Sport

Denne formasjonen har Viking valgt i år

I en låve i Sirdal er Viking-spillerne satt på skolebenken av Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

Klubben dro rett fra bip-test til kickoff på fjellet mandag og da ble spillerne umiddelbart satt på skolebenken.

– Vi hadde en god dag i går med masse faglig innhold. Vi fortalte om prosjektet vårt. Så ble også spillerne selv utfordret litt utenfor komfortsonen. De måtte blant annet fortelle om seg selv foran forsamlingen. Ting som styrker og svakheter, forteller Morten Jensen til RA.

Blindebukk i snøen for Viking-spillerne. Foto: Viking FK

På programmet til den nye trenerduoen sto også til som kultur, målsetting, og treningshverdag. Det ble jobbet både i grupper og individuelt.

– Det var en lang og produktiv dag i går. Det blir lange dager denne uken. Vi fikk gått gjennom hvordan vi skal spille i angrep i går og i kveld skal vi ta for oss forsvaret. Så var spillerne oppe for å løpe 06.50 i dag og vi har program til 23.00 på kvelden, sier Jensen.

Det var for øvrig minus 21 grader da Viking-spillerne snørte på seg joggeskoene.

LES OGSÅ: Viking hadde sin første trening: Mener topp fire bør være naturlig mål

Formasjon er bestemt

– Og da har spillerne fått vite hvilken formasjon Viking blir å se i i 2021?

– Ja. Vi har 4-2-3-1 som utgangsformasjon. Samtidig er vi ikke låste. Det kan variere fra kamp til kamp.

Bjarte Lunde Aarsheim doserer for spillerne om hvordan Viking skal se ut i 2021. Foto: Viking FK

– Hvorfor har dere valgt denne formasjonen?

– Det er litt på grunn av spillermaterialet vi har og tro på at dette systemet vil gi en bedre balanse. Vi slapp inn litt for mange mål i fjor og det må vi gjøre noe med.

– Så passer det også godt inn som motspill i en liga hvor veldig mange lag spiller 4-3-3?

– Det har du helt rett i at er et moment.

Forberedt seg i halvannen måned

Opplegget i Sirdal er ikke ett hvor tilfeldighetene styrer. Selv om spillerne skal ut på skitur senere i dag handler opplegget i størst grad om skolering. Her skal man lære noe nytt. Inspirasjonen er hentet fra både skoleverk og næringsliv.

– Vi har faktisk brukt halvannen måned på å planlegge dette. Bjarte og jeg har vært både i næringslivet og er ganske godt skolerte. Da må det brukes. Det er hentet inspirasjon både fra strategisamlinger i næringslivet og fra skoleverket.

– Halvannen måned?

– Vi går «all inn» i dette prosjektet.

Senere i dag blir det skitur. Litt gøy skal man også ha.

– Trekket er åpnet for oss. Så kan spillerne også velge scootertur eller langrenn om de ønsker det, forteller Jensen.

Dropper resultatmål

Kristoffer Løkberg er meget imponert av opplegget de to nye Viking-trenerne har presentert. Halvannen måned med forberedelser har åpenbart betalt seg.

– Dette er helt midt i blinken! Jeg er veldig fan personlig av at vi tidlig i oppkjøringen har en forventningsavklaring til hverandre og et tydelig vi-preg på tingene. Det er et team som skal dra i samme retning for å få til noe. At det ikke er trenere som står og forteller, men at alle får medbestemmelse og eierskap, er viktig, sier Løkberg til RA.

Han forteller også at Viking dropper det sedvanlige resultatmålet i 2021. Det settes i stedet mål om utvikling og prosess – slik at resultatene skal komme ut av det. Ikke helt ulikt det Oilers gjør under Todd Bjørkstrand.

– Vi skal ikke si at vi skal havne her eller der i avisen i serien eller cupen, sier Løkberg.

Han skjønner at det er litt kjedelig. At folk ønsker å høre det. Samtidig peker han på at Viking vil få som fortjent om de gjør mest mulig rett mellom nå og desember.

– Prosessen er viktig. Det er det som skjer på veien som avgjør. Det er ikke bare å sette et resultatmål og jakte det. Du må gradvis utvikle deg. Så gir resultatet til slutt en pekepinn på om du har vært god i jobben.

Løkberg legger ikke skjul på at han er imponert over den nye trenerduoens første teppefall.

– De er veldig flinke. Så synes jeg det har varierte og fine møter. Det er ikke bare trenerne som snakker heller. Spillerne involveres selv og øvrig støtteapparat involveres også med hva som skal være deres bidrag. Så har vi to dager igjen her i Sirdal. Jeg tror dette vil framstå som en veldig fornuftig og fin tur. Det er flere måter å trene på som fungerer – selv om verden gjerne helst vil se en gjeng som er ute og løper veldig tidlig om morgenen.

LES OGSÅ: Tidligere Viking-spiss klar for Viking

Mer fra Dagsavisen