Sport

Berisha lar seg ikke stresse av presset: – Jeg er i rute

Til tross for en vår med skade, koronastans og ingen mål er Veton Berisha (26) avslappet. Sjumillionersmannen er trygg på at han skal ta spissplassen og levere.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Vinterens kontroversielle overgangssaga, hvor Berisha trykket voldsomt på for å komme ut av Brann-kontrakten og hjem til Viking, kostet klubbkassen.

Langt ifra alle av de historisk dyre kjøpene til Viking har slått til. Det var også en av grunnene til at klubben måtte legge om linjen. Det skulle satses lokalt og satses på oppaling av egne unge spillere.

Selv om ingen kan utfordre Berisha på sulten etter å spille for Viking er overgangen definitivt et brudd på det som har blitt normen i spillermarkedet de siste årene. Dette var et prestisjekjøp for Bjarne Berntsen.

LES OGSÅ: Nøkkelduo kan miste seriestarten til Viking

Fikk gode svar

At Berisha kanskje ikke har sett sylskarp ut i oppkjøringen tar han likevel med knusende ro.

– Jeg føler jeg er på vei til å komme der jeg skal være. I internkampen mandag fikk jeg mange gode svar. Med litt kamptrening er jeg i rute, sier Berisha til RA.

Tirsdag hadde han sin siste eksamen for året på BI. Økonomi- og markedsføringsstudenten kan nå konsentrere hodet fullt og helt om fotballformen og seriestart om mindre om to uker.

– Fysisk sett er formen bra. Jeg føler meg pigg i beina. Så har jeg selvsagt behov for et par 90-minuttere i beina for å finjustere fotballformen. Det skal bli godt å få med noen treningskamper nå. Det blir kamper hver tredje eller fjerde dag framover. Da er det greit å komme i gang.

Trener Bjarne Berntsen har normalt sverget til formasjonen 4-3-3. Om han ikke legger om, eller spiller med en litt mer skjev spiss, er det kun plass til én ren midtspiss på banen.

De siste årene har Berisha spilt mye på vingen, senest i Brann, men det er spiss han er. Da må han danke ut en Tommy Høiland – som har sett hvassere ut foran mål på treningene.

– Når kommer det første målet etter returen til Viking?

– I første serierunde, kommer det kontant fra Berisha.

Selvtilliten hans er det nemlig ingenting å si på. Eksproffen lar seg ikke stresse av forventninger, meninger, konkurranse, kjøpssum eller noe annet.

– Jeg har forventninger til meg selv også. Ytre press har jeg alltid levd fint med. Det er ikke noe problem. En del av gamet. Husk at jeg har vært en del av toppfotballen i ni år. Du blir vant med det, slår han fast.

De siste minnene om Veton Berisha i mørkeblått er for mange supportere sterke. Det var toppscoreren i Norge som dro vederlagsfritt til tyske Greuther Fürth for å prøve profflykken sommeren 2015. Han hadde endelig revet til seg spissplassen.

Elleve seriemål halvveis var ikke noe å kimse av.

Stavanger  20150628.
Eliteserien fotball 2015: Viking - Sarpsborg

Vikings Veton Berisha jubler sammen med Samuel Adegbenro og Andre Danielsen under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Sarpsborg på Viking stadion.
 

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Så ble det utlandet. Først Tyskland, så Østerrike. På veien var det også muligheter i større klubber som ble spolert av omstendighetene.

Etter hvert havnet han litt for ofte på vingen. I Brann gjorde han, kanskje litt uventet, også det. Nå vil han ha tilbake favorittplassen. I midten hvor det gjør vondt. Hvor målene scores. Det lar seg ikke forene med å bli skjøvet ut i banen nok en gang.

– Bjarne Berntsen har sagt at jeg skal spille spiss i Viking. Jeg vet at det er der jeg er aller best.

Leter etter skarpheten

Samtidig erkjenner han at han behøver treningskampene mot Sandnes Ulf og FK Haugesund. Omvendingen i rolle gjør seg ikke helt selv.

– Jeg behøver de kampene for å finne skarpheten, men det ser ikke så aller verst ut.

Berisha er klar på at han helst vil score i hver eneste kamp. Skal det skje er det selvsagt ikke bare opp til ham.

– Klart at jeg har lyst til å gjøre det bra personlig, men laget må også utvikle seg. Du er avhengig av et godt lag.

I fotball er tid en luksusgode de færreste får på høyeste nivå. Berisha erkjenner realitetene.

– Jeg skal gi meg selv litt tid, men selvsagt har jeg mest lyst til å levere på direkten. Det henger sammen.

At kampene kommer tettere enn bilene i Tjensvollkrysset i rushtiden utover i sesongen tror han bare er en fordel for en spiss med hans kvaliteter.

– Alle blir slitne av et slikt program som vi skal gjennom nå. Så er det sånn at dersom jeg er sliten så er stopperne det sannsynligvis også. Og jeg har god kondisjon, sier Berisha – som mener Viking skal sikte på øvre halvdel i 2020.

Mer fra Dagsavisen