Sport

25 Viking-importer du helst vil glemme

Rollene varierte, omstendighetene styrte kanskje mye og noen kom bare på lån. Likevel kan disse 25 utenlandske navnene best kan karakteriseres som parenteser i Viking-historien.

Følg RA Sporten på Facebook!

De mørkeblå har hatt mange utenlandske spillere i historien. Spesielt etter at Bosman-dommen kom økte antallet kraftig i noen av årene. Unntakene er ofte sesonger Bjarne Berntsen har vært involvert. Da har både prosentandelen utenlandske spillere og bomkjøp gått kraftig ned.

Her er uansett 25 spillerimporter som i beste fall kan kalles parenteser i Vikings historie. De floppet, av ulike grunner, i Stavanger.

Jon Erling Ragnarsson (1986)

Islending som kom varmt anbefalt av SIFs islandske håndballtrener. De mørkeblå betalte 100.000 kroner, men spilleren kom aldri på banen i obligatorisk kamp for klubben.

Sola\Viking.Ny spiller i Viking Fotball ,Ganiyu Owolabi.

Ganiyu Owolabi (1997)

Spissen fra Nigeria ble lånt inn fra Royal Antwerp. Scoret riktignok et vakkert mål mot Vålerenga i cupen, men slet med en skade og slo aldri til. Det ble med syv kamper. Det ble skrevet at den eneste som fikk noe igjen for handelen var Vikings speider. Han fikk i det minste taxfree-kvoten. Undertegnede husker det godt. Det var min far som kikket på spilleren.

LES OGSÅ: Viking setter gigantprosjekt på vent

Viking - Lillestrøm

Abdul Karim

Abdul Karim Ahmed (2002)

Midtbanemann fra Ghana som egentlig gjorde en ganske god debutsesong i 2002. Spilte 23 kamper totalt og scoret to ganger. Problemet var at han aldri dukket opp igjen i Stavanger da 2003-sesongen skulle ta til. Forsvant helt av radaren i seks år, før han dukket opp i FK Tønsberg i 2009.

Fredrik Lundqvist (2005)

«Lunkan» var egentlig en veldig god back og en strålende fyr. Ble en parentes i Viking, og en dyr en, utelukkende grunnet skadene. Var landslagsaktuell da han kom i 2005, men spilte kun 13 kamper for Viking i løpet av en håndfull sesonger før han ble erklært fotballinvalid.

Allan Borgvardt (2005)

Den danske spissen hadde hamret inn mål i Hafnarfjordur da Roy Hodgson tok en sjanse på ham. I Viking funket det ikke. Det ble med syv kamper og null mål. Fortsatte med å hamre inn mål for Bryne, Sandnes Ulf og IF Sylvia før han la opp i 2015.

Viking - trening, Rhys Weston

Rhys Weston (2006)

Det var forventninger til mannen med nesten 200 kamper for Cardiff da han ble hentet inn under den famøse Tom Prahl-sesongen som nesten endte i nedrykk. Like etterpå kom Tom Nordlie inn og reddet Viking. Da var det ikke plass til Weston. Den walisiske landslagsbacken la opp i 2014 etter en rundreise i klubber som Port Vale, Walsall, Dundee, Sabah, KR Reykjavik, AFC Wimbledon og Sutton United.

Mattias Asper (2006)

Keeper som ble hentet inn under Tom Prahl med en ekstremt god CV. Ingenting av det han viste i Viking-målet tydet likevel på at han tidligere blant annet hadde stått i mål for de svenske landslaget, Besiktas og Real Sociedad. RA brukte tittelen «Skjelver som et Asper-løv» om situasjonen før serieavslutningen. Forsvant hjem til Sverige året etterpå da Thomas Myhre ble hentet hjem.

René Klingbeil prøvespilte for Viking i dag.

Rene Klingbeil (2007)

Tysk forsvarer hentet inn av Uwe Rösler fra Hamburger SV sommeren 2007. Ble aldri noe stort navn i Viking og sendt tilbake til Tyskland påfølgende sommer. Spilte faktisk helt fram til 2017 i hjemlandet etterpå. For Erzebirge Aue og Carl Zeiss Jena.

Höskuldur Eiriksson (2007)

«Husky» kom til Viking som et såkalt prosjekt. Backen, som egentlig var advokat, hadde gjort det strålende for Vikingur i den islandske serien. I Viking tålte han ikke treningsdosene. Ble sendt hjem etter et snaut halvår.

Vikingtrening

Christian Nicht

Kristian Nicht (2008)

Keeper fra Tyskland som ble hentet inn av Uwe Rösler i januar 2008. Langt fra den dårligste på denne listen og fikk 18 obligatoriske kamper for Viking. Forsvant igjen sommeren året etter til Karlsruher SC. Endte etter hvert i USA og spilte der til 2016. Var mannen mellom stengene da Viking gikk på det smått episke tapet i europaligakvalifiseringen mot FC Honka.

Viking trening

Josef Kaufman (2008)

Storvokst forsvarer som ble hentet inn på lån fra FK Teplice i 2008. Fikk kun syv kamper i Viking og etablerte seg aldri. Gikk til Slavia Praha etterpå hvor han fikk et sporadisk kampantall over flere år. Endte karrieren i 2018.

LES OGSÅ: Viking-spilleren koronafrisk

Mame Niang (2008)

Enorme forventninger da han ble hentet fra Bundesliga og Wolfsburg i 2008. Landslagsspiss for Senegal på 194 centimeter. Ble kjøpt for store penger og skulle score målene i Viking. Slik ble det ikke. Seks mål på 31 seriekamper var beholdningen før han skallet ned Jone Samuelsen og ble sendt til Kongsvinger. Spilte etterpå i KIL, Sør-Afrika og Kypros. Dukket opp i KIL igjen for noen år siden ut av det blå.

Toni Kallio
viking 2
Foto: Erik Holsvik

Toni Kallio (2010)

Erfaren finsk landslagsforsvarer som kom til Viking fra Fulham. Problemet var at 32-åringen var kraftig på hell i karrieren på dette tidspunktet. Finn kun én kamp i mørkeblått. Dro videre så til Muangthong United i den thailandske ligaen. Det ble med én kamp der også. Avsluttet hjemme i Finland med tre sesonger.

Joan Simun Edmundsson (2012–2014)

Kom til Viking fra Newcastle og det var forventninger til den færøyske landslagsangriperen på sikt. Potensialet fikk han aldri ut i Stavanger. Fikk kun åtte obligatoriske kamper og var også lenge på lån i dansk fotball. Stadig fått mer sving på karrieren etter å ha bygget seg opp igjen hjemme på Færøyene. Spiller nå i Arminia Bielefeld i tysk 2. Bundesliga.

Nery Cardozo (2012)

Spiss som ble hentet på lån fra Rubio Nu i Paraguay av Åge Hareide. Det var store forventninger. Endte med å spille to treningskamper før han fikk treningssjokk (!). Det var det siste noen så av ham i Stavanger. Spiller fortsatt i Indipendiente i hjemlandet. Foruten flere klubber i Uruguay har han også vært innom Gimnasia i Argentina. Fortsatt aktiv.

Skien  20130810.
Eliteserien fotball: Vikings Richard Ntomba Ekunde  før eliteseriekampen mellom Odd og Viking på Skagerak arena lørdag. Kampen endte 1-1.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Richard Ekunde (2013)

Stopper som kom gratis fra Gais som 31-åring. Hadde en lang og solid karriere bak seg der, men fikk ikke fornyet avtalen. Det er det ofte grunner for. Klarte ikke å tilrive seg noen plass i Viking og endte med kun én seriekamp sesongen han var i Stavanger. Kongoleserens avtale ble ikke fornyet.

Osita Henry Chikere (2013–2015)

Røslig spiss fra Nigeria som ble hentet inn som et såkalt prosjekt. Den 195 centimeter høye mannen er kanskje mest kjent her i byen for historien om at han aldri hadde kjørt i en tunnel før han flyttet hit. Tar du med cup og treningskamper scoret han faktisk 23 ganger på 48 kamper i Viking. Problemet var at han var taktisk nærmest død og laget 22 av disse målene i cup og treningskamper mot svak motstand.

Kieffer Moore (2015)

Peter Crouch-kopien kom fra Yeovil og ble nærmest stemplet som bambi på isen i Viking da han kom inn på en ettårig avtale fra Yeovil. Framsto keitete, svak på hodet for høyden og lite målfarlig i sine ni kamper. Ble sluppet til Forest Green Rovers og de fleste var nok godt fornøyde med at Viking hadde kvittet seg med daukjøttet. Historien har vist at det var en gedigen feilvurdering. Har fått en enorm opptur i karrieren, lagt på seg muskler og lært å bruke dem. Har de siste årene øst inn mål for solide klubber som Rotherham, Barnsley og Wigan. Wigan skal ha betalt 2,7 millioner euro (!) for ham da han ble hentet inn i august i fjor.

Chris Dawson

Chris Dawson (2016)

Hentet på lån fra Rotherham sommeren 2016. Midtbanemannen med A-kamper for Leeds var en gammel kjenning av Ian Burchnall. Slo aldri til i Viking – selv om han fikk ni kamper. Framsto lett og sped med sine 168 centimeter. Har i etterkant røket korsbåndet og havnet utenfor ligasystemet i England. Er nå i Scarborough på nivå syv.

Jose Cruz (2017)

Spansk stopper som ble hentet inn fra Racing Ferrol på nivå tre i Spania da Viking skulle reddes. Bård Wiggen var skråsikker på at han ville slå til i Eliteserien. Slik ble det overhodet ikke. Fikk fire kamper. Spiller nå i Marbella.

Robin Shroot (2017)

En spiller Ian Burchnall hadde veldig lyst på. Fikk til slutt viljen sin. Den hengende spissen bommet på tidenes sjanse i debuten og det ble fort klart at engelskmannen ikke var i nærheten av nivået i Eliteserien i løpet av sine seks kamper. Aldeles strålende fyr i garderoben og på feltet, men ikke i nærheten på banen. Nå tilbake i Hødd hvor han behersker nivået. Dukket opp på Lassa i kamp mot Vidar i fjor og var banens suverene ener i 2. divisjonsoppgjøret.

George Green (2017)

Ut fra hva han viste på banen fortjener egentlig ikke Green å bli kalt en parentes. En voldsom vinnervilje og masse kvalitet. Var stemplet som et supertalent og den nye «Gazza» tidlig i Everton. Slet voldsomt med depresjon. Erkjente også at han hadde slitt med alkohol- og narkotikaproblemer. Ble løst umiddelbart fra kontrakten med Viking før sesongen var over av grunner relatert til dette. Har etterpå fortsatt ørkenvandringen i engelske småklubber på lavere nivå. Nå i Boston United.

Sime Gregov (2017)

Hentet inn den famøse sommeren 2017 da Bård Wiggen gikk bananas i overgangsmarkedet for å redde Viking. Stopperen fikk ti kamper, men framsto altfor treg. Markerte seg blant annet med et rødt kort i Eliteserien. Havnet tilbake i Kroatia, men spiller nå for Seregno Calcio i italiensk Serie D.

Ghislain Guessan

Ghislain Guessan (2017)

Nok en Wiggen-handel. Denne ble gjort etter at overgangsvinduet var lukket, i et siste desperat forsøk på å skaffe scoringer. Den store Paris-oppvokste spissen fra Elfenbenskysten scoret én gang på tre kamper. Holdningene hans ble likevel beskrevet som fryktelige av lagkameratene. Gadd ikke alltid å trene. Trodde han var stjerne. Det var han definitivt ikke. Er nå igjen klubbløs etter en rundtur i mindre klubber i Algerie og rumensk 2. divisjon.

Aniekpeno Udoh (2016–2018)

Spissen ble beskrevet som en spiller med den store X-faktoren da han ble hentet inn etter en «agentkamp» i Nigeria. Det hadde han ikke. Fikk åtte kamper og ett mål for Viking. To ganger utlånt til Ljungskile i Sverige og siden havnet han der permanent. Nigerianeren har nå havnet i finsk toppserie.

LES OGSÅ: Tegnebrettet fullt med løsninger for fotballen

Mer fra Dagsavisen