Sport

Aller siste hjemmedans med Bjarne: – Det er en stor kontrast

Bjarne Berntsen (63) stiger torsdag ut på SR-Bank Arena som trener i kamp for siste gang. Det skjer nærmest foran en tom stadion – og kun ett år og to dager etter trenerkarrierens største prestasjon.

Bilde 1 av 6
Følg RA Sporten på Facebook!

8. desember 2019 sto han igjen som den store vinneren. Bjarne Berntsen hadde klart det nesten umulige. På to år hadde han tatt Viking opp fra mørkets dal i OBOS-ligaen til å stå igjen med kongepokalen i hendene foran 15.000 ekstatiske siddiser. Euforien på Ullevaal føltes nesten som et nummer av fotballtegneserien «Boing».

Det var en fortelling av Spielberg-format. En erkeamerikansk historie om den gamle helten som kom tilbake og reddet sine egne. Igjen.

Bjarne Berntsen i garderoben i Steingata 100 i sin første periode som Viking-trener mellom 1992 og 1995. Foto: Alfred Aase

– De to årene er definitivt min største prestasjon som fotballtrener. Det er titler du spiller for i store klubber, sier Berntsen til RA.

LES OGSÅ: Dette tjener Viking-spillerne - lønnssystemet utfordres stadig

Den vonde slutten

Dessverre ble det ikke happy ending likevel. Beskjeden fra Vikings AS-styre, om at Berntsen var ferdig, har de siste ukene skapt et rabalder Stavanger ikke har opplevd maken til på en årrekke.

For 10. desember 2020, omtrent klokken 20.00, vil Berntsen tusle av det irrgrønne kunstgresset på SR-Bank Arena som trener for aller siste gang.

Oslo  20181125.
Prisutdeling under Fotballfesten søndag kveld. Bjarne Berntsen i dinosaurkostyme
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Takken for det hele var fyken. Nok en gang.

Viking var veldig tydelig på at han nå var ferdig som hovedtrener – ett år før avtalens opprinnelige utløp. Nå skulle en se mot framtiden. Timingen for det var god. Da samme styre heller ikke ville gi ham en lengre avtale som sportsdirektør smalt det.

– Det var ett år siden dagen på Ullevaal på tirsdag. Kontrasten er stor, slår en tankefull Berntsen fast.

Figgens største sønn vil få en velfortjent hyllest og en markering mot et medaljejagende VIF. Det har daglig leder Eirik Bjørnø vært klar på – til tross for omstendighetene.

De 600 som slipper inn vil nok også markere det tydelig – selv om Berntsen selv har bedt om at det skal være minst mulig markering.

– Det må være så lite markering som mulig. Vi må bare være konsentrerte om å få en så god avslutning som mulig, sier den avtroppende treneren.

En fossgråtende Bjarne Berntsen har fikset opprykk i 2018. Foto: Frode Olsen

Børge Moi Nilsen i Viking er likevel klar på at de ikke har planer om å la det passere i stillhet – tross omstendighetene.

– Klart det skal markeres. Det blir kult og på Viking-måten. Jeg skal ikke røpe mer enn at det skjer før kampen og at artister vil være involvert. Dette fortjener Bjarne. Så er det synd kun 600 får se det live, men vi håper TV setter kameraene på, sier Moi Nilsen.

Privilegert

– Hva tenker du om at du ikke får ta farvel foran 17.000 på en mer vanlig måte?

– Det kjenner jeg ikke så mye på. Jeg tenker kun resultat og er dessuten vant med at det nærmest er folketomt nå. Så har jeg vært privilegert. Jeg har fått oppleve et fullsatt SR-Bank Arena langt flere ganger enn jeg våget å håpe på de siste årene.

Om sesongen avsluttes borte mot Glimt 22. desember – eller om NFF velger å framskynde kampen til søndag, vet man ikke. Dersom forbundet skal se vekk fra reglene om at alle kamper i siste runde skal spilles samtidig må denne kampen ikke kunne ha noen påvirkning på noe som helst.

Roy Hodgeson og konen ankommer Stavanger og viking idag 12 juni, ble møtt av Berntsen og Gisle

Slik tror Berntsen fort at det blir. Glimt har vunnet et suverent gull. Vikings sjanser for 4. plass og europacup er mikroskopiske.

– Det er veldig liten sjanse for å nå den 4.-plassen. Det er for mange lag med for mange kamper igjen. Odd har også fem igjen på grunn av koronaproblemene. Om de to poengene vi tapte i Sandefjord betyr noe til slutt vil det overraske meg stort, sier Berntsen – og fortsetter med litt selvransakelse:

– Så har vi, med fasit i hånd, ikke vært like gode med rullering i år som i fjor.

– Men dere har heller ikke hatt et 2. lag i spill for å kunne holde de nest beste i kampform?

– Det er helt rett.

Avskiltes tidlig

Om Berntsens siste kamp som trener er førstkommende søndag, eller tirsdag 22. desember, har lite å si for det faktum at han ikke har peiling på hva neste steg nå blir.

– Har vi sett deg som fotballtrener for aller siste gang – uansett nivå?

– Jeg vet ingenting. Når du ikke vet det holder du alle dører åpne, sier Berntsen – som uansett hadde desember 2021 som en klar utløpsdato for trenerkarrieren.

– Pensjoneres trenere for tidlig i norsk fotball i dag?

– Vi er unge i Norge sammenlignet med mange trenere i utlandet. Erfaring og rutine er undervurdert. Det er viktig, sier Berntsen.

bjarne berntsen jubler og står i på åpningskampen
Viking Stadion

Det er lett å la tankene gli til navn som Roy Hodgson, Lars Lagerbäck og Giovanni Trapattoni. Alle holder, eller holdt, det gående godt opp i 70-årene på skyhøyt nivå. Har du energien er det definitivt mulig å holde det gående mye lengre enn Berntsen.

– Samtidig kan du også ha mye erfaring som trener i veldig ung alder. Mange har det. Alt avhenger av hvor tidlig du starter, skyter Berntsen inn.

Viking FK kom tidligere i uken med en beklagelse etter rabalderet de siste ukene. Det er sterke krefter både i klubben – og utenfor – som ønsker å reversere bildet. De vil ha Bjarne med som sportsdirektør likevel.

Selv vil han ikke si et ord om det nå og fastholder det samme han har sagt i en uke nå:

– Klubben trenger ro nå.

LES OGSÅ: Viking FK har beklaget til Berntsen

Mer fra Dagsavisen