Sport

Derfor har Sola snudd totalt

Etter flere sesonger som jojo-lag har Sola plutselig våknet. Sentrale aktører innad er samstemte i grunnen til hamskiftet. Spesielt én faktor pekes tydelig på.

Følg RA Sporten på Facebook!

Selv om de har spilt flere kamper enn de nærmeste konkurrentene ligger Sola på 3. plass bak Vipers og Storhamar. I cupen henger de med og spiller 4. runde i dag. Endelig får de uttelling.

Visjonen i Åsenhallen virker endelig å bli virkelighet.

Klubbveteran og toppscorer Malin Holta har drømt om dette i mange år. Hun beskriver det som «sykt kjekt». Bakspilleren peker på flere grunner.

– Vi har vært litt underdogs i år. Så har vi et bra lag. Det beste jeg har spilt på i Sola. En spiller som Kristiane Knutsen betyr mye, sier Holta – og fortsetter:

– Så har vi fått en ny trener i Steffen Stegavik. Han er viktig.

LES OGSÅ: To Sola-spillere på månedens lag

Har en plan

– Hvordan kan et ubeskrevet trenerblad – uten erfaring – utgjøre så stor forskjell?

– Jeg tror det spiller inn at han nettopp har spilt selv. Han vet hvordan vi tenker. Så var han en smart playmaker. Det tas med inn i vårt spill. Steffen legger enormt stor vekt på kollektivet. Vi skal være gode i angrep og ikke ta den første og beste sjansen. Det ligger en plan bak her. Det har kanskje manglet litt før, sier Holta.

Selv har hun vært et eksempel på det. Ofte falt skuddansvaret på henne – eller Tonje Nøstvold før hun ga seg. Nå er ansvaret mye mindre.

– Det gir færre skuddbom og jeg blir ikke så sliten. Nå håper jeg vi kan holde dette oppe.

Holta erkjenner at det også gjør eventuelle nye proffopphold mindre aktuelle.

– Klart det forandrer seg når ting blir så bra. Det er dette jeg har håpet på.

Pessimist i ferd med å snu

Selv om klubben sliter litt økonomisk grunnet pandemi og avlysningen av Sola-messen og Sandnes Sparebank Cup, er daglig leder John Harald Kåsen også svært imponert.

Han peker også på at det er summen av mange faktorer som spiller inn. Den første han drar fram er trener Stegavik.

– Det er kommet inn en veldig dyktig trener. Det betyr mye. Steffen har tatt tak i ting. Du ser det på hele «go-en» rund laget. Det er en så utrolig positiv tone. Han har en god dialog med jentene, sier Kåsen.

Samtidig peker han også på at troppen er bedre enn noensinne. Playmaker Kristiane Knutsen er essensiell, Martine Wolff er skadefri og Sola har endelig to gode keepere.

– Så har vi også hatt litt stang inn. Jeg er pessimist og vil gjerne se at vi er på 16–18 poeng før jeg tør tenke steget videre. Samtidig slo vi nylig Molde og Byåsen. For hvert poeng vi tar nå kommer vi nærmere.

– Hva er det med uerfarne Stegavik som er så spesielt?

– Han har tatt med mye av erfaringen som spiller på høyt nivå inn. Det handler om en kombinasjon av gjennomgangene i forkant av kampene og veldig mye de taktiske grepene han gjør i avgjørende faser av kampene, sier Kåsen.

Den daglige lederen peker også på at han bygger klubb på en utmerket måte.

– Mot Byåsen ledet vi med 15–16 mål. Jeg ville gjerne knust dem skikkelig. I stedet slapp han innpå 18-åringene. Det er smart for å bygge lag. Vi har ikke så stor bredde, men slike grep vil gi det.

Strategien med hospitering på trening fra egne talenter tror han er viktig. Sola har hatt for få gode spillere. Kun slik kan det bygges opp.

– Mange reagerte nok på at vi hentet et helt ubeskrevet blad. Det var nok andre kandidater, men noen ganger stemmer timingen.

– Hvor mye spilte det inn at det var smart å ansette ektemannen til Camilla Herrem for å kunne beholde henne?

– Ingenting faktisk. Bindingen var ikke et tema. Hun er enormt viktig både som spiller og for profileringen, men hun er også kantspiller. Det er ikke helt avgjørende. Dette handler om mye mer enn det.

Det eneste Kåsen selvsagt ikke er fornøyd med om dagen er at kun 200 får komme inn i Åsenhallen for å se forvandlingen.

– Det er bare trist, men de 200 som er der har gitt god stemning. Det er en intim hall. Vi får gjøre det beste ut av det, men jeg håper ikke konsekvensen er at alle vender seg til å se alt på TV nå.

Sola møter Bærum i 4. runde av NM onsdag.

– Vi har aldri møtt dem før. Det er et lag som ligger i toppen av 1. divisjon. Vi har sett litt video, men det er selvsagt et lag vi skal slå. Drømmen vår i år er å nå cupfinalen og møte Vipers. Om de vinner serien gir det billett ut i Europa, sier Malin Holta.

Mer fra Dagsavisen