Sport

– Begynner vi å vinne driter jeg i om jeg har 89 eller 93 i redningsprosent

I årevis har Henrik Holm (30) vært ligaens udiskutable ener. Før bunnkampen mot Narvik er han nummer 16 av 18 keepere.

Bilde 1 av 3
Følg RA Sporten på Facebook!

– Er jeg virkelig nummer 16 av 18 på redningsprosent nå? Det er ille! Samtidig kan du ikke regne med keeperne som har spilt veldig lite. I så måte lyver statistikken litt, sier landslagskeeperen til RA – og minner om at 40 prosent av kampene er grunnlaget som brukes for eksempel i NHL.

Samtidig er han svært ydmyk overfor tallenes tale. Holm er fullstendig klar over at det er en jobb som må gjøres i DNB Arena. Den inkluderer i høyeste grad ham selv.

Han styrer skarpt unna å skylde på dårlig hjelp fra utespillerne – selv om langt flere skudd imot selvsagt er en åpenbar hovedfaktor for det statistiske fallet. Spesielt gjelder det om skuddene kommer fra farlige sektorer og ikke de ufarlige områdene. Logikken skjønner alle som har sett litt hockey.

Oilers-keeperen har gått fra å slippe inn 1,86 puker i snitt per kamp i rekordsesongen 2019/2020 til 3,47 i år.

LES OGSÅ: Slik mener Balcers ligaen har utviklet seg siden han dro til NHL

Mental jobb

Selv om tallene er grusomme, og faktum er at Oilers ligger sist om de skulle tape etter 60 minutter også mot Narvik torsdag, er Holm rolig.

Den nyslåtte 30-åringen er ganske så trygg på at det ikke er alderen som plutselig har innhentet ham i sommer. Det er de neste fem årene som skal være hans beste.

– Jeg vet at jeg ikke er en dårlig keeper. Selvtilliten min er god uansett, sier Holm – og kikker innbitt ut over isen.

Hadde han stått i mål for Grüner eller MS i fjor ville redningsprosenten ikke vært på 93. Det vet han. Man må se bak tallene. Alt handler ikke om hvor mange mål som har gått inn eller statistikk.

– I min kanskje aller beste kamp i karrieren slapp jeg inn fire mot Sparta.

Taper Oilers mot Narvik etter 60 minutter ligger de aller sist i landets øverste divisjon for første gang. Det er nemlig innbyrdes oppgjør og ikke målforskjell som skiller plasseringene på tabellen. Oilers og Henrik Holm står nå med 6 poeng. Narvik har 3. Foto: Espen Iversen

I selvkritikkens navn vurderer han gjerne egen innsats så langt denne sesongen.

– Det har vært prestasjoner som har vært gode og det har vært noen dårlige. Så ønsker jeg å prestere bedre, men om vi begynner å vinne kamper igjen driter jeg i om jeg har 89 eller 93 i redningsprosent.

Den siste tiden har Holm jobbet mye med tekniske ting sammen med keepertrener Lubos Pisar. Blant annet har han hatt mål om å bli enda bedre i forflytning. Så har også det mentale naturlig nok vært et tema. Etter økten onsdag sto han lenge igjen og pratet med Pisar. Slik har det vært mye av i år.

– Det handler om å ikke slippe meg nedpå mentalt selv om jeg slipper inn noen mål. Det funker. Jeg er selvsikker.

Nettopp det er ingen enkel øvelse å få til. Holm må prøve å gjøre som utespillerne. Han må ha tunnelsyn. Det betyr å konsentrere seg utelukkende om å evaluere egne prestasjoner – ikke de andres. Det er det han KAN gjøre noe med selv. Bare slik kan han også holde på selvtilliten i sterk motgang.

Det handler på sett og vis om å separere seg fra virkeligheten i det som i høyeste grad er et kollektiv.

– Kun neste skudd gjelder. Mentalt har jeg jobbet mye i år med Lubos. Det gjør jeg i medgang også. Han sitter på enormt mye kunnskap. Dette drar også utespillerne nytte av via rollen hans som assistent. Han har utrolig mye med seg og er en meget viktig mann for Oilers.

Fansen hang opp banner

Før treningen onsdag hadde Roughnecks sneket seg inn og hengt opp et banner i DNB Arena. «We still believe» sto det.

Holm gleder seg over at fansen har ryggen deres – selv om de ikke slipper inn.

Fansen kom med en glassklar beskjed til Oilers-spillerne på den siste treningen før bunnduellen (!) mot Narvik.

Om det fortsatt er realistisk å tro på gull i grunnserien er et annet spørsmål.

– Vi må bare vinne mot Narvik. Hvordan det ser ut er helt irrelevant. I forhold til å ta igjen topplagene er det selvsagt «make or break nå». Vi må vinne neste alt framover. For å klare det er uansett prestasjonene det som betyr noe.

Om Oilers har «funnet det» i løpet av landslagspausen gjenstår å se. Holm og co. har fått tid til å ta igjen noe av treningen sammen de aldri fikk som lag før sesongen.

Samtidig har de fortsatt skadeplager. Mange rokeringer i rekkene er aldri et pluss og det vil det nødvendigvis måtte bli litt av også framover.

– Som lag har vi jobbet hardt, men ikke alltid riktig, i kampene så langt i år. Det er ekstremt frustrerende når det butter imot. Nå handler det om å finne flyten igjen.

Skal det skje må Henrik Holm være Henrik Holm igjen. Det har han alle planer om.

Mer fra Dagsavisen