Sport

Ny personlig rekord for Kongshaug

Stavanger-talentet Peder Kongshaug har aldri vært raskere på 1500 meter, mens Marit Fjellanger Bøhm og de norske jentene var nære pallen i lagtempo i verdenscupen.

Peder Kongshaug sikret ny personlig bestetid på 1500 meter lørdag i OL-byen Salt Lake City. 20-åringen skøytet inn på tiden 1.42,880. Det var nok til å sikre Stavanger-gutten plass i topp ti, denne gangen som nummer ni. Forholdene for rekordtider var gode, ettersom sju av de ti beste noterte seg for personlige rekorder. Det gjorde også amerikaneren Joey Mantia, som vant med tiden 1.41,154. Det var kun 0,23 sekunder mellom ham og kineseren Zhongyan Ning.

Kongshaug spådde rekordtid

For Stavanger-karen Kongshaug var det første gang han prøvde seg i høyden. Etter verdenscupen i Stavanger for to uker siden sa han følgende til RA om mulighetene for rekord der:

– For meg blir det første gang i høyden. Da har vi lavtrykk uansett. Det blir høyere fart, men siden det er første gangen for min del vet jeg ikke hvordan jeg takler det, sa Kongshaug.

– Da kan ting ligge til rette for rekordtid?

– Ligger i luften at det blir raske tider i høyden, sa Kongshaug.

I skøytesporten er det lavtrykket viktig, og flere av utøverne følger med på når det regner opp mot mesterskap. Det gir mindre luftmotstand og bedre forhold for å skøyte fort. Derfor gir løp i høyden en tidsmessig fordel.

Én av utøverne som havnet foran Kongshaug var nordmannen Allan Dahl Johansson. Han tok åttendeplassen med tiden 1.42,619, som er ny personlig rekord for ham. I Sørmarka var han nære pallen, og havnet på 4. plass.

Fjellanger Bøhm nære medalje

Da verdenscupen var i Sørmarka Arena for to uker siden måtte Marit Fjellanger Bøhm stå over grunnet sykdom. Denne helgen har hun vært tilbake på isen, og i lørdagens lagtempo var hun nære å ta bronse sammen med det norske laget. Hun, Sofie Karoline Haugen og Ragne Wiklund var kun millisekunder bak de russiske bronsevinnerne. Det var likevel et stykke opp til de canadiske vinnerne, som var 4,40 sekunder raskere. På samme måte som det ble kamp om millisekunder mellom Norge og Russland ble det tilsvarende mellom Canada og Nederland, som tok sølv.

Marit Fjellanger Bøhm er blant fem nye skøyteløpere i elitelagene for kommende sesong.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

På 3000 meter tok Fjellanger Bøhm ny bestetid på 4.06,692, og det holdt til 14. plass i B-divisjonen.




Mer fra Dagsavisen