Sport

Derfor har det gått så fort for Heggheim

De færreste hadde hørt om Henrik Heggheim (19) for et par måneder siden. Nå topper han Vikingbørsen, er landslagsspiller og stanses av fremmede på gaten.

Følg RA Sporten på Facebook!

Kometkarrieren, til gutten som har vært i Viking siden han var fem år, er oppsiktsvekkende. Allerede da han debuterte i Eliteserien i femte runde kom sammenligningene med trener Bjarne Berntsen. Siden det har han spilt alt og topper RAs spillerbørs ved halvspilt serie med et snitt på 5,45.

Akkurat det synes han er ganske kult. Heggheim er ikke typen som hevder at han ikke følger med på slikt.

– Jeg skal innrømme at jeg kikker litt på børsene. Spesielt etter gode kamper. Det gir en ganske god pekepinn på hvordan du har gjort det, sier han til RA.

LES OGSÅ: Slik vurderer RA-sporten Viking-stallen

Stanset Maierhofer

Det er en god stund siden han kom til syne i vannskorpen rundt A-laget. 19-åringen fikk prøve seg i noen treningskamper i fjor og begynte for alvor å vise seg fram under treningsleiren i spanske La Manga i januar i år.

Da tok han fullstendig luven av 202-høye Stefan Maierhofer. Den tidligere østerrikske landslagsspissen var blitt 37 år da, men har klubber som Bayern München, Rapid Wien, Wolves, Red Bull Salzburg og FC Köln på CV-en.

– Jeg var ganske god i den omgangen. Egentlig kjente jeg ikke noe særlig til ham, men jeg hadde blitt fortalt at de hadde en enormt svær spiss. Det er mulig folk begynte å legge litt mer merke til meg etter det, sier Heggheim.

Tidligere var det ikke slik i noen stor grad. Kanskje bokstavelig talt også. Fra å være en småvokst midtbanespiller på Viking 2 for to år siden har han vokst mye de siste årene. Den mer tidlig utviklede stoppermakkeren Sebastian Sørlie Henriksen i Viking 2 fikk ofte mer oppmerksomhet.

– Jeg har nok vokst til litt seint. Nå er jeg 189 centimeter og veier 82 kilo. Før jul i år veide jeg 75 kilo. Det er en vesentlig forskjell der. Så har jeg nok vokst to-tre centimeter det siste året. Året før det kanskje ti. Jeg vokser kanskje litt til, men ender nok rundt 190, sier Heggheim.

At han spilte midtbane tidligere tror han er til stor hjelp i forhold til å være den stoppertypen han er. Smart, rolig og god med ballen.

I så måte framsto det nesten som en perfekt match da han regjerte på Marienlyst med sluggeren Axel Oskar Andresson i forrige serierunde.

– Vi utfylte hverandre enormt bra. Det er lett å spille med Axel. Han vinner alt i luften. Så synes jeg også Viljar Vevatne var kjempegod på backen, sier Heggheim.

Toppspillerutvikler Rune Repvik har også latt seg imponere av hvor fort Heggheim har «tatt det». Han fullroser akademiet til Viking og peker på at slike talenter stadig oftere kommer opp når en får jobbe systematisk over tid med gode trenere.

– Du ser det kanskje spesielt i de offensive kvalitetene til Henrik. Han har ro, ferdigheter – og setter opp andre i frispillingsfasen. En moderne stopper, oppsummerer Repvik.

At han har fått trent relativt lenge med A-laget mener han har hjulpet veldig. Det ga trygghet da Jansen kom på øverste nivå.

– Ingen fra akademiet gjør seg bort når de trener med A-laget. Både Sondre Auklend og Henrik har vist at de klarer seg også i Eliteserien. Så har disse unge også fått tillit. Ikke alle kampene har vært like gode, men da kommer utviklingen.

I Heggheim mener han Viking har en stopper med litt X-faktor. En litt «Erik Hoftunsk-type», som tar ballen med gjennom ledd og skaper overtall, er attraktiv. At han har spilt mye midtbane spiller nok inn.

– Han har beina på jorden, men nå vokser forventningene til Henrik. Han er best på børsen og er fullt fortjent tatt ut på U-landslaget. Nå skal dette holdes gående. Det er utfordringen nå, sier Repvik.

Gjenkjennes på gaten

Da koronapandemien satte en stans for all fotball i mars hadde Heggheim fortsatt ingen kontrakt med Viking. Han var kun en god junior som trente stadig mer med A-laget. I månedsskiftet mellom mai og juni skrev han sin første skikkelige avtale. Så slo han gjennom og Bjarne Berntsen klasket nærmest direkte en ny lang avtale på bordet.

Når RA spør må han erkjenne at han nå blir gjenkjent på gaten noen ganger – og at han er i prosessen med å finne seg agent.

Han er i ferd med å bli en meget attraktiv ung herremann.

Tidligere denne uken ble han tatt ut på U19-landslaget. Det er første gang han er med i en landslagstropp.

– Jeg har kun vært tatt ut på noen sonesamlinger før, men det var som småvokst midtbanespiller. Det kule nå er at det er en ganske god tropp. Flere spiller i Eliteserien og det er også utenlandsproffer med.

Noen offisiell debut blir det ikke grunnet pandemien. Den planlagte landskampen mot Danmark er avlyst.

– Det blir i stedet en treningskamp mot Stabæk, forteller Heggheim.

Han reiser mandag, men først står regjerende seriemester Molde på programmet søndag.Selv sto han over onsdagens trening.

– Jeg kjente bitte litt på vondt i lysken, men det skal ikke være et problem å bli klar til søndag.

Tilbake fra skade

Det skal også Even Østensen bli. Spissen er endelig skadefri og Bjarne Berntsen varsler at han nok er med i troppen mot Molde etter å ha vært ute i lang tid.

Han sier også til RA at flere andre spillere er ventet tilbake etter landslagspausen som nå kommer.

En som neppe blir klar det er Runar Hove. Stopperen er i følge Aftenbladet sannsynligvis ute resten av sesongen.

Vikingbørsen topp fem:
(Kun spillere med mer enn 7 av 15 kamper fra start er regnet med nå):
1. Henrik Heggheim 5,45
2. Joe Bell 5,41
3. Veton Berisha 5,25
4. Zymer Bytyqi 5,18
5. Fredrik Torsteinbø 4,93

Mer fra Dagsavisen