Sport

Investerer over 30 millioner i golfanleggene

Ganske snart kan Ådne Stensland i Golf Management ønske velkommen til flunkende nytt innendørs golfsenter ved golfbanen på Bærheim. Det er bare en liten del av enorme investeringer som nå gjøres i sporten lokalt.

RA har tidligere skrevet om golfboomen som har rast i distriktet i kjølvannet av pandemien – og betydningen av en mannlig verdensstjerne i Viktor Hovland. Omtrent samtlige klubber har mangedoblet antall spilte runder og medlemstallene har aldri vært høyere.

I en sport og næring som har slitt i flere år har dette nå gitt muligheter. Både til etterslep og etterlengtede investeringer.

Totalt brukes i 2021 over 30 millioner kroner på utvikling av anleggene.

Ådne Stensland

På Bærheim GK kan Ådne Stensland snart ønske velkommen til innendørs golfsenter med fire simulatorer, ny proshop, dusjer og nye toalettfasiliteter. Her vil det også være skjenkebevilling. Driftsselskapet Golf Management svir av over 6,5 millioner kroner på et prosjekt de lenge har hatt i tankene, men først nå har kunnet realisere.

– 440 kvadratmeter! Vi har snakket om det i noen år, men hadde ikke gjort det så stort og på denne måten om det skulle skjedd i 2019. Egentlig diskuterte vi å få det inn i låven her, sier Stensland til RA.

Han har vært med i bransjen i en årrekke og kjenner mekanismene godt. Boomen de siste to årene tror han ikke er noen døgnflue. Trendforskere mener dette kan vare i seks-sju år. Antallet spillere i Norge har rast fra under 90.000 til rundt 120.000 i løpet av pandemien.

De nye golfmedlemmene er ofte yngre og villige til å bruke penger. Sporten er også i ferd med å bli helårs. Derfor har byggingen av golfsimulatorer også skutt i været de siste årene her i distriktet. Nå finnes det både på Bærheim, Stavanger GK, Sola GK og Randaberg Arena. Det er ingen tvil om at de er god butikk for klubbene.

Stensland vet ikke om markedet er mettet, men er klar i talen:

– Det vil forundre meg om noen skrur av lyset neste år.

Bærheim har også tatt store investeringer på banen – blant annet i form av robotklippere og ballplukkere i 2021.

Nytt klubbhus

Også på Sola Golfklubb åpner de snart nytt innendørssenter. I det nye bygget kan man til og med åpne opp dørene for å slå ut mot drivingrangen på sommeren, mens skjermene kommer ned fra taket på vinteren. Slenger du på det nye klubbhuset på Solastranden GK (klubbene er nå slått sammen) er det alene ni millioner.

– Så ble begge disse prosjektene vedtatt før boomen slo til. I så måte har de ikke noe å gjøre med den hos oss, men vi er selvsagt glade for den, sier daglig leder André Mortensen.

For to år siden var de fleste klubbene skakkkjørte. Vi kunne ikke bare kutte videre. Det måtte investeres.

—  André Mortensen

Økonomien er kraftig forbedret på kort tid. Da er muligheten både for å investere, og ta et høyst nødvendig etterslep, langt bedre.

– For to år siden var de fleste klubbene skakkjørte. Vi kunne ikke bare kutte videre. Det måtte investeres, sier Mortensen.

Nytt innendørssenter ved Sola GK.

Han peker også på at selve banene må videreutvikles for å være konkurransedyktige. Masterplanen er et levende dokument og tas nå fram sammen med arkitekt Svein Drange Olsnes – selv om mye av dette vil gå på vanlig driftsbudsjett.

Slik tilstanden er nå er medlemskapasiteten hos de fire 18 hullsbanene i ferd med å sprenges. Stavanger GK har allerede ventelister.

– Fortsetter boomen som nå vil det være behov for en ny bane. Nå må man snart ut mot distriktene og 9-hullsbanene om man vil begynne, sier Mortensen.

Nærmeste av disse fra storbyområdet Stavanger/Sandnes er Randaberg. Her er det roligere etter noen tøffe år.

– Randaberg GK har per nå ingen planer om anleggsinvesteringer, sier daglig leder Arnstein Vik.

Stavanger satser på banen

Den eldste banen i distriktet er Stavanger GK. Også her svis det av millioner – til tross for at store løft er blitt tatt både på banen og bygningsmassen i løpet av de siste 15 årene allerede. Klubben har alt hatt simulatorer i noen år.

Nå oppgraderes treningsområdet for 4,5 millioner. På toppen av det utbedres rangen, gjerder settes og bunkerne rehabiliteres for nesten to millioner i 2021.

Daglig leder Frode Vassbø i Stavanger GK. Bak markedssjef Kim Sem-Henriksen.

Daglig leder Frode Vassbø forteller også at det vil bli gjort veldig store investeringer i banen kommende år. Klubben har fått innvilget tippemidler for henholdsvis 1,6 millioner og 4,8 millioner for korthullsbane og rehabilitering av hullene 11, 14 og 16 med vannspeil mellom 13 og 14.

– Her må vi i gang neste år eller i 2023. Tilskuddet krever det, sier Vassbø.

Han er klar på at Stavanger vil ivareta en posisjon som en av de aller beste banene i Norge. Det forplikter.

– Da må du fornye og investere. Man må blir bedre for hvert år.

Stavanger GK

Det brukes også store summer årlig også på ordinært driftsbudsjett.

For Stavanger og Sola er investeringene som nå gjøres en kombinasjon av tippemidler, egne midler og tilskudd. Bærheim driftes av private Golf Management og de må ta løftene selv.

På toppen av dette skal det nå også bygges et anlegg for softgolf, fotballgolf og frisbeegolf i forbindelse med Aléen-prosjektet ved Misjonsmarka i Stavanger – uten at dette har sammenheng med ordinær golf og disse klubbene.

NB! Artikkelforfatteren er medlem i Stavanger GK.

---

FAKTA

Investeringer i 2021 hos de lokale golfklubbene:

Sola GK (rundt 10 millioner): Nytt klubbhus på banen ved Solastranden og innendørssenter på banen ved Forus (9 millioner). Roboter til klipp og plukking av drivingrange (pilotprosjekt mot 2023) kommer også og det må gjøres utbedringer på ballmaskiner og det rundt for det som fort blir rundt en million.

Stavanger GK (rundt 8 millioner): Nytt treningsområde ved gamle hull 8 (4,5 millioner) bygges. Området løftes opp flere meter og det skal også være utendørs kunstgressgreener. Det brukes ytterligere 600.000-700.000 på maskiner, en million på gjerder ved eksisterende range og utbedring av denne – samt 1,8 millioner på rehabilitering av bunkere.

Bærheim GK (rundt 12 millioner): Bygg for innendørs golfsenter (6,5 millioner). Robotklippere til fairwayer som er GPS-drevne (3,5 millioner). Mastene er også satt opp slik at man kan få installert flomlys etter hvert. Robotklippere og ballplukkere på range (rundt 2 millioner).

---






Mer fra Dagsavisen