Sport

Derfor fikk Ulf utbetalt langt mer i koronakompensasjon enn Viking

Mandag ble det utbetalt nesten 600 millioner til frivillighet og klubber fra regjeringens kompensasjonsordning. Der fikk faktisk Sandnes Ulf kompensert en betydelig høyere sum enn Viking. Det er det en grunn for.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking FK sto oppført med en utbetaling på totalt 1.912.351 kroner fra pakken som i deres tilfelle gjelder perioden fra 12. mars til ut august.

Sandnes Ulf stå på sin side oppført med tre utbetalinger. Disse var på 719.930 kroner, 372.050 kroner og 2.061.794 kroner. Verken daglig leder Tom Rune Espedal eller styreleder Terje Hopen har svart på RAs henvendelser om det.

Sammenlignet med flere av konkurrentene i Eliteserien lå også Viking meget lavt. Brann fikk for eksempel utbetalt 15,1 millioner.

Dette handler i bunn og grunn om bortfall av tilskuere. Det er langt lavere i Viking ettersom de fleste sesongkortholderne valgte å ikke kreve refusjon. Den summen Viking har fått kompensert for er i hovedsak 70 prosent av tallet mellom de rundt 5000 sesongkortholderne og totalt budsjettert tilskuertall.

– Modellen sier at du før eller siden må ta hensyn til dette som en gave eller tilbakebetale tilskuerne med sesongkort, sier økonomisjef Markus Grass i Viking til RA.

Han peker på at Brann nok på et tidspunkt må refundere sine sesongkortholdere. Dermed går mye av likviditeten ut.

LES OGSÅ: Viking vil ha ny back

Fansen tar regningen

– Men betyr ikke dette at i Stavanger vil fansen sitte igjen med mye av regningen, mens i Bergen tar staten den?

– Jo. Satt på spissen kan du godt si det, erkjenner Grass.

Samtidig er han rask med å peke på at Viking på denne måten har en mye mer reell kontroll på regnskapene nå.

– Sjenerøsiteten til sesongkortholdere og sponsorer gir oss i realiteten mye bedre forutsetninger for å kunne ha et bedre lag, sier Grass.

Samtidig peker han på at klubben ikke var klar over at det ville bli slik.

– Da vi gjorde avklaringen med våre sesongkortholdere var ikke kompensasjonsordningen landet. Vi hadde ikke fått bekreftelser. Det aller viktigste for oss gjennom både dette, og i forhold til permitteringene, har vært å framstå redelige. Vi ønsket ikke å ta grep hvor vi spekulerte verken den ene eller den andre veien.

Grass er klar på at Viking står bra gjennom dette likviditetsmessig på grunn av fansen, sponsorene og salgene som har blitt gjort. Derfor er kanskje også behovet et annet enn andre steder hvor likviditet her og nå er et tema. Da blir det gjort andre regnskapsvrier.

Får også AS-penger

Viking får også langt mer i retur enn 1,9 millioner reelt sett.

– Vi har som en av kun et par klubber i Norge også søkt på AS-kompensasjonsordningen. Her har vi fått 2,2 millioner og bekreftet at det kommer ytterligere 1,3 millioner inn ved neste korsvei.

Dermed er det totale og egentlige tallet Viking mottar i kompensasjon nå 5,4 millioner.

– I AS-ordningen søkes det i forhold til faste uunngåelige kostnader. Så dekker staten 80 prosent av inntektsbortfall over en viss prosent.

Grass sier at omsetningen i Viking selvsagt er lavere. De merker at cupen ikke spilles, at det ikke er konserter og at kurs og konferansedelen omtrent er borte. Kontantstrømmen er lav. Det kompenseres i AS-ordningen.

– Det er viktig for oss å sette to streker under at vi på ingen måte har sovet i timen her, fortsetter Grass.

Han peker på at Viking på grunn av sjenerøsiteten og oppbakkingen fra sesongkortholdere, sponsorer og spillersalg har solid likviditet.

– Vi ser ingen grunner til å utnytte systemet.

Klubben fikk også summen de søkte på både i AS-kompensasjon og fra kulturdepartementet.

– Kan det ikke bli et problem når dere skal selge sesongkort neste år at fansen vet at om de ikke kjøper så vil staten kunne dekke 70 prosent av bortfallet?

– Jo, men vi håper det ikke blir slik. Jeg vet at markedsavdelingen jobber knallhardt med gode løsninger nå. Vi har heller ingen intensjoner om å gjøre noe som gagner oss, sier Grass.

Av andre store utbetalinger fra kulturdepartementet til lokale klubber finner vi NFF Rogaland.

Fotballkretsen fikk kompensert 951.864 kroner mandag.

Stavanger svømmeklubb fikk igjen 2.149.296 kroner, mens SIF Håndball fikk 321.393 kroner.

Flere andre lokale klubber ble også tilgodesett mindre summer.

Mer fra Dagsavisen