Sport

Derfor velger Bjarne Berntsen nå å stenge treninger

Bjarne Berntsen stengte fredag formasjonsdelen av treningen for mediene før VIF-kampen – og akter å fortsette med dette framover. Lederen av Norske Sportsjournalisters Forbund mener Viking tar helt feil om noe av grunnen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Ikke siden Uwe Röslers tid har det vært skjedd at Viking nekter mediene adgang til hele eller deler av treninger.

Også i Bjarne Berntsens to år etter returen til klubben har det vært fri adgang for pressen til å se hele treningsøktene.
Klubben har også jobbet voldsomt med å framstå som åpen og inkluderende de siste årene.

Nå har likevel Berntsen krevd låsen på og ga tidligere i uken følgende beskjed til mediene:

– Det blir stengte treninger den siste økten før kamp fram til klokken 11.00.

Klubben trener normalt fra 10.00 og intensjonen fra Berntsen er at han ikke vil at mediene skal se lagoppstilling og formasjoner.

LES OGSÅ: Viking i grønn sone for aller første gang

– Fair play

Det vil være tilgang på siste del av økten og for prat med spillere og trenere etterpå. Fredag ble det ikke slik. Da var Viking ferdige klokken 11.00 da pressen ankom. Treneren skyldte da på en svært kort økt.

På spørsmål om hvorfor det stenges peker Berntsen på at Viking ønsker samme konkurransesituasjon som de andre klubbene. Han hevder at det aldri oppgis noe rundt lag og formasjoner andre steder.

– Det handler om fair play, sier Berntsen.

– Er du sikker på at det kun er i Stavanger dette omtales?

– Jeg er helt sikker på at det er slik. I alle fall har det vært slik nå og i fjor høst. Da har vi ikke fått fatt i noe slik informasjon om motstanderne i forkant av kampene.

– Lagene offentliggjøres i god til før kampstart. Hvor mye har det egentlig å si i forberedelsene?

– De kommer en time og 15 minutter før start. Det kan ha veldig mye å si for detaljene i forberedelsene. Det er ikke tilfeldig at det er lukket i hele Europa. Ingen lag internasjonalt har denne type treninger åpne.

– Men det har tradisjonelt vært åpent i Norge?

– Det handler ikke om vi skal ha europeiske eller engelske tilstander, men et ønske om å forberede oss uten at de andre vet om alt som skjer. Alt annet skal fortsatt være åpent. Vi ønsket at alt skulle være det nå også, men når mediene vurderer at de ikke kan gå med på å la være å skrive om det som har med lag og formasjon å gjøre stenger vi, sier Berntsen.

Daglig leder Eirik W. Henningsen har vært blant de fremste pådriverne for at Viking skal framstå åpne og folkelige, men han bekrefter at han har godkjent stengingen.

– Det har vært diskutert. Vi ønsker å være så åpne som klubb som mulig. Så blir lagoppstillinger og formasjon omtalt. Det skjønner alle at er uheldig, sier Henningsen.

– Det er ikke noen endring i hvordan mediene her i byen dekker treningene på nå kontra de siste to årene. Er det tilfeldig at dette plutselig kommer nå som Viking har fått en svak start? Og hvordan er dette ikke å begrense pressens muligheter for å drive vanlig journalistikk på i en tid hvor kun 200 mann slipper inn på kantene?

– Det kan jeg ikke si noe om nå, sier Henningsen.

– Kun i Stavanger

Han antyder videre at Viking mener «spillereglene» har blitt brutt.

RA har det siste året hatt en forståelse med Bjarne Berntsen om å la være å skrive fulle lagoppstillinger med formasjon i avisen før seriekampene, med unntak i seriepremieren og eventuelle konsekvenskamper som en cupfinale. Samtidig har avisen vært klar på at det samtidig skal kunne drives normal journalistikk rundt vanlige og åpenbare nyhetspoeng som kommer opp gjennom treningene før kamp.

– Vår opplevelse er at det har vært en gjensidig forståelse om at alt som har hatt med laguttak eller som kan ha verdi for motstander ikke skal omtales, sier Henningsen.

– Hvordan kan omtale i mediene, rundt siste nytt om Vikings lag, gi så store fordeler til motstandere – all den tid lagoppstillingene er offentlige i god tid før kampstart?

– Vi ønsker ikke at de skal ha en dag på å forberede seg og jeg har også fått referert til at Stavanger er den eneste byen i Norge hvor mediene fortsatt skriver om disse tingene, sier Henningsen.

Han peker videre på at de bruker mye tid og ressurser på analyse.

– Stemmer ikke

Reidar Sollie er sportsleder i RAs samarbeidsavis Dagsavisen. Han er også mangeårig leder i Norske Sportsjournalisters Forbund og kjenner forholdene de forskjellige avisene og journalistene jobber under bedre enn de fleste.

– Det er definitivt en sannhet med ganske store modifikasjoner at Stavanger er siste by i Norge hvor det er fritt fram å skrive om formasjoner og lag. Det er bare svært unntaksvis at treninger stenges i Norge av sportslige hensyn. Det er ingen hovedregel. Her i Oslo, og jeg har jobbet med VIF i over 30 år, har det skjedd en gang at jeg har blitt spurt om å ikke skrive om formasjon. Det var faktisk før en kamp mot Viking for tre-fire år siden, forteller Sollie.

Han peker på at det er greit å stenge en formasjonsøkt i helt spesielle tilfeller, men synes det er et åpenbart inngrep i muligheten til å gjøre jobben for journalistene om det blir en regel.

– Er det ikke også spesielt at Viking nå gjør dette i en koronatid hvor kun 200 tilskuere faktisk får se kampene og behovet for informasjon er større enn noensinne?

– Jo. Vi er for mest mulig åpenhet og tilgjengelighet. Noen ganger får det være greit, men vi ønsker ikke en kultur for det og britiske tilstander. At Stavanger er eneste by hvor det lages journalistikk rundt disse øktene er helt feil, slår Sollie fast.

Mer fra Dagsavisen