Sport

Forstår frustrasjonen – jobber med endringer

Arbeidet med justering av koronarestriksjonene pågår nå.

Idretten og kulturlivet fikk rundt to måneder uten restriksjoner, med unntak av eventuelle lokale bestemmelser, så var det stopp igjen i desember. Den nasjonale restriksjonen på 50 tilskuere ble innført da omikronsmitten begynte å herje, før det nå ble tillatt med 200 tilskuere på innendørs arrangementer.

Lokale idrettslag som Sola Håndball og Stavanger Oilers er blant dem som er midtveis i sesongen, og stadig må manøvrere seg mellom koronautsatte kamper og begrensninger på tilskuere.

Jobbes med justeringer

Med regelverket som gjelder nå er det samme begrensningene som gjelder i både Åsenhallen og DNB Arena, selv om det er betydelig forskjell på både potensielle innganger og total tilskuerkapasitet.

Nå jobbes det med å gjøre vurderinger opp mot størrelsen på lokalet, framfor et generelt antall slik restriksjonene er nå. Det forteller statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap) i Kulturdepartementet.

– At landets kulturliv er frustrert, forstår jeg godt. Mange av de største konsert- og idrettsarenaene er blant de beste i landet på å håndtere smittevern. Før jul var det nødvendig med en rask nedstenging og like tiltak overalt, og heldigvis har tiltakspakken fra desember lyktes med å gi oss foreløpig kontroll. Derfor var det nå rom for å lette på noen av tiltakene. For mange lokale kulturhus så var økningen fra 50 til 200 svært viktig. For de største er imidlertid arbeidet som pågår akkurat nå, det aller viktigste, nemlig at vi vurderer antall publikummere vurdert opp mot lokalets størrelse. Derfor har vi også vært i kontakt med mange av de største aktørene i dag, sier statssekretæren til RA.

Etter det RA kjenner til skal kontakten med aktørene være gjennom særforbundene.

Koronasertifikat?

Innføring av koronasertifikat for adgang kan være én av løsningene.

– Søndag uttalte statsråden: «Vi må ha en smidigere løsning hvor man ser an antall folk opp mot antall kvadratmeter og innganger, slik at flest mulig kan gå på forskjellige arrangementer» til NRK. Det ble også nevnt et tidsperspektiv på én uke. Vil det være kommunene som regulerer ut fra nasjonale kriterier, eller vil det legges opp til en annen løsning?

– Vi har også bedt helsemyndighetene gjøre konkrete vurderinger av om koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder for å gi lettelser for den vaksinerte delen av befolkningen, det har også lenge vært et ønske fra bransjen. Strengt tatt var jo dette det vi alle så får oss, før omikron forandret spillereglene og førte til økt smitte og sykdom, selv med to doser. Heldigvis er vi nå på et annet stadium, der vi igjen kan vurdere koronapass – etter at stadig flere nå får boosterdoser, sier Bohmann.




Mer fra Dagsavisen