Sport

Herrem om ny rolle: – Veldig kjekt

Sola vant 25-18 hjemme mot nyopprykkede Volda, og fikk med det en pangstart på perioden med gravide Camilla Herrem som en del av trenerteamet.

– Jeg har selvfølgelig lyst til å spille, men sånn er det. Jeg føler at jeg kan bidra bra fra benken også.

Det sier Camilla Herrem til RA om nyheten som kom forrige onsdag. Da meldte hun nemlig på sin Instagram-profil at hun og trener og ektemann Steffen Stegavik, venter sitt andre barn. Solas store stjerne og muligens verdens beste venstreving blir derfor ikke lenger å se på banen denne sesongen.

Rollen som en del av trenerteamet er derimot ikke nytt for Herrem. Hun hadde nemlig samme rolle i Sola da hun gravid i 2018.

– Jeg vet hva det innebærer og det er veldig kjekt. Hovedoppgaven min i dag var å hjelpe kantene med det jeg kan bidra med, mens Steffen (Stegavik) og Kjetil (Aanestad) tok seg av det andre. Så når alle tre trenerne er på til stede, så har jeg hovedfokus på kantene og deres jobb offensivt og defensivt, sier Herrem.

– Mister ekstremt mye erfaring

Herrem har tidligere vist seg svært viktig på banen for Sola så langt denne sesongen. Hun var nemlig ikke 100 prosent spilleklar i starten av sesongen, hvor Sola gikk på to tap på tre kamper. Men i forrige seriekamp mot Molde var hun tilbake i god gammel storform etter akillesoperasjonen hun gjennomførte i mai, og var toneangivende i Solas sterke seier mot romsdalingene. Viktigheten av Herrem ble ytterligere understreket da Steffen Stegavik etter kampen omtalte kona som alfa og omega for lagets prestasjoner.

Lagvenninne Kristiane Knutsen tok derimot ansvar i Herrems fravær og leverte åtte mål mot Volda, inkludert ett straffemål. Selv om hun er klar på det blir et savn å miste det som var lagets toppscorer i fjor, tror hun Herrem fortsatt kan bli en viktig bidragsyter denne sesongen.

– Hun har veldig mye å si for laget, så det har jo selvfølgelig vært litt spenning knyttet til hvordan det skal gå uten hende. Det er derfor veldig fint at hun er med fra benken i det minste. Det er veldig viktig, og det er ingen tvil om at treningene hever seg når hun er til stede.

Kristiane Knutsen storspilte mot Volda.

Trener Steffen Stegavik er tydelig på at målene de mister ved at Herrem er borte, må erstattes av hele laget og ikke kun spillerene som erstatter henne på venstreving.

– Jeg håper å se det samme som da Malin Holta ga seg. Hun hadde vært toppscoreren vår sesongen før, men hele laget hevet seg og erstattet de målene den påfølgende sesongen. Det er derimot ikke noe tvil om at vi nå mister ekstremt mye erfaring, og jeg tror forsvarsspillet vårt kan bli veldig viktig denne sesongen.

Slet mot Voldas spesielle forsvarsspill

Volda sto med en seier og tre tap, mens Sola hadde to seiere og to tap før onsdagens oppgjør i Åsenhallen.

Hjemmelaget fikk en dårlig start på kampen og Stegavik så jeg nødt til å ta timeout allerede etter seks minutter. Da ledet Volda 4–2 og Sola slet med å få ballen i mål. Spesielt forsvarsspillet til Volda så ut til å lage problemer for gultrøyene i starten av kampen. Volda spiller nemlig 1–5 i forsvar. Det betyr at de spiller med fem stykk bak en som jager mer etter ball cirka en meter foran resten av forsvarslinjen.

Stegaviks timeout ga derimot uttelling og både forsvarsspillet og angrepsspillet bedrer seg betraktelig. Sola snudde øyeblikkelig kampen og ledet 8–6 like etter halvspilt førsteomgang. Kampen ble deretter jevnspilt til pause og lagene gikk i garderoben på stillingen 14–11 til hjemmelaget.

I andreomgang fortsatte mye av det samme kampbildet framover for Sola, med en god blanding av slurvefeil og pent angrepsspill. Trener Steffen Stegavik telte opp hele 24 tekniske feil på 64 angrep i løpet av kampen for hjemmelaget, så det var tydelig at de slet med å håndtere Voldas uvanlige forsvarsspill.

Bakover var de derimot svært gode, og godt forsvarsspill og tidvis fantastisk Rinka Duijndam i mål sørget for kun sju baklengsmål i andreomgang. Dermed endte kampen med en komfortabel 25–18 ledelse til Sola.

– En rotekamp

– Det var en rotekamp i kveld. Vi hadde ekstremt mange tekniske feil, men det er fordi de spiller den type forsvar som de gjør. Vi var forberedt på at det kunne komme en del tekniske feil, så vi hadde bestemt oss for å vinne kampen med godt forsvarsspill, og det gjorde vi, sier Stegavik.

Selv om Stegavik gjerne skulle sett at laget scoret flere mål, har han derimot bare lovord å komme med når det gjelder forsvaret av eget mål i onsdagens kamp.

– Forsvarsspillet er ekstremt bra. Det gjør det lettere for Rinka i mål også, for hun er veldig god på å lese spillet. I tillegg reddet hun et par 100 prosent sjanser, så hun stod en strålende kamp. Jeg er veldig fornøyd med det som skjer bakover, sier Stegavik.

Nederlandske Rinka Duijndam stod glimrende i onsdagens kamp. Den tidligere verdensmesteren endte med å redde hele 48 prosent av skuddene som kom mot hun.

Også banens beste for hjemmelaget, Kristiane Knutsen, roser jobben laget gjør bakover på banen.

– Det er sinnssykt bra å slippe inn kun 18 mål. Vi vant kampen fordi vi var gode bakover i dag. Vi var dårlige de første ti minuttene, men etter det satt det bedre.

Seieren gjør at Sola nå befinner seg på en andreplass, riktignok med en kamp mer spilt enn de fleste andre lagene.

Slik ser tabellen i Rema 1000-ligaen ut etter onsdagens kamp.

Larvik neste: – Blir jækla tøft

Neste kamp for Sola er 12. september. Da møter de Larvik i Jotron Arena. Larvik har startet sesongen godt og står med fem poeng etter fem spilte kamper. Steffen Stegavik er ikke i tvil om at spillet deres må heves fra onsdagens kamp dersom de skal ta med seg to poeng hjem fra Larvik.

– Larvik er et godt lag som har fått inn rutine, mens vi har mistet det. Vi så viktigheten av rutine når Camilla (Herrem) kom tilbake tidligere denne sesongen. Det gjorde at resten hevet seg. Det samme har skjedd i Larvik, så jeg er ikke overrasket over at de kjemper i toppen. I mitt hode er det en 50/50 kamp, som blir jækla tøff. Vinner vi så er det en liten bonus, men det er heller ikke noe krise å tape, vi kan fortsatt henge med i toppen. Sånn sett hadde det vært mer krise med tap her i dag, sier Stegavik.

Larvik-kampen ser ut til å bli med kun Camilla Herrem og Steffen Stegavik på benken som trenere. Herrems rolle blir derfor litt større enn i onsdagens kamp, men enn arbeidstittel og akkurat hva den vil innebære er ikke Stegavik helt sikker på enda.

– Vi får se hvordan vi løser det. Det er i hvert fall godt å ha noen å prate med på benken, slik at jeg får luftet tankene og ikke går og kverner på dem i eget hode.


Mer fra Dagsavisen