Sport

Motorsportstjernen fra Sandnes konkurrerer om VM-gull

Sondre «Gekko» Haga leder verdensmesterskapet sammenlagt i Trial 2 etter sølv i to konkurranser i Tyskland. 23-åringen dedikerer livet sitt til idretten og satser på å bli best mulig.

Trial 2 kan sammenlignes med Formel 2. Det er nivået under det øverste nivået. I år kjemper Sondre Haga helt i verdenstoppen i Trial 2. For å komme til Trial 1 må man gjerne vinne Trial 2.

– Målet er å vinne Trial 2 sammenlagt. Det blir ikke lett. Jeg og Pablo fra Spania deler ledelsen sammenlagt. Vi har dratt fra de andre så det blir nok en av oss to som vinner til slutt, sier «Gekko» til RA.

Trial har samme poengsystem som Formel 1 og Formel 2 der en samler opp poeng hver konkurranse. Vinneren til slutt er den som har samlet opp flest poeng gjennom en hel sesong.

Slik er trial

Trial er en motorsport. Men i motsetning til mange andre motorsporter handler det i Trial ikke om å komme først i mål, men om å gjøre minst mulig feil. Gjør du en feil får du en prikk. En prikk kan du få om du tar et bein i bakken, eller krasjer. Den med minst feil vinner konkurransen. I trial kjøres det i løpet av en konkurranse i tolv seksjoner og to runder. Utøverne holder på i 5–6 timer totalt.

– De viktigste ferdighetene i trial er koordinasjon og balanse. Du skal time clutch, brems, hopp, demper, sats, alt på en gang. Det er derfor vi trener så ekstreme mengder for å være så gode som vi kan, forklarer Haga.

– Hvordan kom du inn i sporten?

– Jeg begynte fordi jeg hadde et søskenbarn som kjørte da jeg var yngre. Jeg gikk og maset til jeg fikk lov å starte med idretten. Jeg begynte når jeg var åtte år, siden den gang har det egentlig bare blitt mer og mer trial for meg. Når jeg ble 13 begynte jeg og virkelig satse. Etter det har jeg aldri sett meg tilbake.

Det ble sølv i Tyskland for Sondre "Gekko" Haga fra Sandnes.

Sondre Haga har reist mye og langt i løpet av sin trial-karriere.

– Jeg har holdt på å konkurrere over hele Europa siden jeg var 13 år. Jeg har kjørt lenge og dratt med meg mye erfaring. Men det er i år jeg har fått mitt virkelige gjennombrudd.

– Hvor mye trener du?

– Jeg har jobbet meg opp med mye trening. Jeg trener opp imot 1000 timer på sykkelen hvert år. Det er en fulltidsjobb.

Lever toppidrettslivet i Spania

Nordmannen har i de siste fire årene bodd i Spania.

– Noe av grunnen til at jeg flyttet til Spania er at sporten er større her. Forholdene er mer lagt til rette. Det er flere steder å trene her og så ligger de fleste fabrikkteam i området.

Trial er en motorsport med høy vanskelighetsgrad.

– Tjener du greit med penger på sporten?

– Det kan alltids bli bedre, men jeg tjener en del på sponsorer. Det er og en del premiepenger. Premiepengene er ikke noen ekstreme summer, men målet er å komme dit hvor summene er bedre.

Motorsport har blitt mer populært i det siste, spesielt Formel 1 og Formel 2. Norge har en stjerne i Dennis Hauger i Formel 2 som kjemper i toppen av verdenseliten. Sondre «Gekko» Haga er enda nærmere verdenstoppen enn Hauger og kan nå sitt store mål om å bli verdensmester i år.









Mer fra Dagsavisen