by som har tatt telling, men som samlet har reist seg.

Det er bare å gratulere alle de involverte.

Snuoperasjonen er helt vanvittig.

På Ullevaal den 8. desember kan den bli total.

Da her Viking igjen muligheten til å titulere seg som Norske mestere i fotball, med alt det vil medføre av nye muligheter for klubben.

Benyttes dette rett er dette fort starten på noe enda større.

LES OGSÅ: Berntsen vet alt om å håndtere press i ekstreme situasjoner

Kampfakta og Viking-børsen:
Fotball, NM-semifinale
Viking – Ranheim 3-0 (2-0)
SR-Bank Arena,  15.197 tilskuere.
Mål: 1-0 Kristian Thorstvedt (8), 2-0 Ylldren Ibrahimaj (38), 3-0 Benjamin Källman (52).
Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar.
Gult kort: Ylldren Ibrahimaj, Runar Hove, Viking, Øyvind Storflor, Ivar Erlien Furu, Mads Reginiussen, Eirik Valla Dønnem, Magnus Blakstad, Ranheim.
Viking (4-3-3): Iven Austbø 6 – Sondre Bjørshol 6, Runar Hove 6, Viljar Vevatne 6, Adrian Pereira 6 – Fredrik Torsteinbø 7, Kristoffer Løkberg (Samuel Kari Fridjonsson 6 fra 26.), Kristian Thorstvedt 6 – Ylldren Ibrahimaj 7 (Even Østensen fra 85.), Benjamin Källman 6, Zlatko Tripic  8(Zymer Bytyqi fra 65.).
Ranheim (4-3-3): Even Barli (Magnus Rønnekleiv Lenes fra 11.) – Jørgen Olsen Øveraas, Daniel Kvande (Ivar Erlien Furu fra 33.), Torbjørn Lysaker Heggem, Aleksander Foosnæs – Mads Reginiussen, Magnus Blakstad, Eirik Valla Dønnem – Øyvind Storflor, Mushaga Bakenga, Vegard Erlien (Michael Karlsen fra 71.).