Sport

Berntsen raser: – Dette er noe av det dummeste jeg har hørt

Vikng-trener Bjarne Berntsen går til frontalangrep på forbundsstyret til NFF og ønsker hasteendring av ny cupregel.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Tidligere år har det vært sånn at alle som har vært på banen i løpet av cupen inneværende sesong kvalifiserer til å få medalje.

Nå er dette endret til at du må ha spilletid i cupfinalen – eller ha spilt tre kamper totalt i turneringen.

At raseriet først kommer nå, og ikke da endringen skjedde før sesongen, handler om at den tidliger visepresidenten i NFF ikke var klar over hva sine etterfølgerne hadde vedtatt. Han peker også på at forbundsstyret er i sin rett til  å endre. Det behøver ikke å tingbehandles.

– Det var faktisk Viljar Vevatne som hadde lest om det og fortalte det til meg. Dette er en av de mest idiotiske endringer jeg har hørt om i hele mitt liv, tordner Berntsen overfor RA.

LES OGSÅ: Nå ER Viking best i Norge

– En hån

Det er sjelden Viking-treneren er så forbannet når han uttaler seg i media som han var i mixed zone etter kampen søndag. Det som kom var kraftsalver. For å si det mildt.

– De som har funnet på dette kan ikke forstå seg på fotball, tordnet Berntsen.

Han peker på at en klubb som Viking har en bred tropp. I tidlige NM-runder er det naturlig at det rulleres noe.
Samtidig undrer han seg voldsomt over at spillere som har vært helt avgjørende for avansement i tidlige runder nå ikke skal få sin medalje etter en finale de har spilt en stor rolle med å nå.

– I en prestasjonsgruppe er alle like viktige. Dette er en hån mot jobben spillerne har gjort. Skal virkelig ikke en mann som Amund Wichne kunne få medalje? Han har vært gjennomprofesjonell til fingerspissene hele sesongen og en svært viktig bidragsyter til suksessen selv om han ikke har spilt mye, illustrerer Berntsen.

Treneren antar at cupfinalemotstander FKH er i en lik situasjon og frustrerte.

Berntsen klarer ikke å holde fingrene fra fatet. Nå har han sendt en e-post til forbundsstyret. Av den krasse sorten.

– Jeg regner med at de er så oppegående at dette endres umiddelbart.

– Hva har du skrevet i mailen?

– Det jeg mener! Jeg vet ikke hvilke grunner de har for å gjøre dette, men alle i en gruppe bør selvsagt få medalje. Dette bør de utfordres på, sier Berntsen.

Visepresident i NFF nå er den tidligere Viking-direktøren og styremedlemmet Arne Larsen Økland.

Da RA mandag morgen konfronterte ham med Berntsens utblåsning om endringen erkjente han at han ikke husket.

Økland kom likevel fort tilbake med tidslinjen på endringen som kom i april i år.

– I april hadde vi en stor gjennomgang i forbundsstyret av alt som har med hedersmerker, utdelinger og priser i fotballen. Dette hadde ikke vært revidert på mange år. Da var dette en ting som ble tatt opp. Før holdt det med en kamp. Samtidig hadde du faktisk  tilfeller av spillere som ble cupmestere uten å være klar over det selv, sier Økland til RA.

– Endringene var på høring i klubber og kretser. Det kom ingen kommentarer eller innsigelser i retur. Det er nok derfor jeg ikke husket det på direkten.

Økland skjønner Berntsen

Han har full forståelse for at spillerne setter pris på å få noe håndfast etter å ha vunnet NM.

– Jeg spilte cupfinalen i 1975 for Vard mot Bodø/Glimt. Det året møttes vi også i kvalifiseringen for opprykk til 1. divisjon – som vi vant. Vi tapte cupfinalen, men fikk ingenting som bevis. Ikke en gang en nål. Det syntes vi var surt. Så tok Vard det opp på fotballtinget og det var først da det ble innført at det ble gitt et bevis, sier Økland.

For han skjønner utmerket godt problemstillingen.

– Jeg skjønner hva Bjarne sier og har stor forståelse. Men en eller annen plass må grensen settes. Ingen kom heller med innsigelser da høringen var ute. Du kan helt sikkert finne argumenter både for og i mot, sier Økland.

– Kan denne regelen hasteendres slik Berntsen ber om?

– I teorien kan den nok det – uten at jeg har finlest. Forbundsstyret har det mandatet. Samtidig tviler jeg på at det vil skje all den tid det er så kort tid siden endringen ble gjort, sier Økland.

Bjarne Bertsen står likevel på sitt.

– Det er aldri for sent å snu.

– Forsvant dette i papirmøllen deres da det var på høring?

– Vi har aldri behandlet dette. Jeg vet ikke hvor det eventuelt har stoppet, erkjenner Berntsen.

Mer fra Dagsavisen