«Alle varsellampene bør blinke allerede nå»

KOMMENTAR: Fire kamper. Ett fattig poeng. Til tross for en god andreomgang mot VIF bør alarmen gå nå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking er ikke et topplag i 2020. De er et bunnlag. Det nytter ikke å gjemme seg fra realitetene. Man kan ikke se bort ifra klassiske bunnsymptomer som uflaks, klaging på dommere, personlige feil, skyldfordeling i mediene, usikkerhet og ineffektivitet.

Topplag vinner kamper som den mot VIF. De har marginene med og finner en måte. Da Viking besøkte Intility Arena i fjor banket de inn fire og hadde all verdens flyt – med et redusert mannskap.

LES OGSÅ: Berntsen: - Dette er realitetene

Nå gikk stort sett alle marginer mot. Dommer Eskås skulle selvsagt vist ut Herolind Shala før pause. At han ikke gjorde det kan ha vært helt kampavgjørende. Samme mann bommet også fullstendig da han forærte VIF en straffe – som Iven Austbø heldigvis reddet.

Slik kan en fortsette til det kjedsommelige. Konklusjonen er likevel enkel. Marginene er mot Viking nå. Marginer er ikke noe du får i fotball. Ikke over tid. Det er noe du gjør deg fortjent til.

I vinter har jeg messet mye om tapet av Tripic og Thorstvedt. Nå er det ikke vits i å snakke om det mer. Ei heller cupgullet i fjor, opprykket eller grønn sone hos NFF. Langt viktigere er at de involverte faktisk stikker fingeren i jorden, legger en mer kynisk plan og karrer til seg poeng ut fra den.

LES OGSÅ: Slik var VIF-Viking

Realiteten er nemlig at Viking rykker rett ned om de fortsetter med å slippe inn langt flere mål enn de evner å score selv. De er helt nødt til å gjøre noe med det defensive. At Runar Hove er ute hjelper selvsagt ikke. Spesielt ikke når Axel Oskar Andresson viste at han behøver tid for å komme i kampform.

Det er fortsatt tid til overgangsvinduet stenger. Om Viking ikke engang kikker seg rundt etter noen som kan gjøre en forskjell er det etter mitt syn en tjenesteforsømmelse.

LES OGSÅ: Her mener Berntsen slaget vil stå mot VIF

All den tid man åpenbart ikke vet hvordan det beste laget skrus sammen kan det være smart å se etter noen brikker som vil binde det sammen. Man må finne relasjoner som fungerer. Det gjelder samtlige lagdeler akkurat nå. Ikke bare i forsvaret.

En solid andreomgang mot VIF ga Bjarne Berntsen gode svar. Nå må treneren gjøre noe med svarene. Noe som fører til poeng. Ellers blåses siste del av selvtillit bort. Berntsen har helt rett når han sier de må stå samlet og ha troen.

Så er det som kjent langt lettere sagt enn gjort. Nå har Viking dårlig tid.

LES OGSÅ: Viking inn i grønn sone for aller første gang

Svarene Berntsen refererer til burde han forresten hatt for lenge siden. Siden laget kom hjem fra treningsleiren i La Manga har pilen pekt nedover. De skaper færre sjanser, ser svakere ut kollektivt og lekker som en sil.

At Viking nå er et bunnlag må også Berntsen ta sin del av skylden for. Snuoperasjonen i Viking fritar ham ikke for kritikk. I vår har han virret med formasjon, slitt med å sette et lag – og så langt bommet på signaturkjøpene fra i vinter. Det er realitetene.

Jeg håper Berntsen nå kommer opp med en plan som er bedre enn å vrake Tommy Høiland til en kamp han hadde vært perfekt for å komme inn i.

Hvis ikke blir tidenes lengste fotballhøst enda lengre og mørkere enn årets koronaoppkjøring.

LES OGSÅ: Derfor velger Viking nå å stenge treninger