Sport

Belgisk skrell i regnvåt Tour-premiere: Lampaert grep gultrøya etter supertempo

Yves Lampaert (31) tok sin første seier på Grand Tour-nivå da han i Københavns gater slo til med klar bestetid på åpningstempoen i Tour de France.

Yves Lampaert knaller til med en uventet seier på fredagens åpningstempo i Tour de France. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

For Stavanger-karen Alexander Kristoff ble det 70. plass i åpningsetappen.

– Det var vått, så det var glatt. Jeg skled litt akkurat der Christophe Laporte veltet, men jeg tok det ganske med ro i alle svingene. Egentlig hadde jeg tenkt å kjøre litt fort i dag, men jeg tok ikke noen sjanse. På en optimal dag ville jeg kanskje vært rundt 30.-40. plass, men det er ikke så mye å samle på hvis du skal risikere sår, sier Kristoff til TV 2.

Det lå lenge an til seier og gul ledertrøye til Wout Van Aert, men Lampaert ville det annerledes. Belgieren var i mål 4,55 sekunder foran sin landsmann.

Regn preget første halvdel av fredagens tempo i den danske hovedstaden. Det bøttet ned da de første favorittene gjorde unna strekningen på 13,2 kilometer, men nedbøren ga seg etter hvert.

Dermed fikk Lampaert gunstigere vilkår på en mindre vått veibane. Ingen av rytterne som kom etter ham, greide å slå tiden 15.17,76. Etappeseieren var Quick-Step-syklistens første i et Grand Tour-ritt.

– Hjernen min eksploderer. Jeg kom hit med en forventning om at topp ti ville være bra, men jeg hadde aldri trodd at jeg kunne slå alle de store favorittene, sa en gråtkvalt Lampaert i seiersintervjuet.

Van Aert satt med stram maske i lederstolen da han innså at han ikke kom til å vinne. Tidligere på kvelden knuste han tiden til Italias tempoverdensmester Filippo Ganna, men det var ikke nok.

Tadej Pogacar har vunnet Tour de France de to siste årene. Sloveneren unngikk uhell og var tredje raskest på fredagens åpningsetappe. Med det fikk han en solid start på sitt tittelforsvar.

Annerledes

Vanligvis ville storkanonene vært blant de siste til å kjøre tempoen, men i år valgte arrangøren å bryte med tradisjonen og plasserte favorittene i første halvdel av feltet. Varsel om dårlig vær fra 17-tiden kan ha bidratt til det, men regnet kom tidligere enn ventet.

Edvald Boasson-Hagen tråkket i gang som første nordmann. Han hadde kun tre ryttere foran seg på toppen av startlista. Rudsbygdingen kom med på laget til TotalEnergies i siste liten og deltar i verdens største sykkelritt for tolvte gang.

35-åringen var best av de norske på 67.-plass og ble slått med 55 sekunder.

Glatt

Norge har med seks syklister i årets Tour de France. Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty), Vegard Stake Laengen (UAE), Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty) og Andreas Leknessund (DSM) startet tempoen tidlig, mens Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange) var i siste gruppe.

Den sveitsiske tempospesialisten Stefan Bissegger var først ut til å merke de røffe forholdene i København. To ganger deiset han ned i glatt asfalt og fikk mulighetene for en topplassering ødelagt.

Lørdagens flate etappe på 205,5 kilometer går fra Roskilde til Nyborg. Underveis skal rytterne over den 1,8 mil lange Storebælt-broen, og der kan sidevind by på mye drama.

Resultater:

Tour de France fredag, verdenstouren menn (22 av 33):

1. etappe, 13,2 km tempo i København, Danmark:

1) Yves Lampaert, Belgia (Quick-Step) 15.17, 2) Wout Van Aert, Belgia (Jumbo-Visma) 0.05. min. bak, 3) Tadej Pogacar, Slovenia (UAE) 0.07, 4) Filippo Ganna, Italia (Ineos) 0.10, 5) Mathieu van der Poel, Nederland (Alpecin-Deceuninck) 0.13, 6) Mads Pedersen, Danmark (Trek-Segafredo) 0.15, 7) Jonas Vingegaard, Danmark (Jumbo-Visma) samme tid, 8) Primoz Roglic, Slovenia (Jumbo-Visma) 0.16, 9) Bauke Mollema, Nederland (Trek-Segafredo) 0.17, 10) Dylan Teuns, Belgia (Bahrain Victorious) 0.20.

Norske: 67) Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) 0.55, 70) Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty) 0.57, 73) Andreas Leknessund (DSM) 0.59, 76) Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange) 1.00, 113) Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty) 1.16, 159) Vegard Stake Laengen (UAE) 1.49.

Sammenlagtlista er lik tidene fra fredagens åpningsetappe.