Sport

Frykter for rekrutteringen etter dommerhets

– Jeg så ganske fort at vi har en utfordring i breddefotballen, sier toppdommer og fersk dommerutvikler i NFF Rogaland, Daniel Higraff.

Stavanger — Eliteseriedommer Daniel Higraff la onsdag ut et innlegg om verdiene han mener er på vei bort. Det har seg slik at det de siste årene har vært økt søkelys på dommeravgjørelser, som igjen har ført til hets.

Selv begynte Higraff å jobbe som dommerutvikler i NFF Rogaland i mai.

– Jeg så ganske fort at vi har en utfordring i breddefotballen. Holdningene til dommerne er veldig bra mange steder, men det er mange uønskede hendelser. Det ble mye søkelys på det under Norway Cup, og når ballen ruller er det viktig for meg at fotballkretsen henger seg på her og mener noe. Vi må få det på programmet framover, sier Higraff til RA.

Arbeidet for å få på plass nye dommere, og beholde dem som blir det, er essensielt for et godt kamptilbud.

– Vi har ikke direkte statistikk på nøyaktig hva vi trenger, men vi er i en posisjon nå hvor vi trenger en vekst. Det er alltid mange som gir seg. Slik det er nå må vi sende dommere fra sør til nord i fylket, og mange dommere må dømme veldig mange kamper for å få dette til å gå rundt. Det gjør at vi er helt nødt å rekruttere videre, og vi jobber med en strategi for å beholde nye dommere, sier han.

Ønsker 125 nye dommere i Rogaland

Strategien utvikles sammen med dommerkomiteen. I det arbeidet har de satt seg et mål.

– I enden av 2025 skal vi ha en vekst på 125 dommere som skal være med oss videre, sier Higraff.

Før sommeren var det en tilvekst på 38 nye dommere. Til høsten har Higraff et mål om å få 40 nye på banene i kretsen.

– Da er det viktig at de blir møtt godt som fotballdommere, sier dommerutvikleren.

Daniel Higraff

Selv om han belyser problemene i breddefotballen, både i barne- og ungdomsfotballen og for seniorer, er det nærliggende å tro at det økende presset på toppdommerne naturligvis er med på å bidra til holdningene som oppleves.

– Hvor mye tror du at medienes søkelys på dommeravgjørelser påvirker holdningene i breddefotballen?

– Det er vanskelig å svare eksakt på, men det er klart det påvirker. Det er kanskje ikke verst på holdninger, men påvirker negativt på rekrutteringen av nye dommere. Det skaper frykt hos mange for å ta dommerkurs og bli dommere. Vi må skape positivitet og trygge dommerne vi har, sier Higraff.

Blant annet har ett av spillselskapene en tidligere dommer som driver egen dommerblogg. Der kommer usensurert kritikk av dommere gjennom et forum som ikke er redaktørstyrt, og som verken står ansvarlig overfor norsk lovverk eller Vær varsom-plakaten – slik tradisjonelle aviser og TV-kanaler gjør.

Andre idretter opplever det samme

Higraffs observasjoner og erfaringer er ikke unike for fotballen. Også i ishockey merkes de samme tendensene. Stavanger-karen Anders Myhra Nordin er avtroppende ansvarlig for ishockeydommerne i Rogaland etter sju sesonger, og har selv dømt alle nivåer i Norge, inkludert Fjordkraft-ligaen.

– Hvordan påvirkes rekrutteringen av holdningene?

– Det påvirkes negativt hos oss også, som alle andre steder. Vi mister folk fordi de ikke tør å dømme. Det er en utfordring for ishockey også at det er holdninger fra trenere, ledere og spillere som kan gi problemer, sier Nordin.

Han mener også det må tas hensyn til alderen på menneskene som velger å ta i en fløyte.

– Det er unge folk som dømmer. Vi må rekruttere fra bunnen, og da må vi ha unge dommere, sier ishockeydommeren.

Mer fra Dagsavisen