Sport

Slipper til flere unge spillere

Hele seks 16- og 17-åringer har fått sin Sola-debut i år. Trener Steffen Stegavik er overbevist om at lokal forankring og kontinuitet er helt sentralt om Sola skal forbli et topplag på sikt.

Sola — Noen av de pur unge jentene har sluppet til i serien. Andre har fått sin debut i NM. Fellesnevneren er at de er en del av en endret og langt mer tydelig talentstrategi.

Der Sola før fikk kritikk for å hente spillere for tidlig fra naboklubbene venter de i større grad til de nærmer seg et A-lag under Stegavik. At de faktisk får muligheten har treneren i år sørget for – i enda større grad enn forrige sesong.

– Da ga vi debuten til fire spillere under 18 år. I år har det vært seks. Mulighetene har også vært større i år fordi vi har vært såpass gode at kampene har blitt avgjort tidligere, sier suksesstreneren til RA.

Dette har også hatt betydning for spilletiden. Der de unge kanskje kun var med på benken i fjor har de faktisk fått spille nå.

Så er han samtidig klar på at de ikke nødvendigvis egentlig er gode nok.

– Det handler også litt om å vise til de på rekruttlag og under at det er mulig å få komme med i tropper når vi mangler folk. Gir du hundre prosent på treningene med A-laget er ikke veien så lang. Så kan de ta erfaringene med seg ned til Bring-laget og rekruttene for å heve dem.

Tilfeldigheter i spill

Han peker på at det er litt tilfeldig hvem som hentes opp for noen treninger med Eliteserielaget. Noe går på hvem som ute fra A-stallen. Andre ganger kan det gå på spillertyper som ligner det neste motstander har å by på. Muligheter i lagidrett styres til en viss grad av tilfeldigheter.

– Da må de få en gulrot når de er oppe og trener med oss. Det er også flere som banker på døren. Noen av de spillerne som var med i fjor vil også få muligheten igjen, sier Stegavik.

Han lar seg imponere av jentene. Samtidig peker han på at en spiller som Malin Iversen fra rekruttlaget kanskje er best av alle, men at A-stallen har tre spillere i hennes posisjon. 05-modellen Stine Mellemstrand Bore er også en spiller som kan få en sjanse i år – selv om mulighetene nok blir noe færre når det drar seg til med tøffere motstandere på A-laget og flere kamper i 3. divisjon og Bringserien.

Hanna Stokke Holmboe

Hvem som til slutt vil ta steget til å bli etablerte spillere i Eliteserien mener Stegavik er vanskelig å si så tidlig. Supertalenter som Erlend Sagosen – som kan gå rett inn for å dominere på toppnivå som 17-åringer – er uhyre sjeldne. Utvikling handler mye om egen vilje. Blant annet må den fysiske jobben gjøres.

– Og den kan jeg ikke gjøre for dem, sier Stegavik.

Det hele går også i forskjellig fart. Et navn som Karoline Jensen har vært med A-laget i Sola i halvannet år. Først nå begynner den over 180 centimeter høye bakspilleren å ta ansvar.

Ikke kjøpelag

Treneren tar utvikling svært seriøst. I disse dager er han i Sandefjord for å skygge trenerlegenden Leif Gautestad – så skal Gautestad følge med andre veien senere.

Bare ved å bygge lokal profil mener Stegavik Sola kan bite seg fast helt i toppen. Det er bedre å avle opp egne spillere enn å hente fra utsiden. Det handler om hjerte og tilhørighet. De lokale yter ofte mer – selv om man også behøver noe rekruttering utenifra for å bryte opp og gi impulser.

– Noe kjøpelag er definitivt ikke Sola! Vi har kun fire som ikke er rogalendinger i A-troppen nå – om du tar med skadde Martine Wolff. Pia Tomine Gundersen Furu er sammen med Tord Haugseng og flyttet selv til Nærbø. Det var ikke sånn at vi hentet henne. Hun regner jeg som lokal.

Stegavik peker på at de over to år har utviklet seg til et topplag sportslig med stort sett lokale navn. Så tenker han selvsagt helhet. Skal han kunne beholde spillerne lenge nok kreves kontinuitet. Da må også resten av klubben bygges. Alt fra økonomi til administrasjon.

– Bare slik kan vi gjøre Sola til en «håndballby».

---

FAKTA:

Disse spillerne under 18 har debutert for Solas A-lag i år.

– Hanna Stokke Holmboe (bakspiller født i 2004)

– Anne Malin Gjengedal Antonsen (bakspiller født 2005)

– Sanna Malene Johnsen Soland (venstrekant født 2004)

– Emilie Kindervaag (venstrekant født 2004)

– Thea Kristensen (venstrekant født 2005)

– Ina Jåtten (bakspiller født 2005)

---






Mer fra Dagsavisen